Gündem Suriye'den atılan ve Türkiye Akçakale'ye düşen top mermisi bir mesaj mı? Suriye'den atılan bomba Türkiye Akçakale'ye düştü!

Suriye'den atılan ve Türkiye Akçakale'ye düşen top mermisi bir mesaj mı? Suriye'den atılan bomba Türkiye Akçakale'ye düştü!

03.10.2012 - 17:19 | Son Güncellenme:

Türkiye Akçakale'yi günlerdir huzursuz eden savaş ortamında bugün korkulan oldu. Biri anne 4 çocuğun hayatını kaybettiği 13 kişinin de yaralandığı Akçakale'ye düşen top mermesi, Suriye tarafından bir kaza mı kasıtlı mı atıldı? İşte şimdi bunun yanıtı aranıyor. Başbakan Erdoğan, üçlü zirve yapmak üzere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i Başbakanlık Konutu'na çağırdı. Bu konuyla ilgili hükümet kanadından ilk açıklamayı Beşir Atalay yaptı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine top mermisi düşmesi sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili, "Çok ileri ve vahim gelişme" dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Akçakale'ye top mermisi düşmesiyle ilgili olarak, "Gereğinin yapılacağını tüm dünyanın bilmesini istiyoruz" dedi. 5 kişinin hayatını kaybettiği vahim olayı TGRT televizyonuna değerlendiren Başbakan Yardımcısı Atalay, "Çok ileri ve vahim gelişme. Bu olaylar, Türkiye'yi Suriye'ye çekmek içindir" dedi.Dışişleri olay sonrasında alarma geçti, Dışişleri Bakanı Davutoğlu bürokratları ile toplantıya geçti. Dünyada da heyecan yaratan bombayı Ankara bir kaza olarak mı yorumlayacak yoksa kırmızı çizginin aşılması olarak mı tartışılıyorMilliyet Yazarı Aslı Aydıntaşbaş, Türkiye aylardır topraklarına yönelik saldırıyı durduramıyor, dünyanın gözü şimdi bölge liderliğine oynayan Türkiye'nin ne yapacağına çevrildi. Dünyada heyecan yarattı, Ankara kulislerine göre bu olay Türkiye'nin karizmasını çizdi.

Suriyeden atılan ve Türkiye Akçakaleye düşen top mermisi bir mesaj mı Suriyeden atılan bomba Türkiye Akçakaleye düştü

GEREĞİNİN YAPILACAĞINI TÜM DÜNYA BİLSİN

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Akçakale'ye top mermisi düşmesiyle ilgili olarak, "Gereğinin yapılacağını tüm dünyanın bilmesini istiyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa’da Crown Plaza Oteli’nin açılış töreninde Suriye’den atılan top mermisinin Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’ne düşmesini değerlendirdi. Akşam saatlerinde Suriye tarafından atılan bir top mermisinin ölümlere neden olduğunu kaydeden Arınç, “Şu ana kadar iki anne, 3 çocuk 5 yurttaşımızın hayatını kaybettiğini biliyoruz" dedi.
Arınç son günlerde Suriye tarafından kendi halkına kullanılmak üzere atılan bombaların Türkiye’ye düşmeye başladığını ve bu konuda uyarıcı müdahaleler yapıldığını vurgulayarak şöyle devam etti:
Hatta ikaz edildiler. Karşılığın verileceği söylendi. Suriye maalesef bir yıldan bu yana kendi halkını öldürmekle bugüne kadar 30 bin insanı hemen hemen hayatına son vermekle çok tehlikeli bir iş yapıyor. Rejim kendi halkını bombalıyor. Çoluklar, çocuklar masum insanlar hayatını kaybediyor. Biz Suriye ile sınırız. 910 kilometrelik uzun bir sınırımız var. Bu sınırın iki tarafında da akrabalar var kardeşler var dostlar var. Ve geçtiğimiz yıllarda artık sınırlar da kalkmış ziyaretler komşudan komşuya gider gibi gelişmişti. Ne var ki Esat rejimi kendi halkını silahla kıymaya başlayınca Türkiye’nin ikazları fayda vermedi ve maalesef dış politikada Suriye ile ilişkilerimiz onlardan kaynaklanan sebeplerle giderek bozuldu.

