Dünya Suriye’deki savaşın silahları Doğu Avrupa’dan

Suriye’deki savaşın silahları Doğu Avrupa’dan

30.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Doğu Avrupa ülkelerinin Ortadoğu’ya uluslararası anlaşmaları ihlal ederek sattığı silahlar Suriye’de savaşan grupların elinde

Suriye’deki savaşın  silahları Doğu Avrupa’dan

Savaşın pençesindeki Suriye ve Yemen’de kullanılan silahların önemli bir kısmının Doğu Avrupa ülkelerinden temin edildiği öne sürülüyor. ‘Balkan Araştırmacı Bildirim Ağı’ ve ‘Organize Suç ve Yolsuzluk Bildirim Projesi’ne dahil onlarca gazetecinin katkı sağladığı rapora göre, Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye, 2012-2016 arasında Doğu Avrupa ülkelerinden toplamda 1.2 milyar euro değerinde silah ve mühimmat satın aldı. Hırvatistan’ın son 4 yılda 312 milyon euro değerinde silah satışı yaparak, Ortadoğu’ya en çok silah gönderen Doğu Avrupa ülkesi olduğu belirtildi. Çekya ise adı geçen ülkelere 240 milyon euro değerinde silah sattı. Silah alan ülkelerin Suriye ve Yemen’deki savaşlara müdahil olduğu hatırlatılarak, bu silahların önemli kısmının çatışma bölgelerine gönderildiği belirtildi. Dört yıl içinde satılanlar arasında 10 bin adet kalaşnikof, 300 adet tank, 250 adet uçaksavar ve güdümlü füzeler de bulunuyor.

Anlaşma gözardı edildi

Doğu Avrupa’dan Ortadoğu bölgesine silah satışının, Birleşmiş Milletler Uluslararası Silah Ticareti Anlaşması’nı ihlal ettiği vurgulandı. Ortadoğu’ya silah satan ülkeler arasında Bosna, Bulgaristan, Çekya, Karadağ, Slovakya, Sırbistan ve Romanya da bulunuyor. Satılan silahların Suriye ve Yemen gibi ülkelerde kullanılması riskinin bulunmasına karşın, imzalanan uluslararası silah anlaşmaları gözardı edilerek silah satımının gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Silahların Suriye’de Esad rejimine, muhaliflere ve rejime bağlı milislere geçmiş olma ihtimali bulunduğu vurgulandı.