Gündem Tahşiyeciler’e karşı dizi delil oldu

Tahşiyeciler’e karşı dizi delil oldu

15.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Operasyon nedenlerinden birinin, 2009 yılında El Kaide ile bağlantılı oldukları iddiasıyla önderliğini “Molla Muhammed” ismiyle bilinen Mehmet Doğan’ın yaptığı ve “Tahşiyeciler” olarak adlandırılan gruba düzenlenen operasyon olduğu öne sürüldü. Şüphelilerin, ‘Tek Türkiye’ dizisi film üzerinden “Tahşiyeciler” hakkında “suç ve delil uydurdukları” gerekçesiyle gözaltına alındığı iddia ediliyor.

Tahşiyeciler’e karşı dizi delil oldu


Bazı internet sitelerinde yer alan haberlere göre, operasyonun dayandırıldığı öne sürülen senaryoda Fethullah Gülen, 6 Nisan 2009’da kamuoyuna yansıyan konuşmasında PKK, Hizbulvahşet, El-Kaide gibi örgütlerden bahsettikten sonra Tahşiyeciler yorumunda bulundu. Gülen konuşmasında şunları söyledi:
“Yarın daha başka şeyler de icat edebilirler. Mesela Tahşiye diye bir şey icat edebilirler. Onları güçlendirirlerse ellerine silahlar da verebilirler. Size yakın bazı kimselerin posterlerini de evlerine asabilirler. ‘Biz ‘nurlar’a (Risale-i Nur) haşiye yapıyoruz’ dedirtiler. Adlarına da Tahşiyeciler derler. Sonra da Kalaşnikoflar verirler ellerine, iki yerde bir şey yapınca bunlar... Sonra çuvaldızı bilmeyen insanlara terörist damgasını vuracaklar orada.”
Bu konuşmanın ardından da Tahşiyecilerle ilgili iddialara Samanyolu TV’de “Tek Türkiye” dizisinde yer verildi.
17 ay tutuklu kaldı
22 Ocak 2010’da gerçekleştirilen bir operasyonla Tahşiye cemaatinin lideri olduğu öne sürülen Mehmet Doğan ve çok sayıda kişi gözaltına alındı. Aramalarda çeşitli silah, kitap ve krokilerin ele geçirildiği belirtilirken, Doğan 17 ay tutuklu kaldıktan sonra hastalığı nedeniyle Adli Tıp Kurulu’nun raporu ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Tahşiyeciler, Said Nursi’nin takipçilerinin oluşturduğu Nur Cemaati’nin bir kolu olarak kabul ediliyor. Said Nursi’nin takipçilerinden Hulusi Yahyagil’in öğrencisi olduğu belirtilen Mehmet Doğan, Tahşiyecilerin lideri olarak biliniyor. Muş merkezli bir cemaat olan Tahşiyeciler, Said Nursi’nin yazdığı “Risale-i Nur Külliyatı”nı yorumlayan kitaplar basıyor. Nur Cemaati’nin diğer kolları, “Risale-i Nur”ların yorumlanarak basılması konusunda Tahşiyeciler ile fikir ayrılığı yaşıyor. Tahşiyeciler, cemaatin bazı ileri gelenleri tarafından reddediliyor. Mehmet Doğan’ın El Kaide’yi destekleyen sözlerinin yer aldığı görüntüleri de 2010’da haberlere konu olmuştu. “Tahşiye” kelimesi ise haşiye yazmak, şerh etmek, açıklamak anlamlarına geliyor.

Haberin Devamı

Suçlanan iki dizi

Yapımcılığını Salih Asan’ın üstlendiği, senaryosunu Ali Kara ve Samim Utku’nun kaleme aldığı Tek Türkiye dizisinin başrollerinde Ozan Çobanoğlu, Müjgan Gönül, Türker Tekin, Özlem Akınözü, Sabri Özmener ve Süleyman Karadağ gibi oyuncular yer almıştı.
İlk bölümü 2007’de Samanyolu TV’de ekrana gelen dizi yayın hayatına 2011 yılına dek devam etti. Yayınlandığı günlerde reytinglerde ilk sıraya yerleşen dizide Güneydoğu bölgesinde yaşanan terör olayları ve bölgedeki halkın yaşadıkları ekrana getirilmişti. Fethullah Gülen’in Tahşiyecilerle ilgili iddialarının ardından Tek Türkiye dizisinin bir bölümünde de Tahşiyecilerle ilgili iddialara yer verilmiş, Türkiye’nin karıştırılması için Tahşiyecilerin kullanılacağına yönelik ithamlarda bulunulmuştu.

Şikâyet edildi
HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise 2010’da aralarında Tek Türkiye’nin de bulunduğu bazı diziler için RTÜK’e şikayette bulunmuş, bu dizilerin “kardeşlik kültürüne zarar verdiğini” savunmuştu. Demirtaş, bu yapımlarda gerçek dışı anlatım ve düşmanlığa teşvik olduğunu öne sürmüştü.
‘Tek Türkiye’den sonra yine Salih Asan’ın yapımcılığını üstlendiği ‘Sungurlar’ dizisi de ‘Tek Türkiye’ ve ‘Şefkat Tepe’ ile benzer konuları işledi. Dizide özellikle Suriye ve Irak’taki örgütlere karşı ‘Sungurlar’ timinin verdiği mücadeleyi konu alıyor.
Dizide vatansever, inançlı bir grup olan ‘Sungurlar’ın, Türkiye’ye zarar verecek olan kişi ve gruplara karşı amansız bir mücadeleye girmesi, kirli tezgahları bozmaya çalışması konu ediniyor.