Dünya Tabuları yıkan zafer

Tabuları yıkan zafer

20.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ülkesi adına 58 kilo kadınlarda bronz madalyaya ulaşan Sakshi Malik, kırılamaz denen bir tabuyu yıktı. Ailesinin güreşten vazgeçmesi için odasına dahi kilitlediği Hintli sporcu, kurduğu hayallere Rio’da ulaştı

Tabuları yıkan zafer

Rio 2016 Olimpiyatları her geçen gün yeni bir başarı öyküsüyle tarihe adını yazdırıyor. Son olarak Hindistan adına 58 kilo kadınlarda yarışan güreşçi Sakshi Malik, bronz madalya kazanarak gizli kalmış bir gerçeği gözler önüne serdi.

Hindistan’ın tarihindeki ilk bronzu elde eden Malik, geçmişte yaşadığı zorluklarla müthiş bir ilham kaynağı oldu. 2002’ye kadar kadınların spor müsabakalarında yer almalarına izin verilmiyordu.

23 yaşındaki sporcu da 12 yaşından bu yana güreşçi olabilmek için her yolu denedi. Ancak çok ciddi engellerle karşılaşan genç güreşçi, zaman zaman ailesinden bile destek alamadı.

‘Seni dışlayacaklar’

Tabuları yıkan zafer


Öyle ki kız kardeşi ve annesi, Malik’i yolundan döndürmek için odasına kapatıp, sert uyarılarda bulundu. Bu uyarılar sırasında kız kardeşiyle sürekli kavga eden Hintli sporcu, ‘Erkekler seni dışlayacak’ tehditleriyle de karşılaştı. Malik, Rio’dan ayrılmadan önce başarısının perde arkasını anlattı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Malik, “12 yaşımdan beri gece-gündüz hep bunun hayalini kurdum. Sadece güreşi, güreşmeyi, bu sporu yapmayı düşündüm. Ülkem böyle bir başarıyı adeta dört gözle bekliyordu” ifadelerini kullandı.

Malik, doğup büyüdüğü Harvana’nın adeta kaderini değiştirdi. Harvana’da meydanlarda Malik’in müsabakaları toplu halde izlenildi. Son olarak repesaj mücadelesinde Kırgız rakibi Aisuluu Tynybekova’yı yenip bronz madalyaya uzandığı maç sonrası büyük bir sevinç yaşandı. Bir dönem kendisine engel olmaya çalışan ailesi, büyük bir kutlama yaptı.

Haberin Devamı

‘Hintli kızlar seninle gurur duyuyor’

Malik, ülkesi Hindistan için büyük bir örnek teşkil ediyor. İlk kez bir kadın güreşçinin kazandığı başarı şimdiden ilham kaynağı oldu. Sosyal medyadan birçok Hintli kadın, sporcuya destek verdi. Malik’le gurur duyduklarını aktaran kadınlar artık ezilen ya da hakları yenilenlerden olmayacaklarını, önlerinde şampiyon bir örnek olduğunu aktardı. Bir slogan da hazırlayan Hintli kadınlar, ‘Hintli kızlar seninle gurur duyuyor’ vurgusunu yaptı.

Yazarlar