Gündem Tarihi hanın yerine otel

Tarihi hanın yerine otel

24.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gümüşhane’nin en eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi’nde yapılmaya başlanan otel inşaatı tepkilere yol açtı.

Tarihi hanın yerine otel

Otel inşaatı, 35 tescilli tarihi eserin bulunduğu, Osmanlı döneminde Türk, Rum ve Ermenilerin bir arada yaşadığı, zengin maden yataklarına sahip Süleymaniye Mahallesi’nde sürüyor. Geçtiğimiz yıl başlayan yol çalışmaları bir çok tarihi esere zarar verirken bu yılki çalışmalarda tarihi duvarların yıkıldığı belirtiliyor. “Tarihin kalbi”ne yapılan otel inşaatının mahallenin silüetini bozduğu da belirtiliyor.

Tarihi hanın yerine otel

Haberin Devamı

Çalışmanın eski haline sadık kalmayan bir restorasyon ya da yeniden inşa olduğunu belirten Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz “Otelin yapıldığı yer eski bir handı. Osmanlı döneminde kullanılan adı Suluhan olan yapı 1900’lü yılların başında kayıtlarda görmek mümkün. Han 1925’li yıllarda yıkıldı” dedi. Gümüşhane’nin eski yerleşim bölgesinden taşındıktan sonra hanın kaderine terk edilip tahrip olduğunu kaydeden Erüz, otelin inşaası için gerekli izinlerin alındığını ancak çalışmanın restorasyon şeklinde başladığını kaydetti.

‘Silüeti bozuyor’

Otel çalışması bittiğinde Süleymaniye’de tarihi yapılar yerine sadece otelin görüneceğini belirten Erüz şunları söyledi: “Bodrum kat ve tek kattan oluşan tarihi hanın yerine bodrum ve 3 katlı bir yapı çalışması başladı. Han yapısı şeklinde yapılacaktı. Tarihi yapının orijinaline sadık kalınmayan bir restorasyon ya da yeniden inşaası, eski Gümüşhane’nin silüetini bozuyor. İyi niyetle yapılmış olsa dahi sonuçta tarihi dokuyu bozan bir yapı ortaya çıkıyor.”

Haberin Devamı

Tarihi hanın yerine otel

‘Tek hazine arazisi’

Süleymaniye’de tek hazine arazisi burası olduğu için otelin bu alana yapıldığını belirten TEMA Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral da şunları söyledi: “Otel temeli atıldığında tepki gösterdik fakat kimse bize destek olmadı. Valilik açısından baktığımızda haklı görüyoruz. Tek hazine arazisi burası, buraya otel yapılıyor. Süleymaniye bölgesi tamamen tarihi bir bölge. Bunlar ortaya çıkınca oteli nereye yapsınlar sorusu akıllara geliyor.”

Yazarlar