Tatil Barselona turizme sınırlama getiriyor

Barselona turizme sınırlama getiriyor

31.01.2017 - 10:28 | Son Güncellenme:

Halkın ve turistlerin gergin ilişkisi ile bilinen İspanya'nın en büyük 2. şehri ve Katalonya bölgesinin başkenti Barselona turizm faaliyetlerini sınırlayan yeni bir yasa tasarısına imza attı.

Barselona turizme sınırlama getiriyor

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 32 milyon turisti ağırlayan 1.6 milyon nüfuslu Barselona turist sayısını azaltacak yeni düzenlemeler getiriyor.

Haberin Devamı

Turizm sebebiyle Barselona'da konut fiyatları ve kiralar oldukça yüksek ve bu durum kent sakinlerini olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz yıl yapılan bir ankette Barselona halkının en büyük sorununun işsizlik değil turizm olduğu ortaya çıkmıştı.

2015 yılında belediye başkanı seçilen Ana Colau'nun seçim vaatlerinden biri de turizmin zarar veren etkilerini azaltmaktı. Colau eğer önlem alınmazsa Barselona'nın sonunun Venedik gibi olabileceğini söylemişti.

Göreve geldikten sonra Ana Colau Barselona'ya gelen turist sayısını kontrol altına almak adına bazı düzenlemeler getirdi. Bu düzenlemeler arasında ünlü La Boqueria pazarını en yoğun saatlerde gezecek kişi sayısını sınırlamak, günübirlik olarak şehre gelenlere ek vergi ve internet üzerinden tesis rezervasyon hizmeti veren sitelerde yayınlanan kayıt dışı tesisler için de 850.000 Dolar para cezası uygulamaları var.

Haberin Devamı

Bu önlemlerin de turizm sınırlamasında yeterli olmadığını düşünen Barselona yönetimi yeni bir kanunu yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

Barselona Belediye Meclisi'nden geçen kanun yeni açılacak otellerin inşaat faaliyetlerine ve lisanslarına turist sayısı azalana kadar sınırlama getiriyor.

Yeni kanuna göre şehrin turizm amaçlı faaliyet gösteren tesislere yeterince doymuş bölgelerde yeni otel açılmayacak. Şehir merkezinde açılması planlanan yeni otellere ise sert kısıtlamalar getirilecek.

Karar Barselona'ya gelen çok sayıda turistin şehir içinde kalmadığını söyleyen işyeri sahiplerinin ve otelcilerin tepkisine yol açtı.

Barselona turizme sınırlama getiriyor

Barselona Otelciler Birliği'nden Manel Casal yeni planın odağının yanlış olduğunu, geçtiğimiz yıl Barselona'yı ziyaret eden 32 milyon turistin sadece 8 milyonunun otellerde kaldığını ve geri kalan 23 milyon kişinin kente günübirlik gelen ve az miktarda para harcayan turistlerden oluştuğunu, yatak kapasitesini azaltmanın turizmi düzene sokmayacağını, yatak kapasitesinin insanların uyuyacağı yerleri belirlemekten başka bir şeye yol açmadığını ifade etti.

Fakat Barselona halkı otelcilerle aynı görüşte değil. Geçtiğimiz Cumartesi günü yaklaşık 2.000 kadar kişi ünlü La Ramblas Caddesi'nde kitle turizmini ve konaklamaya etkilerini protesto etmek için toplandı.

Haberin Devamı

Barselona satılık değildir sloganları ile protesto edilen kitle turizminin ardından protestocular turizm patlamasını sert sözlerle eleştirdi.

Barselona Sakinleri Birliği'nden Camilo Ramos bu sloganların şehri kaybetmenin önüne geçmek için yükseldiğini ve şehri geri kazanmayı umduklarını belirtti.

Ramos ayrıca kiralık ve satılık fiyatlarının ekonomik kriz öncesi 2008 dönemine geri geldiğini ve kent sakinlerinin bu ücretleri ödeyemediğini sözlerine ekledi.

İspanya'nın Balear Adaları ve Kanarya Adaları gibi bazı yerlerinde de geçtiğimiz yıllarda kitle turizmi protesto edilmiş ve bunun için önlem alınması çağrısında bulunulmuştu.

Hazırlayan: Mehmet Can Kömürcü