Tatil Hüznün sembolü ters lale

Hüznün sembolü ters lale

09.04.2018 - 17:10 | Son Güncellenme:

Ters lale, Anadolu'da hüznün sembolü olarak bilinir. Kerbela ya da Ağlayan Gelin olarak anılan ters lale, Anadolu'nun simgelerinden biridir. Peki ters lale nerede yetişir? Ters lalenin özelliği ne? Ters lale hakkında bilinmesi gerekenler haberde.

Hüznün sembolü ters lale

Ters lale, Anadolu'da yetişen en özel çiçeklerden biridir. Kerbela çiçeği ya da Ağlayan Gelin olarak da anılan ters lale, aynı zamanda hüznün sembolü olarak da kabul edilir. Eşine az rastlanan çiçek türlerinden biri olan ters lale, Anadolu efsanelerinin bir yansıması gibidir. Anadolu coğrafyasında yetişen ters lale, bu açıdan büyük öneme sahiptir. Peki ters lale nerede yetişir? Ters lalenin özelliği nedir? Ayrıntılar aşağıda...

Haberin Devamı

Ters lale nerede yetişir?
Ters lale Anadolu coğrafyasında yetişen bir çiçektir. Soğanlı bitkiler familyasına ait olan ters lale, birçok kültürde hüznü simgeler. Efsanelere konu olan ters lale, dini açıdan da öneme sahiptir. 19. yüzyıla kadar Anadolu'ya has bir çiçek olan ters lale, Osmanlı'nın son dönemlerinde ülke dışına da çıkarılmaya başlandı.

Başta Hakkari ve Van çevresi olmak üzere Anadolu coğrafyasında yetişen ters lale, birçok yerde bulunmaktadır. Hakkari ve Van dışında, Adıyaman, Malatya, Bitlis, Elazığ ve Batman'da yetişen ters lale, bu yörelerin simgesi konumundadır.

Günümüzde Anadolu coğrafyası dışında da yetiştirilen ters lale, Pakistan, İran, Afganistan ve Rusya'da da bulunmaktadır. Ters lale, 1000 ila 3000 metre yükseklikteki alanlarda yetiştirilebilen bir çiçektir.

Haberin Devamı

Hüznün sembolü ters lale

Ters lalenin tarihçesi ve ters lalenin önemi nedir?

Anadolu coğrafyasına ait endemik bir bitki türü olan ters lale, Hıristiyanlık inancında da önemli bir yere sahiptir. Hz. İsa'nın çarmıha gerildiğini gören Hz. Meryem'in gözyaşlarının düştüğü yerde çıkmaya başladığına inanılan ters lale, bu dinin inananları tarafından da özel öneme sahip.

İslam inancından da yeri olan ters lale Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in Kerbela'da katledilişlerinden dolayı ters ve kırmızı renktedir. Bir efsaneye göre de ters lalenin bu şeklinin nedeni aşkları dillere destan olan Ferhat ve Şirin'in kavuşamama hikayesine dayanır.

Lale, sümbül ve nergis kadar popüler bir çiçek olan ters lalenin 20. yüzyıldan itibaren çok sayıda çeşidi ortaya çıkmıştır.