Ege Tarihi Çarşı’da öncelik yayanın

Tarihi Çarşı’da öncelik yayanın

18.07.2018 - 04:15 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı’nı yeniden canlandırmak için kolları sıvadı, yayalaştırma projesini hayata geçirdi. Böylece saat 10.30 ile 17.30 arasında sokaklar sadece yaya dolaşımına açık tutulacak

Tarihi Çarşı’da öncelik yayanın

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi çarşısı Kemeraltı’nda yeni bir döneme girdi, bölgenin yeniden canlanması için yayalaştırma projesini hayata geçirdi. Taşıtların çarşıya sadece günün belirli saatlerinde girebildiği yeni uygulama, hem vatandaşı hem de esnafı mutlu etti. Tarihi Çarşı’da 60 bin esnafın olduğunu belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, “Yaklaşık iki yıldır Büyükşehir Belediyesi ile iç içe çalışıyoruz. Söylediğimiz her fikri dikkate aldı. Bariyer sistemi de bu projelerden biriydi; esnafımızı memnun etti. Önümüzdeki yıl da çarşıda zemin düzenlenmesi yapılacak. Alışverişe gelenler artık rahat edecek ve daha güvenli dolaşabilecekler” dedi. Proje çerçevesinde gün için 10.30 ile 17.30 saatleri arasında sadece yaya dolaşımına açık tutuluyor. Tarihi çarşı sınırlarında yayalaştırma bölgesine taşıtların girişi, bariyerlerle kontrol altına alındı.

Haberin Devamı

Hız sınırı 20 kilometre

Yönetimi Büyükşehir tarafından kurulan İzmir Ulaşım Merkezi’nce (İZUM) gerçekleştirilen ‘hareketli ve plaka okuyabilen bariyer sistemi’ sayesinde, gün içinde Kemeraltı sokakları tamamen alışverişe çıkan yayalara bırakıldı. İnterkom ve kamera sistemi sayesinde, itfaiye ve ambulans gibi acil müdahale araçlarının ihtiyaç anında rahatça giriş-çıkış yapabileceği bildirildi. Alan içerisinde motorlu taşıtlar için azami hız sınırı saatte 20 kilometre olarak belirlendi. Motorlu taşıt trafiğinin yasak olduğu saat diliminde, ticarethanelerin mal giriş çıkışı, el arabaları, kargo bisikletleri ve küçük elektrikli araçlarla sağlanacak. Trafiğe açık saatlerde ise alana yalnızca ruhsatında 3 tona kadar taşıma izni bulunan ticari araçların girmesine izin veriliyor. Bölgede yapılacak olan tüm yükleme ve boşaltma işlemleri, bölgenin trafiğe açık zaman dilimlerinde gerçekleşiyor.

Yazarlar