Gündem Tarihi liseler kapandı

Tarihi liseler kapandı

02.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önceki gün yayımlanan Olağanüstü hal kararnamesiyle kapatılan askeri liseler arasında Heybeliada’daki Deniz Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi ve Bursa’daki Işıklar Askeri Lisesi de bulunuyor

Tarihi liseler kapandı

Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanan OHAL kararnamesiyle dört askeri lise kapatıldı. İstanbul’daki Kuleli Askeri Lisesi ve Deniz Lisesi ile İzmir’deki Maltepe Askeri Lisesi ve Bursa’daki Işıklar Lisesi kapatılan kurumlar arasında yerini aldı. 1845’te Mekteb-i Fünun-ı İdadi olarak kurulan lise 1925’te Kuleli Askeri Lisesi adını aldı. Kara Harp Okulu’nun bir numaralı öğrenci kaynağı olan Kuleli mezunları arasında cumhurbaşkanları Cemal Gürsel ve Cevdet Sunay, son genelkurmay başkanları emekli orgeneraller İlker Başbuğ ve Işık Koşaner de yer alıyor. Heybeliada Deniz Lisesi’nin ise kuruluş tarihi 1773 olarak kabul ediliyor. 1941-1946 arasında Mersin’de eğitimini veren lise, 1985’te Deniz Harp Okulu’nun Tuzla’ya taşınmasıyla Heybeliada’da yalnızca Deniz Lisesi kaldı.

Bursa’da 13 yıl ara

1928’de İstanbul’da açılan Maltepe Askeri Lisesi 1941-1947 arasında Konya’da, 1947-1950 arasında da İstanbul’da eğitim verdikten sonra kapatıldı. 1978’de yeni bir askeri lisenin kurulması kararının ardından Eylül 1983’te İzmir Güzelbahçe’de kurulan lise, 33 yıldır kesintisiz olarak hizmet veriyordu. 1845’te Bursa’da açılan Işıklar Askeri Lisesi ise 1961’de kapatıldı, 1974’te açıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı arasında 2008’de yapılan bir protokol ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na devredilen askeri lise, Işıklar Askeri Hava Lisesi adını aldı. Işıklar Lisesi’nin mezunları arasında 5 genelkurmay başkanı, 8 hava kuvvetleri komutanı ve 6 kara kuvvetleri komutanı yer alıyor.

Haberin Devamı

Öğrenciler: ‘Hak etmedik’

Askeri okulların kapatılmasıyla bu okullarda okuyan öğrencilerin durumu da tartışma konusu oldu. Twitter’da ‘#haketmedik’ hashtagi ile tepkilerini dile getiren öğrencilerin, Harbiye Marşı’nı okudukları veda videosu, sosyal medyada günün konusu oldu.
Kapatılan okullarda öğrenimine devam eden öğrenciler, üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullara naklen kaydedilecek.