Gündem Tartışma yaratan etkinlik iptal

Tartışma yaratan etkinlik iptal

13.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

İslam dünyasının en önemli düşünürlerinden Mevlana Celaleddin-i Rumi, ölümünün 744’üncü yılında çeşitli etkinliklerle anılmaya devam ediyor.

Tartışma yaratan etkinlik iptal

Konya’daki törenlerin dışında bazı belediye, vakıf ve derneklerin düzenlediği etkinlikler ise Hz. Mevlana’nın 22’inci kuşaktan torunları tarafından tepkiyle karşılanıyor. Son olarak Beşiktaş Belediyesi tarafından bugün Fulya Sanat Merkezi’nde yapılacağı duyurulan “Noel ve Şeb-i Arus Bir Arada” başlıklı etkinlik, gelen tepkilerin ardından iptal edildi.

Bayru: Kabul edilemez

Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 22’inci kuşaktan torunu ve Uluslarararı Mevlana Vakfı 2. Başkanı Esin Çelebi Bayru, etkinlik öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Beşiktaş Belediyesi’nin birkaç gün evvel ilan ettiği Noel ve Şeb-i Arus kutlamasının birlikte yapılacağını gösteren afiş, hem bizim milli manevi değerlerimiz açısından, hem de Hz. Mevlana’nın düşünceleri açısından kabul edilemez. Beşiktaş Belediyesi, bu afişle hem Hz. Mevlana ve onun yolunu anlamamış. Şeb-i Arus 13 Aralık değil, 17 Aralık’tır. Hristiyan daha doğrusu Pagan kültürünün bir parçası olan Noel Yortusu 25 Aralık tarihindedir. Noel kutlamayı dini görev kabul edenler 25 Aalık’tan önce kutlama yapmaz.”

Beşiktaş Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise, “Toplumun çeşitli katmanlarında oluşan hassasiyetleri göz önüne alarak kutuplaştırmayı artıracak faaliyetlerden kaçınmak adına etkinliğimizi iptal etme kararı aldık” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

‘Bir arada kutlayacağız’ denmişti

Beşiktaş Belediye’nin resmi internet sayfasında iptal edilen etkinlik, “Mevlânâ Celaleddin- i Rumi’nin “Vuslat” gecesi olan Şeb-i Arus’u ve Hristiyanların bayramı olan Noel’i bir arada kutlayacağız. Çarşamba düzenleyeceğimiz Noel Kutlaması ve Şeb-i Arus etkinliğimize davetlisiniz” ifadeleriyle duyurulmuştu.