Haberin Devamı

"SON OLAY BARDAĞI TAŞIRDI"
Son olay bardağı fazlasıyla taşırmıştır. Bir defa Türkiye egemen bir ülkedir kendi toprağına karşı bir saldırı yapılmış ve yurttaşlarımız hayatlarını kaybetmişlerdir. Bunun uluslar arası hukukta mutlaka bir karşılığı vardır. İkincisi Türkiye bir NATO ülkesidir. NATO sözleşmesinin belli maddeleri üye ülkelerden birinin şu veya bu şekilde saldırıya uğraması karsında buna karşı yükümlülükler getirmektedir. Biz gözünü karartmış insanlar değiliz ama bir insanımızın hayatını kaybetmesi ve topraklarımıza bir saldırının olması karşısında da haklarımızı sonuna kadar koruyacağız. Üzüntü verici bu olay sebebiyle hayatını kaybeden annelerimize çocuklarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz, yakınlarına ve Türk Milletine başsağlığı diliyoruz.

Haberin Devamı

"TÜM YURTTAŞLARIMIZIN VE TOPRAĞIMIZIN HAKKINI HUKUKUNU HER ZAMAN KORUYACAK GÜÇTE BİR HÜKÜMETİZ"
Gereğinin mutlaka yapılacağını da bütün dünyanın mutlaka bilmesini istiyoruz. Buraya gelmeden önce Başbakan Erdoğan’la görüşme yaptım. Hükümet tam kadroyla konuyu takip etmeye devam ediyor. Ben de 20.15’te Ankara’ya hareket ediyorum. Umarım bu son çılgınlık olur. Ve Bunun hesabını bir şekilde Suriye yönetimi verecektir. Tüm yurttaşlarımızın ve toprağımızın hakkını hukukunu her zaman koruyacak güçte bir hükümetiz.



TBMM'DEN İLK TEPKİLER
Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nde akşam saatlerinde düşen top mermisi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de yankı buldu. TBMM Genel Kurulu'nda İş Yasası'nın görüşüldüğü dakikalarda gerçekleşen olay nedeniyle gündem Akçakale'ye döndü.
Grup toplantısında sırasında gerçekleşen olaya TBMM'den gelen ilk tepkiler şöyle:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Faruk Çelik, "Akşam saatlerinde top mermisinin düşmesi sonucunda, ilk belirlemeler göre 5 kişinin hayatını kaybettiği, 8 yaralı olduğu, yaralılardan 2 kişinin durumunun ağır olduğuna dair validen bilgi alıyoruz. Bir paniğe, bir telaşa gerek yok. Devletimiz bütün güçleriyle, bütün sınır bölgelerinde üzerine düşen görevi yapma gayreti içerisinde" dedi.
MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, "Suriye'de ki ateş maalesef Türkiye'ye de sıçrıyor. Biraz önce Akçakale'den arayan vatandaşlarımız, Akçakale'nin içinde silahlı, kalaşnikoflu kimselerin dolaştığını ifade ettiler."
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Şu anda 5 milletvekili arkadaşımız yola çıktılar. Ayrıntılı bilgi almak için oraya gönderiyoruz."
Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Allahtan rahmet diliyoruz, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Bizde birkaç görüşme yaptık. Elbette devlet gereken her türlü çalışmayaı yapıyor orada" dedi.
BDP Grup Başkanvekili İdris Balüken, "Bizde BDP Grubu olarak yaşamını yitirienler, Allahtan rahmet ve yaralananlara acil şifalar diliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"ÇOK İLERİ VE VAHİM GELİŞME"
Öte yandan, Başbakan Yardımıcısı Beşir Atalay ise Akçakale'ye düşen ttop mermisi ile ilgili olarak bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Çok ileri ve vahim gelişme. Bu olaylar Türkiye'yi Suriye'ye çekmek içindir. Türkiye uluslararası camiayla birlikte hareket ediyor. Bizim politikamız da bu" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN ERDOĞAN TOPLANTI YAPIYOR
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Akçakale'deki gelişmeler üzerine Başbakanlık Resmi Konuta geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kurmayları ile gelişmeleri görüşüyor.
Suriye tarafından Akçakale'ye düşen top mermisi sonrası 5 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye teyakkuza geçti. BM ve NATO ile temasa geçen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şu sıralarda Başbakanlık Resmi Konuta geldi. Davutoğlu'ndan kısa bir süre sonra Genelkurmay Başkanı Özel de Resmi Konuta geldi. Şu sıralarda başta Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay olmak üzere bazı bakanlar da resmi konuta geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son gelişmeleri değerlendirmek üzere kurmaylarını topladığı öğrenildi.

