Dünya Suriye’de ‘geçiş hükümeti’ önerisi

Suriye’de ‘geçiş hükümeti’ önerisi

28.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsviçre’de 23 Şubat’ta başlayan Cenevre-4 görüşmeleri, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde devam ediyor. 6 Mart’a kadar sürmesi beklenen görüşmelerde zaman zaman tartışmalar yaşanırken, BM heyeti, tarafların taleplerini alıyor.

Suriye’de ‘geçiş  hükümeti’ önerisi

Rus haber ajansı Sputnik’e konuşan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi Muhammed El-Şemali, görüşmelerde bir “geçiş hükümeti” kurulmasını istediklerini söyledi. Şemali, “Biz Cenevre görüşmelerinde geçiş hükümetinin kurulmasını istiyoruz. Fakat diğer taraf (BM), geçiş dönemi, anayasa ve seçim istiyor. Biz ise ilk önce geçiş hükümetinin oluşmasını istiyoruz. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’dan açıklama bekliyoruz. Mistura bize görüşmelerin iyi gittiğini söylüyor” dedi. Muhalif temsilci ayrıca “Rejimle yüz yüze görüşmemiz olmadı, ama biz yüz yüze görüşmeyi kabul ettiğimizi açıkladık” ifadesini de kullandı.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Suriye’de barış sağlanması için, Esad rejimi ve muhaliflerin temsilcilerinin katıldığı Cenevre görüşmelerinde, PYD’nin de yer alması gerektiğini savundu. Türkiye, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin bu görüşmelere katılmasına şiddetle karşı çıkıyor.Bogdanov, Suriye hükümetiyle güvenli bölgeler dahil tüm konularda sürekli iletişim hâlinde olduklarını da söyledi.