Gündem Suriyeli mülteciye psikolojik destek

Suriyeli mülteciye psikolojik destek

22.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de sayıları 4 milyona yaklaşan Suriyeli mülteciler, iç savaşın neden olduğu travmanın izlerini taşıyor. Suriye’den kaçıp gelenlerin birçoğu ruh sağlığı hizmetlerinden yararlanmakta güçlük çekiyor. Bu alanda yaşanan açığı kapatmak amacıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi ile BM Nüfus Fonu (UNFPA) arasında iş birliği anlaşması imzalandı.

Suriyeli mülteciye psikolojik destek

Proje kapsamında 6 profesör, 2 doçent, 2 doktora öğrencisi ve 20 akademisyen hem mültecilerin yaşadığı ruhsal sorunlara çare arayacak hem de meslektaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunup eğitim seminerleri düzenleyecek. Desteğe ihtiyaç duyan mülteciler kamuya bağlı merkezler, göçmen sağlığı merkezleri, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarından ücretsiz destek alabilecek, tercüman dahil birçok ihtiyacı ruh sağlığı uzmanları tarafından karşılanacak. Projenin yürütücülüğünü Bilgi Üniversitesi Yüksek Lisans Program Direktörü Prof. Dr. Tamer Aker yapacak.

Suriyeli mülteciye psikolojik destek

Haberin Devamı

Mülteciler arasında en sık karşılaşılan sorunun depresyon olduğunu belirten Prof. Dr. Aker, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Savaş, yerinden edilme, şiddet ve kültürel uyum gibi birçok travmatik hadise mültecilerin ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Sahada gerçekleştirdiğimiz son araştırma verilerine baktığımızda mülteciler arasında en sık görülen ruh sağlığı sorunu depresyon. Anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğunu da mülteciler arasında yaygın olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.