Tatil Dünyanın en güzel üç köyünden biri Türkiye'de! Göreme, bu listeye girdi...

Dünyanın en güzel üç köyünden biri Türkiye'de! Göreme, bu listeye girdi...

20.10.2021 - 17:47 | Son Güncellenme:

Göreme, dünyanın en güzel köyleri listesinde ilk üçte! İngiltere'nin en çok ziyaret edilen sitelerinden biri olan Uswitch'te yer alan bir karşılaştırmaya göre Göreme, dünyanın en güzel köylerinden biri olarak seçildi. Dünyanın en karakterstik ve eski yerleşim bölgelerinden biri olan Göreme, son yıllarda sadece Türkiye içinden değil dünyanın dört bir yanından da yüz binlerce turisti ağırlıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan bu tarih ve doğa harikası bölge, pandeminin etkisini yitirmesiyle birlikte daha fazla ziyaretçi ağırlamaya da hazırlanıyor.

Derleyen: İhsan Dindar /  Milliyet.com.tr - Göreme, Kapadokya’nın dünyada eşi benzeri zor bulunan bir doğal güzelliğe sahip bölgesi. İnsanlık tarihinde büyük önem taşıyan yerleşimlere ev sahipliği yapan Göreme, İngiltere merkezli Uswitch tarafından en güzel üç köyden biri seçilmeyi başardı. Dünyanın dört bir yanını kapsayan araştırmaya göre en güzel köylerden biri seçilen Göreme, bu özelliğini gördüğü büyük ilgiye borçlu.

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYANIN YILDIZI

Sosyal medyanın yıldızı konumundaki Göreme, dünya çapındaki bu şöhretini eşine az rastlanan peri bacalarına borçlu.

Dünyanın en güzel üç köyünden biri Türkiyede Göreme, bu listeye girdi...

Erciyes Dağı’nda milyonlarca yıl önce gerçekleşen volkanik patlamalar sonucu püsküren lavlarla oluşan bu bölge, bu yapısıyla günümüze kadar ulaştı. Çok karakteristik bir yapısı bulunan Kapadokya’nın en özel yerlerinden biri olan Göreme, bu özelliğiyle insanlık tarihinde de önemli bir yer oynuyor. Kolayca oyulabilen ve şekil alan yapısıyla Göreme’deki bu peri bacaları, çok eski çağlardan beri insanlar için önemli yerleşim yerlerinden biri haline geldi. Bölge, tarih öncesi devirlerden bu yana insan yerleşimlerine ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın en güzel üç köyünden biri Türkiyede Göreme, bu listeye girdi...

Sürekli yerleşimin bulunduğu en eski coğrafyalardan biri olan Kapadokya’nın bu özel köşesi, Anadolu’daki uygarlığın gelişmesinde de büyük öneme sahip. Milâttan sonra ilk iki yüzyılda Kapadokya’nın bir Roma eyaleti olduğu dönemde Göreme, Hristiyanların sığınma yeriydi.

Haberin Devamı

HRİSTİYANLIK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ İLK YER

Roma İmparatorluğu’nda baskıya uğrayan ve zulüm gören ilk Hristiyanlar, kendilerine yönelik bu tehditten korunmak için Kapadokya’nın bu korunaklı bölgesine yerleşmeye başlar. Günümüze kadar ulaşan devasa yer altı kentlerinin kurulduğu bu dönemde Göreme’ye de çok sayıda anıtsal yapı inşa edilmiştir.

Dünyanın en güzel üç köyünden biri Türkiyede Göreme, bu listeye girdi...

Hristiyanlık inancına dair eğitimlerin verildiği ilk manastırlara da ev sahipliği yapan Göreme, bu yönüyle de tarihi bir öneme sahip. Hristiyanların ilk ibadethanelerinin bazılarının da bulunduğu Göreme, bu inancın yayılmasında da hayati bir rol oynadı. Hristiyanlık öğretileri yıllarca buradaki mağara evlerinde yayılmıştı.

TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI

Tarihi ve dini açıdan taşıdığı bu önem, Göreme’yi günümüzde önemli bir turizm rotası haline getirdi. 1985 yılından bu yana UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göreme, 1950 yılından bu yana da bir açıkhava müzesi statüsünde. Bu yönüyle de Göreme, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki sayılı açıkhava müzeleri arasında bulunuyor.

Dünyanın en güzel üç köyünden biri Türkiyede Göreme, bu listeye girdi...

Göreme Milli Parkı çatısı altında, Göreme, Uçhisar, Ürgüp, Çavuşin, Derinkuyu yer altı şehriyle birlikte, Mustafapaşa yerleşim merkezleri bu geniş coğrafyanın dikkat çekici bölgeleri. Dünyada psikolojik hastalıkların tedavi edildiği ilk yer olma özelliği taşıyan Derinkuyu, bu yönüyle de turistlerin en çok merak ettiği yerler arasında.

Haberin Devamı

DÜNYACA ÜNLÜ YAPIMLAR BURADA ÇEKİLİYOR

Her yıl iki milyonu aşkın turistin ziyaret ettiği Göreme, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Japonya gibi uzak coğrafyalardan gelen turistleri de ağırlıyor. Özellikle son yıllarda açılan ödüllü konaklama tesisleriyle de bir tanınırlık elde eden bölge, popüler kültürde de yer bulmaya başladı.

Dünyanın en güzel üç köyünden biri Türkiyede Göreme, bu listeye girdi...

Yerli dizilerin yanı sıra çok sayıda yabancı film ve dizinin çekildiği Kapadokya, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanan Nuri Bilge Ceylan’ın 'Kış Uykusu' filminin de çekildiği yer olarak biliniyor. Romanlara da konu olan bölge, halı dokumacılığının yanı sıra lezzetli kahvaltılarıyla da turistleri kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Uswitch’in hazırladığı listede bu gibi detaylara da dikkat çekilirken Göreme’nin popülaritesi aktarılıyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en güzel üç köyünden biri Türkiyede Göreme, bu listeye girdi...

YUNANİSTAN VE VİETNAM DA LİSTEDE

Uswitch’in açıkladığı listeye göre, Göreme ile birlikte dünyanın en ünlü köyleri listesinde Yunanistan’ın Mikonos adasındaki Ois da ikinci sırada yer alıyor.

Listenin üçüncü sırasında ise Vietnam’daki Ha Long köyü var.

Dünyanın en güzel üç köyünden biri Türkiyede Göreme, bu listeye girdi...

Köy, dünyanın en çok izlenen serilerinden biri olan James Bond’un 1997 yapımı 'Yarın Asla Ölmez' (Tomorrow Never Dies) filminin burada çekilmesiyle dünya çapında ün kazanmıştı.