DAVUTOĞLU, BM'Yİ BİLGİLENDİRDİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinden ateşlenen top mermisinin, Akçakale'ye düşmesine ilişkin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'u bilgilendirdi. Davutoğlu, Akçakale'de yaşanan olaylar üzerine BM Genel Sekreteri ile telefonla görüştü. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da BM Genel Merkezi'nde bir soruya verdiği yanıtta, 'Bir gerginlikten kaçınmak için Türkiye, Suriye ile tüm iletişim kanallarını açık tutmalı' dedi.

Suriye bombası Türkiye Akçakale'ye düştü!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Akçakale'de top mermisi düşmesi olayı üzerine Bakanlık bürokratlarıyla acil bir toplantı yapıyor. Davutoğlu'nun olayla ilgili Genelkurmay Başkanı Özel'den ve Şanlıurfa Valiliği'den bilgi aldığı bildirilirken, 20-20 Yatırım Heyeti ile olan görüşmesi iptal edildi.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, Davutoğlu'nun BM-Arap Ligi Suriye Ortak Özel Temsilcisi Brahimi ile telefon görüşmesi yaptığı ve olay hakkında bilgi verdiği belirtildi.

İşte bombanın düştüğü an!!!

Gerginlik sürüyor, yaralılara yardım edilmeye çalışılıyor

İşte Akçakale'ye düşen top mermesi ile ilgili yorumlar

Metehan Demir: Suriye'den 'yanlışlıkla' Akcakale'ye düşüp vatandaşlarımızı vuran roket inşallah F-4 uçağına dönüp 'kim attı ne attı' şaşkınlığına dönmez!!

Metehan Demir: Böyle bir şehrin merkezini vuracak şekilde Suriye'den roket sapmaz..Bu birilerinin Türkiye'ye çektiği çok açık bir 'savaşa gel gel' mesajıdır.

Cüneyt Özdemir: Özgür Suriye Ordusu 'ayarlasa' böyle bir bomba şehrin merkezine düşmezdi! Bak hele şu rastlantıya... Provokasyon kokan bombalar bunlar! 'Suriye'de olan, Suriye'de kalır' değilmiş demek ki!

A Haber Güvenlik Danışmanı Mete Yarar: Angajman kuralına göre bu hedefler vurulacak mı ?

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Caşin: Değişen angajman kuralları hava ihlalleriyle ilgiliydi. Bugünkü hadise egemen bir devlet olan Türkiye topraklarına karşı yapılan bir silahlı saldırı var. Egemen devletler yaptıkları tüm eylemlerden sorumludurlar

Can Ataklı?@can_atakli_ akçakale'nin karşısına önce özgür suriye denilenler geldi. bizimkiler seslerini çıkarmadılar. şimdi esat ordusu gelince kıyamet koptu

serdar akinan?@serdarakinan Hükümet, ÖSO'ya desteği vites küçültme ile atlatamayacak. Akçakale 'nin faturası Davutoğlu' na çıkar...Yüzde 70 bu politikayı desteklemiyor.

CHP'li Adnan Keskin Akçakale'de olanların sinyali 20 gün önceden verilmişti.5 Canın hesabını kim verecek?Başımız sağ olsun,yaralılara acil şifalar diliyorum.

Faruk Mercan?@farukmercan Akçakale'yi vuran top mermisi, AK Parti kongresindeki bölgesel liderler geçidine bir cevaptır.Türkiye'ye bir kez daha "haddini bil" denildi.

Tufan Türenç?@tturenc Olan oldu. Akcakale'ye bomba düştü, ölüler,yaralılar var. İşin bu boyutlara geleceği belliydi. Ama iktidar bunu bir türlü anlamak istemedi.

Tufan Türenç Hükümet Suriye konusunda ektiğini biçiyor. Bakalım ne yapacaklar? 100 bindan fazla mülteci var. Onları ne yapacaksınız? Bunların bir kısmı başka kentlere dağıldı. Sorun büyük. Hayallere dayalı dış politika her zaman vahim sonuçlar verir. Bütün uyarılar Erdoğan-Davutoğlu' tarafından dikkate bile alınmadı.

Emre Uslu?@EmreUslu Suriye bombası sadece Akçakale'ye değil Ankara'daki Baş(ba)kanlık hesaplarına da düştü...

Yazarlar