Gündem Süpermen değilim ki havada yakalayayım

Süpermen değilim ki havada yakalayayım

28.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kilis’te incelemelerde bulunan CHP heyetinin raporunda Vali Tapsız’ın “Füzeler tabii ki düşecek havada mı kalacak, yerçekimi var” ifadesi yer aldı

Süpermen değilim ki havada yakalayayım

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok başkanlığında CHP milletvekilleri Ahmet Akın, Murat Bakan, Dursun Çiçek ve Gamze Akkuş İlgezdi’den oluşan CHP heyeti, geçtiğimiz günlerde Kilis’te incelemelerde bulundu. İncelemelerini 24 sayfalık bir rapor haline getiren heyet özetle, şunları kaydetti:

- 17 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ: 18 Ocak 2016 tarihinden bu yana Kilis ilimize Suriye sınır ötesinden atılan 48 roketin isabet etmesi sonucu 73 vatandaşımız yaralanmış ve 17 vatandaşımız vefat etmiştir.

- KENT NÜFUSUNUN 1,5 KATI: Kilis Valisi Süleyman Tapsız, kentte bulunan mülteci nüfusun kent nüfusunun 1,5 katına ulaştığını aktardı. Kent nüfusu 93 bin olan Kilis’te toplam 130 bin kayıtlı mülteci bulunmaktadır.

- YERÇEKİMİ VAR: “Konu savaşın bitmesi. Hepimiz bunu isteriz. Politika bizim işimiz değil” diyen Vali, değerlendirmelerinin arasında “Bu füzelerin düşüyor olması eleştiriliyor tabii ki düşecek havada mı kalacak yerçekimi var” gibi bir espri yaparak ölümlerin ve yaralanmaların olduğu gün bile olayın ciddiyetinin farkında olmayan kanıksamış bir tavır içine girmiştir.

- SINIRA YAKIN DİYE: Vali’nin aktardıklarına göre; Türkiye’de IŞİD ile sınırı olan iki il, Kilis ve Gaziantep’tir fakat Kilis kent merkezinin sınıra çok yakın olması sebebi ile füzeler Kilis’e atılmaktadır. Çobanbey Köyü ÖSO’dan geri alındıktan sonra Halep’e yardım yolu tamamen kapalı olduğundan IŞİD’e karşı Türkiye’nin muhalif güçlere desteğinin IŞİD tarafından cezalandırma amaçlı bilinçli olarak füze ve roket atılıyor ve özellikle kent merkezleri hedef alınıyor. Vali, tedbirler almaya katkı sunduklarını, halkı anonslarla bilgilendirdiklerini, kendilerinden kaynaklı bir sıkıntı olmadığını ancak kendisinin “süpermen” olmadığını roketleri havada yakalayamayacağını aktarmıştır.

- ÇÖZÜM GÜVENLİ BÖLGE: Çözümün güvenli bölge olduğunu, ABD’nin Türkiye’nin çözümüne yanaşmadığını hatırlatan Vali, sınırdan Türkiye’ye petrol geçişi için “safsata” nitelendirmesini yapmıştır. Vali sınır ötesinde bulunan kampların ısınma sistemi için mazot gönderildiğini belirterek silah ve mühimmat gönderilmesinin söz konusu olmadığını ifade etmiştir.
Raporun, sonuç bölümünde şunlar kaydedildi: “Kilis’te kim kimdir belli değil. Vali kayıt dışı geçiş yok derken, sokaklarda ÖSO militanları geziyor. Kilis hızla afet / terör bölgesi kapsamına alınmalıdır. Atılan roketlerin menzil dışına çıkarılması için Suriye topraklarında bir güvenlik bölgesi oluşturulması, yani ortalama 20 kilometre içinde teröristlerin etkin olmayacağı emniyetli bir bölge yaratılmasına yönelik girişimlerin siyasi olarak desteklenmesi gerekir. Öncüpınar Mülteci Kampı’nda; uluslararası kriterler uygun hale getirilmeli, etnik ve dini ayrımcılığa son verilmeli, kadınların ve kız çocukların cinsel tacize maruz kalmamaları için gerekli önlemler alınmalıdır.”