Arkeoloji Patara Antik Kenti İstanbul’a geldi

Patara Antik Kenti İstanbul’a geldi

19.02.2024 - 04:12 | Son Güncellenme:

Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan, Patara’nın ve kazıların tarihini Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’ndeki “Patara’nın İzinde” programında anlattı.

Patara Antik Kenti İstanbul’a geldi

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde bulunan BlackBox, 12 Ocak’ta “Havva İşkan ile Patara’nın İzinde” etkinliğine ev sahipliği yaptı. İşkan, Patara’da 1988 yılında başlayan arkeolojik kazı çalışmalarının o dönemde büyük zorluklarla yürütüldüğünü anlattı.

Haberin Devamı

Önemli bir liman

Patara’nın pek çok açıdan önemli bir yer olduğunun altını çizen İşkan “Aziz Nikolaos’un (Noel Baba) doğduğu yer burası ve bu kent çok önemli bir ticari alan. Burada İç Anadolu ve Melos Adası obsidyenleri mevcut. Bu da bize deniz ticaretinin çok erken dönemlerde başladığını gösteriyor. Akdeniz güzergâhları için Patara önemli bir liman, bu kullanım büyüklüğünde, başka önemli bir liman daha yok ve bu denizcilik rotaları o yıllardan bu yana hâlâ aynı şekilde kullanılıyor” dedi. İşkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Patara’nın halici muazzam korunaklı bir yer. İlk başlarda burası bir liman olarak ortaya çıkmıştı. Hatta Likyalıların donanması da buradaydı. İskender bu bölgeyi alınca burayı ‘emporion’ ilan etti ve bir vali atadı. Bu da burayı ticari anlamda serbest bir bölge haline getirdi.” 2020 yılının Patara Yılı olduğunu hatırlatan İşkan, “Uzun emeklerimiz sonucunda 2020 yılında Patara yılı ilan edilmişti. Lütfen siz de bu doğa harikası kenti kendi gözlerinizle görün” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haberin Devamı

 

Patara Antik Kenti İstanbul’a geldi

Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Havva İşkan (Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat iş birliği ile düzenlenen “Kültürel Miras Buluşmaları”nın Patara programından)