Dünya Suriye’de rejimin ilerleyişi sürüyor

Suriye’de rejimin ilerleyişi sürüyor

29.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de rejim güçlerinin başkent Şam’a su sağlayan Barada vadisinde önemli kazanımlar elde ettiği ve bölgedeki su tesisinin kontrolünü ele geçirdiği ifade edildi.

Suriye’de rejimin ilerleyişi sürüyor

Rejim güçleriyle birlikte hareket eden Hizbullah tarafından yapılan açıklamalara göre, Ayn el-Fica kasabasında bulunan ve Şam’ın temiz su ihtiyacını karşılayan tesis uzun süren çatışmaların ardından geri alındı. Geçtiğimiz hafta rejim ile bölgede savaşan muhalifler bir anlaşma yapmış ve bu anlaşma sonrası çok sayıda muhalif bölgeyi terk etmeye başlamıştı. Anlaşmayla yaklaşık 2 bin sivil ve 600 savaşçı Barada’yı terk edip İdlib’e geçmişti. Reuters haber ajansı bölgedeki kaynaklara dayandırdığı haberinde, rejim güçlerinin henüz Ayn el-Fica kasabasına girmediğini, ancak anlaşma sonrası bunun yaşanmasının beklendiğini yazdı. Suriye ordusu, bölgedeki su kaynaklarının kontrolünü ele geçirmek için Barada Vadisi’ni temmuz ayı sonunda kuşatma altına almış, bölgeye tüm giriş çıkışları kapatmıştı. Hükümet, muhaliflerin Barada Vadisi’ndeki tesisten Şam’a gönderilen suyu zehirlediğini iddia etmiş, bu iddia muhalifler tarafından yalanlanmıştı. Büyük hasar görmüş olan tesise uzmanların getirildiği belirtiliyor.
El Nusra çatışıyor
Bununla birlikte, İdlib’de terör örgütü El Nusra ile muhalifler arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor. Suriye’de El Kaide’nin bu ülkedeki kolu Fetih el Şam Cephesi (El Nusra) ve müttefikleri, sahada Türkiye’ye yakın duran Ahrar’uş Şam, Sukur’uş Şam ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerine yönelik büyük bir saldırı dalgası başlatmıştı. Son dönemde artan çatışmaların Türkiye sınırına 10 kilometre mesafedeki Dana ve Sarmada’da yoğunlaştığı ifade ediliyor.