Gündem Suriyeli kadınlara KADEM desteği

Suriyeli kadınlara KADEM desteği

24.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriyeli mültecilere yönelik ekonomik ve sosyal uyum projesi için KADEM ve AFAD arasında imzalar atıldı. KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, “Hayata tutunmaya çalışan kadınlara destek vereceğiz” dedi

Suriyeli kadınlara KADEM desteği

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) arasında ‘Kadınlar Göç Yolunda Projesi’ imzalandı. AFAD’da düzenlenen Türkiye’deki Suriyeli mültecilere yönelik ekonomik ve sosyal uyum projesi imza törenine Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, AFAD Başkanvekili Mehmet Halis Bilden, KADEM Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz ve KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar katıldı.

Haberin Devamı

Başkan Yılmaz, yeni projeleri kapsamında, 3 yıl sürecek bir saha çalışmasıyla sığınmacı kadınlara ve çocuklara rehabilitasyon hizmeti, girişimcilik, estetik ve dil eğitimi vereceklerini açıkladı.

‘Topluma kazandırmalıyız’

Suriyeli sığınmacılara zamanında ulaşılamazsa, bu kitlenin ya bir suç örgütüne mensup olacağına ya da uluslararası terör örgütlerinin tuzağına düşebileceğine dikkati çeken Yılmaz, “Bu insanlara ekonomik sosyal anlamda dokunarak, onların topluma kazandırılmasını sağlayacağız” dedi. Hazırladıkları proje sonucunda, Suriyeli kadınların akademik ve entelektüel tecrübelerini topluma kazandırılması gerektiği üzerinde durduklarını ifade eden Yılmaz, bu kapsamda AFAD’la yollarının kesiştiğini ve bir protokol hazırladıklarını dile getirdi. Suriyelilere yönelik nüfus dışında bir envanter olmadığına da değinen Yılmaz, “Akademik bir jüri, sivil toplum örgütleri, alanında uzman araştırma şirketleriyle birlikte İstanbul’da ve Ankara’da yaşayan Suriyeli mülteci nüfusu üzerinde bir envanter çalışması yapacağız. Niteliklerini ölçeceğiz” dedi. KADEM Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ise, “Gelecekleri belirsiz bir yaşamın elinden tutunmaya çalışan kadınlara karşı insani sorumluluklarımız var” dedi. Bayraktar, dil öğreniminin topluma uyumun yanı sıra birçok travma yaşamış Suriyelilerin savaş psikolojisinden uzaklaşmaları ve hayata güvenle bakmalarını sağlayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Nitelikli birçok mülteci kadın olduğunu söyleyen Bayraktar, “Bunlar iş bulamıyor veya kayıt dışı sektörlerde istismara açık şekilde düşük maaşlı işlerde çalışmak durumunda kalıyor. Belgeselde izlediğimiz bu kadınlar, mücadeleci ruhlarıyla sağlam bir hayat savaşı veriyorlar. Nitelik olarak onlardan farkı olmayan ama yeniden ayakta durmak için biraz cesarete biraz desteğe ihtiyaç duyan kadınlar da var. Bugün imza attığımız bu projeyle bu kadınlara destek olacağız inşallah” diye konuştu.

‘Sümeyye Erdoğan da acı çekti’

İmza töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 28 Şubat’ın yıl dönümüne yaklaşıldığını anımsatarak, şunları kaydetti: “28 Şubat’ın 20’nci yılına geldik. 28 Şubat döneminde insanların özgürlüğüne, düşüncesine yapılan baskı, başörtüsüyle sembolize edilen bir baskıydı. Bu sabah hepimiz yepyeni umuda uyandık. En son TSK’da da başörtülü çalışma imkan dahiline getirildi. Sümeyye Erdoğan da bu süreçte acı çekenlerden ve ülkesinde okuyamayanlardan bir tanesi” diye konuştu.