Gündem Tarık Dursun K.’yı kaybettik

Tarık Dursun K.’yı kaybettik

12.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’i en iyi anlatan kalemlerden biri olan, roman ve hikâye yazarı; gazeteci, eleştirmen ve senarist Tarık Dursun K., dün akşam üzeri İzmir’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Tarık Dursun K.’yı kaybettik

Edebiyatın her alanında ürünler veren, gazetecilik ve dergicilik yapan Tarık Dursun K., 1931 yılında İzmir’de doğdu. İlkokulu İzmir ve Ankara’da okuyan Tarık Dursun K. ortaokulda, eğitimini tamamlamadan okuldan ayrıldı. Ancak, 1950 yılında dışarıdan girdiği sınavlarla ortaokuldan mezun oldu. Erken yaşta çalışma hayatına başlayan Dursun K., önceleri gazete dağıtıcılığı yaptı; daha sonra seyyar köftecilik, otobüs biletçiliği ve memurluk gibi çeşitli işlerde çalıştı.

Haberin Devamı

Başarı Ödülü sahibi

Yazın dünyasına girişi ise 1949 yılında İzmir’deki Anadolu gazetesinde çalışmasıyla oldu. Gazeteye, sinema eleştirileri yazan Dursun K., 1951 yılında Cengiz Tuncer ile ‘Devrialem’ ismini verdiği ortak bir şiir kitabı çıkardı. Ardından Yeni Gün, Ankara Ulus, Yeni İstanbul ve Vatan gazetelerinde günlük yazılar yazan Tarık Dursun K.’nın, Pazar Postası ve Akis dergilerinde sinema eleştirileri yayımlandı.

Eleştirmen Ali Gevgilili ile birlikte aylık Yeni Sinema dergisini çıkaran yazar, bir taraftan da senaryo yazarlığı ve rejisörlük yaptı. Aralarında ‘Korkusuz Kabadayı’, ‘Aramıza Kan Girdi’ ve ‘Cehennem Arkadaşları’nın olduğu beş ayrı filmi yönetti. Sanatçıya geçtiğimiz yıl Altın Portakal Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edildi.

Haberin Devamı

1961 yılında kaleme aldığı ‘Güzel Avrat Otu’, aynı yıl Türk Dil Kurumu Armağanı’nı, ‘Yabanın Adamları’ isimli kitabı ise 1967 yılında Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazandı. Yazarın diğer kitapları da Orhan Kemal Edebiyat Ödülü’ne, Yunus Nadi Roman Armağanı’na ve İş Bankası Büyük Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü.

1969 yılında Kurul Kitabevi isimli bir yayınevi açarak kitap yayıncılığına başladı ve aynı yıllarda Milliyet gazetesine kitap tanıtımları yaptı. Kısa bir süre sonra Milliyet Yayınları’nı yönetmeye başlayan Dursun K., 1975 yılında yayın hayatına başlayan Koza Yayınları’nın kurucuları arasında yer aldı.

Hikâyelerinde ve romanlarında, kahramanlarının ruh hallerini tasvir etmek için diyalogları ve iç konuşmaları yoğun bir şekilde kullanan Tarık Dursun K., kitaplarında olay öykülemeciliğine de önem verdi. Şair ve yazar Şükran Kurdakul, yazar hakkında, “Sinema dilinin özelliklerinden yararlanarak oluşturduğu yalın ve etkili anlatım ile sevildi” ifadelerini kullanmıştı. Tarık Dursun K., edebiyatın çeşitli alanlarında 100’e yakın eser verdi.

Babası gidince soyadını ‘K’ yaptı
Belgeselci Hikmet Yaşar Yenigün, Tarık Dursun K. ile ilgili 2012 yılında bir belgesel hazırladı. Yazar, Yenigün’e neden soyadını Kakınç olarak kullanmadığını şu sözlerle anlatmıştı: “Altı yaşında babam bizi terk etti. Bu nedenle Kakınç olan soyadımı K. olarak kullanıyorum.”