Ekonomi Sudan bahane!

Sudan bahane!

07.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Geçen ay Sucular Odası damacana suda tavan fiyatı 9.5 lira olarak açıkladı. Aradan bir ay geçti, fiyatlar bırakın tavan fayata düşmeyi daha da yukarı doğru hareketlendi.

Sudan bahane

Tüketiciler, damacana su fiyatlarında indirim beklerken zam geldi. Geçen aya oranla 19 litrelik polikarbon damacana şişe başına yüzde 15’e varan oranlarda zam yapıldı. Bazı markalar indirime giderken bazıları da fiyatlarını sabit tuttu.

Haberin Devamı

Geçen ay Sucular Odası, damacana suda tavan fiyatı 9.5 lira olarak belirlemişti. Sucular Odası’nın açıkladığı su tarifesine karşı çıkan üreticiler, ‘bir damacana su 9.5 liraya satılacak’ söyleminin gerçekçi olmadığını ifade etmişti. Su dağıtım maliyetinin 6 lirayı bulduğunu söyleyen sektör temsilcileri, yakıttaki düşüş nedeniyle nakliye maliyetlerinin de düşmeye başladığını bunun da fiyatlara yansıyabileceğini kaydetti.

Sudan bahane

‘Bayi de artırıyor’

İstanbul çevresinden gelen su markalarının fiyatlarının maliyetler nedeniyle yüksek olduğunu dile getiren Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Üyesi Yaşabey Kalebaşı, “2.5-3 lira arasında nakliye maliyeti var. Bir kişi günde ortalama 30 adet damacana dağıtabiliyor. Bunun da 6 lira gibi bir dağıtım maliyeti oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Kalebaşı, dönüşümlü damacana ambalajlarının fiyatlarının geçen yıl 2.10 euro olduğunu bu yıl 3 euro’nun üzerine çıktığını belirtti ve bu nedenle damacana su fiyatların 9.5 lira üzerine çıkmamasının zor olduğunu dile getirdi.

Fiyatların bayilere göre değişiklik gösterdiğini de söyleyen Kalebaşı, “Firmalar dağıtıcı bayilere tavsiye fiyat veriyor. İlla o fiyata göre satılacak diye bir yaptırımları yok. Bayiler de rekabet nedeniyle fiyatları kendi belirleyebiliyor” diye konuştu.

Sudan bahane

70 kere kullanılıyor

“Yakıt fiyatındaki düşüşle nakliye maliyetleri azalıyor, belki fiyatlar düzelebilir” diyen Yaşabey Kalebaşı, “Damacana su çift taraflı bir ürün, dolusunu getirip boşunu götürüyorlar. Götür-getir olduğu için nakliye maliyetleri farklı oluyor. Bir damacana 70 kere kullanılabiliyor. Bunun bir denetimi yok fakat damacanalar dolum sırasında 60-70 derecelik bir ısıyla yıkandığı için zamanla renk değişimi oluyor bunları da bayiler tüketiciye sunmak istemiyor” dedi.

Ne olmuştu?

İstanbul Sucular ve Meşrubatçılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, geçen ay Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, yaz aylarında döviz kurundaki hızlı yükseliş sonrası plastik su şişelerine zam geldiği iddiasıyla su fiyatlarına yüzde 60’a yakın zam yapıldığını anımsatmıştı.

Haberin Devamı

Doların gerilediğini ancak zamların geri alınmadığını kaydederek yeni fiyatı belirlerken özellikle polikarbon damacana şişe sularının üzerinde durduklarını söyleyen Akkaya şöyle konuşmuştu: “Yeni tarifeyi çıkardıktan sonra önce üst birliğimiz olan İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne gönderdik. Onlar onayladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdi. Orada 15 gün bekledi, itiraz olmadan kabul edildi. Şu anda 39 ilçe ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdik. Piyasanın denetlenmesi için tarifemiz belirlendi.”

Vatandaşlara da uyarıda bulunan Akkaya, tarifenin üzerinde bir tutarla su satışı gerçekleştiren işletmelerin odaya veya ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmesi gerektiğini dile getirmişti.