Gündem Suudilere Kaşıkçı şoku

Suudilere Kaşıkçı şoku

13.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ortadan kaybolması Riyad yönetimine tepki duyulmasına neden oldu. Küresel iş ve medya kuruluşları, Riyad’da düzenlenen ve “Çöldeki Davos” olarak nitelenen “Geleceğe Yatırım Girişimi” (Future Investment Initiative) konferansını boykot ettiklerini açıkladı.

Suudilere Kaşıkçı şoku

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın himayesinde 23-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan organizasyondan, firma ve kuruluşlar teker teker sponsorluk ve desteklerini çekiyor. ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, İngiliz Financial Times ve Amerikan CNN televizyonu konferanstan medya sponsorluklarını çektiklerini açıkladı. Huffington Post’un kurucusu Arianna Huffington, CNBC sunucusu Andrew Ross Sorkin, Economist dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Zanny Minton Beddoes ve organizasyona konuşmacı olarak katılması beklenen Los Angeles Times’in sahibi Patrick Soon-Shiong’in de konferansta yer almayacakları duyurdu.

Haberin Devamı

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim de, söz konusu konferansa katılmayacağını duyururken, Uber şirketinin İcra Kurulu Başkanı Dara Khosrowshahi de, gerçekler ortaya çıkmadığı sürece Riyad’daki FII konferansına katılmayacağını söyledi. Viacom şirketinin tepe yöneticisi Bob Bakish ve America Online (AOL) şirketi kurucusu milyoner Steve Case de katılmaktan vazgeçenler arasında.

Suudi heyet geldi

Suudi Arabistan’dan, Cemal Kaşıkçı olayının aydınlatılması amacıyla oluşturulacak ortak çalışma grubuyla ilgili bir açıklamada yapıldı. Suudi Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Kardeş Türkiye Cumhurbaşkanlığı’nın, Cemal Kaşıkçı olayını aydınlatması için iki ülkenin uzmanlarından oluşacak ortak grubun kurulması yönünde Suudi Arabistan tarafından sunulan teklifi olumlu karşılamasından memnuniyet duyduk” denildi. Öte yandan ortak çalışma grubu kararı çerçevesinde Suudi heyet İstanbul’a geldi.

Haberin Devamı

‘Ses ve görüntü var’ iddiası

Amerikan Washington Post gazetesi, ABD’li yetkililere, Ankara’nın elinde Suudi gazetecinin İstanbul’daki konsoloslukta öldürüldüğüne dair ses ve görüntüler olduğunun iletildiğini öne sürdü.Gazeteye bilgi veren Amerikalı ve Türk yetkililere göre, kayıtlar, Kaşıkçı’nın konsolosluk binasına girişini, gözaltına alınmasını, işkenceye maruz kalmasını ve öldürülmesini gösteriyor. Gazetenin, adı açıklanmayan yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Kaşıkçı’nın neler yaşadığını gösteren görüntüler kan dondurucu nitelikte.

Bu arada emekli FBI uzmanı David Gomez, FBI’ın iki elemanının hali hazırda Ankara’daki elçilikte görevli olarak bulunduklarını söyledi. Gomez, “Soruşturmaya dahil olmaları için ajanlar gönderilebilir” dedi.