Ekonomi Tarıma gençlik aşısı

Tarıma gençlik aşısı

28.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genç çiftçilere verilecek 30 bin lira hibe desteğini kazananlar açıklandı. 14 bin 970 genç hibe almaya hak kazandı. Kazananların 11 bini kadın, 4 bini erkek. En fazla başvuru 10 bin 500 projeyle büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için oldu

Tarıma gençlik aşısı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe desteği sağlayacak program kapsamında 14 bin 970 başvurunun hibe almaya hak kazandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı kapsamında 397 bin genç çiftçinin başvurusunun, illerde vali yardımcısı başkanlığında oluşturulan Genç Çiftçi Proje Değerlendirme Komisyonları tarafından değerlendirildiğini kaydetti.

Şehit, gazi, engelli, kadın ve eğitimli genç çiftçilere pozitif ayrımcılığın yapıldığı bu değerlendirmeler neticesinde 11 bin 77’si kadın ve 3 bin 893’ü erkek olmak üzere 14 bin 970 genç çiftçinin hibe almaya hak kazandığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

Tarıma gençlik aşısı
Liste açıklandı

“Bu 14 bin 970 projenin, 10 bin 500 adedi büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, 2 bin 30 adedi arıcılık, 525 adedi kanatlı ve ipek böcekçiliği, 1915 adedi de meyvecilik, seracılık, mantarcılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında gerçekleşti. Oluşturulan asil-yedek listeler İl Müdürlükleri’nce öngörülen şekilde ve ‘gencciftci.tarim.gov.tr’ adresinden ilan edildi. Listeler 27 Haziran-1 Temmuz 2016 tarihleri arasında askıda kalacak. Asil listede olan genç çiftçiler ile İl/İlçe Müdürlükleri arasında 11-15 Temmuz’da sözleşme imzalanacak.”

Haberin Devamı

İlk yıl 450 milyon lira

Çelik, 3 yıllık bir süreci kapsayan hibe destek programı kapsamında kabul edilen projelere, bu yıl için 450 milyon liralık kaynak kullandırılacağını belirtti.

Gelecek yıllarda söz konusu bütçenin artırılarak, desteğin devam ettirileceğine işaret eden Çelik, projelerin, uygulamanın her aşamasında Bakanlığın ilgili birimleri tarafından takip ve kontrol edileceğini kaydetti.

‘Genç insanların tarıma yönelmesi çok iyi bir şans’

Ali Ekber Yıldırım/Tarım Uzmanı

“Tarımda çalışan nüfus yaşlı. Genç çiftçilere dönük hibe programına fazla başvuru olması çok iyi bir şans, iyi bir avantaj. Ancak bu avantajı iyi değerlendirmek lazım. Aksi halde bu fırsat da kaçmış olur. Başvuranların ancak yüzde 4’ü hibeden faydalanabilecek. İlgi fazla olmasına karşın kaynak maalesef kısıtlı. Başvuranların çoğu hüsrana uğradı. Bu programların iyi planlanması gerek. Tarımdaki nüfusu gençleştirmek lazım.

Kazananlar arasında büyük çoğunluğun kadın olması da dikkat çekiyor. Destek verileceği açıklandığında kadınlara, gazilere ve şehit yakınlarına pozitif ayrımcılık yapılacağı belirtilmişti. Kadınların bu işe gönül vermesi de çok sevindirici. Destek taleplerine bakıldığında ise büyükbaş hayvancılık taleplerinin ağırlıklı olduğu görülüyor. Bu durumda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, 30 bin liralık hibe karşılığı olarak başvuru sahiplerine büyükbaş hayvan dağıtacak. Hayvancılıkta ise birbirine aykırı iki durum sözkonusu. Birincisi süt üretimi çok fazla ve fiyatlar konusunda tartışma sürüyor.

Haberin Devamı

Hibe programı sayesinde süt üretimi daha da artacak. Öte yandan et talebi yüksek olduğundan et fiyatları artmaya devam ediyor. Bir müddet sonra sütten para kazanamayan genç çiftçiler bu hayvanları kesime gönderebilir. Oysa amaç gençleri kalıcı olarak tarımda çalışmaya özendirmek olmalı.”

‘Hibe projesi kente göçü engelleyecek’

Şemsi Bayraktar/TZOB Genel Başkanı

“Genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe desteği verilmesi, gençleri kırsalda tutma yolunda önemli bir adım olacaktır. Kırsal kesimde var olan genç nüfusun, tarım sektöründe tutulabilmeleri için eğitilmesi, tarım konusunda kalifiye olmalarının sağlanması büyük fayda sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Hibe desteğiyle, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, çiftçilerimizde girişimcilik ruhunun geliştirilmesi, gelir düzeyinin artırılması, alternatif gelir imkanlarının sağlanması, genç kırsal nüfusun istihdamını sağlayarak kırsaldan kente olan sağlıksız göçün önlenmesi amaçlanmaktadır.

Bu karar, 18-40 yaşın altındaki genç çiftçilere, Avrupa Birliği’ndeki gibi köyden kente göçün önlenmesine, üretimin teşvik edilmesine ve sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak.

30 bin lira faizsiz yatırım desteği, tarımda ülke ortalamasının üçte biri olan yurtiçi gelirin ülke ortalamasına yaklaşmasına, kırsalın sosyo ekonomik kalkınmasına destek olacak.

Kırsala yönelik uygulanacak olan projeler, kırsalda hızla yaşlanmakta olan tarımsal nüfusun gençleştirilmesine, iyi tarım uygulamalarını esas alan genç nüfusun daha fazla ve etkin bir şekilde üretimde yer almasına, tarımsal potansiyelimizin kullanılmasına katkıda bulunacaktır.”

Yazarlar