Ekonomi Tasarruf atağı

Tasarruf atağı

27.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Saha araştırmalarıyla bir ‘israf raporu’ hazırlandığını söyleyen Bakan Bülent Tüfenkci, “Hangi alanlarda nasıl tasarruf tedbirleri alabiliriz, nasıl tasarruf bilincini oluşturabiliriz? Bununla ilgili saha araştırması açıklanacak...” dedi

Tasarruf atağı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, saha araştırmaları sonucunda hazırlanan “israf raporunun” kısa zamanda açıklanacağını belirterek, “İsrafın ne kadar olduğunu bilimsel olarak ortaya koyacak” dedi.

Haberin Devamı

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüfenkci, öğretim üyeleri ve bakanlığın birlikte yaptığı saha araştırmaları sonucunda hazırlanan “israf raporunun” kısa zamanda açıklanacağını belirterek, “Üniversite hocaları başta olmak üzere geniş saha araştırması yapıldı. Geçtiğimiz günlerde ekmek israfının bir bölümü paylaşılmıştı.

Gıdaki israfa kadar yapılan israfın ne kadar olduğunu bilimsel olarak ortaya koyacak. Hangi alanlarda nasıl tasarruf tedbirleri alabiliriz, nasıl tasarruf bilincini oluşturabiliriz? Bununla ilgili saha araştırması açıklanacak. Cumhurbaşkanı veya Başbakan katılacak. Burada tedbirleri hükümet olarak teşvikler olarak uygulamaları değerlendireceğiz” dedi.

Gençler iş istiyor

Doğu ve güneydoğu illerine yaptığı ziyaretleri anlatan Tüfenkci, “Gençler, öncelikle iş istiyor. Bir kısmı hayvancılığın desteklenmesi konusunda kendi işlerini kurmak istiyor. Ticarete atılmaları konusuda gençlerimiz serbest çalışma noktasında genel teşviklerin dışında özel teşvikler istiyor. Cazibe merkezleri gibi gençler de bu alanda beklenti içerisinde. Cazibe merkezi kapsamında başvuran firmaların bir an önce işletmeye açılmasını bekliyorlar. Gençler de oradan iş bekliyor” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Cazibe Merkezleri Projesi’ne değinen Tüfenkci, “Cazibe merkezleri, terörle mücadelenin ekonomik boyutunun da öne çıkarılması ve oradaki gençlerimizin istihdamının sağlanması açısından önem arz eden bir proje” dedi.

Tam otomasyon hedefi var...

Gümrüklerdeki işlemlerin koordinesinin tek elden yürütülmesi gerektiğine işaret eden Tüfenkci, “Gümrük işlemlerinin laboratuvar boyutu var. Bu laboratuvarları tekleştirmek istiyoruz. Bir kumaş ithal ediyorsunuz, her bakanlığın personeli ayrı numune alıyor. Gümrükler 7/24 çalışıyor ancak diğer bakanlıkların mesaisi 17.00’de bitiyor. İhracatçımız ve ithalatçımız ertesi günü beklemek zorunda kalıyor. Bu algıyı düzeltmek adına bu çalışmayı tek elde toplamak istiyoruz. Önümüzdeki aylarda inşallah bunu gerçekleştirmiş olacağız” değerlendirmesini yaptı. Tüfenkci, gümrükler kapılarında “kağıdı kaldırıp otomasyona geçmek istediklerini” kaydeden Tüfenkci, “1 saat kazandırırsak bunun toplam ticarete faydası yüzde 1’e tekabül ediyor” dedi.

Haberin Devamı

180 günde hayata geçecek projeler

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “180 günlük eylem planının” bu ay sonunda açıklanacağını söyleyen Tüfenkci, kendi bakanlığının konu başlıklarının Başbakanlığa iletildiğini belirterek, “Biz ilettik, onlar seçiyor. Başbakanlık hangisini ‘uygulayın’ derse onun üzerine çalışma yapılacak. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız projeleri seçecek. Bunların içinde 180 günde hayata geçirilmesi gereken projeler var. Bir kısmı da 2019’a kadar hayata geçmesi beklenen var. Bunların kararını Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız verir. Bunların hepsi vatandaşa dokunan ve onlara kolaylık sağlayan düzenlemeler olacak. Sektörlerin ayakta durması, sektörlerin desteklenmesine kadar pek çok konu başlığı var” ifadesini kullandı.

Tüfenkci’nin verdiği bilgiye göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın eylem planında yer alması beklenen başlıklarından bazıları şöyle:

Haberin Devamı

Gümrüklerde tam otomasyona geçme hedefi.

İç ticarette lojistik merkezlerinin kurulması.

Kooperatiflerin ekonominin unsarları haline getirilmesi.

E-ticarette yeni yapılandırma yapılması.