Tatil Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken 10 'sakin şehir'

Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken 10 'sakin şehir'

21.10.2021 - 17:09 | Son Güncellenme:

'Sakin şehir' diğer adıyla 'cittaslow' kavramı, 1999 yılından beri hayatımızda. Gürültüden ve koşturmacan uzak bir hayatı öne çıkaran cittaslow akımı ilk olarak ortaya çıktığı İtalya'dan kısa sürede dünyanın farklı bölgelerinin de dikkatini çekecek bir biçimde yayıldı. Türkiye de bu akımın en çok rağbet gördüğü ülkelerden biri olma özelliğine sahip. Türkiye’nin farklı bölgelerinden şehirlerin yer aldığı liste, turistlerin de ilgi odağı. İşte Türkiye’de mutlaka görmeniz gereken 'sakin şehirler'...

Derleyen: İhsan Dindar / Milliyet.com.tr - Cittaslow, 1999 yılında İtalya'da bir hareket olarak ortaya çıkıp günümüzde yaşam biçimine dönüşen ve Türkiye'de de karşılığı bulunan bir organizasyon. Öyle ki son zamanlarda Türkiye'deki pek çok yerleşim birimi Cittaslow listesine girmek için başvuruda bulunmuş durumda. Özellikle bölgeyi ziyaret etmek isteyen turistler açısından bu özellik kayda değer bir öneme sahip.

Haberin Devamı

Cittaslow listesine dahil olabilmek için yerine getirilmesi gereken çevre, altyapı, kentsel yaşam, tarım ve misafirperverliğe dayalı kriterler bulunuyor. Bu kriterlerin karşılayan küçük yerleşim bölgeleri “sakin şehir” listesine dahil oluyor. İşte İtalya’da ortaya çıkan Cittaslow akımına Türkiye’den dahil olan 10 özel yer...

Türkiyede mutlaka görülmesi gereken 10 sakin şehir

Şavşat, Artvin 

Doğa Karadeniz'in bu dillere destan köşesi, Türkiye'nin en yeşil ve en çok yağış alan yerlerinden biri olarak da biliniyor. Bölgede ağırlıklı olarak şirin ahşap evler karşınıza çıkıyor. Artvin'in geneli gibi Şavşat da ormanlar ve dağlarla kaplı. 2015 yılında cittaslow ilan edilen Şavşat'ın en turistik yeri, kuşkusuz Sahara Karagöl Tabiat Parkı.

Türkiyede mutlaka görülmesi gereken 10 sakin şehir

Perşembe, Ordu 

Haberin Devamı

2010 yılında cittaslow ilan edilen Perşembe, 40 kilometre uzunluğundaki sahil şeridiyle de mavi ve yeşilin kesiştiği bir yer. Bölge aynı zamanda dalış tutkunlarının da sıklıkla tercih ettiği bir bölge.

Türkiyede mutlaka görülmesi gereken 10 sakin şehir

Halfeti, Şanlıurfa 

Şanlıurfa-Gaziantep sınırında yer alan Halfeti, son yıllarda artış gösteren Güneydoğu Anadolu turlarının en gözde rotalarından biri. Büyük bölümü bölgeye inşa edilen baraj nedeniyle sular altında kalan eski Halfeti, turistlerin ilgisini çekiyor. Özellikle fotoğraf tutkunları, Halfeti'ye büyük ilgi gösteriyor.

Türkiyede mutlaka görülmesi gereken 10 sakin şehir

Gökçeada, Çanakkale 

Gökçeada ya da diğer adıyla İmroz, Türkiye'nin en büyük adası. Aynı zamanda Türkiye'nin en batı ucu olan ada, Gökçeada, 91 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip. Uzun süredir alternatif turizmin gözde rotalarından biri olan Gökçeada, butik otelleri ve keşfedilmeyi bekleyen köyleriyle turistleri cezbediyor.

Türkiyede mutlaka görülmesi gereken 10 sakin şehir

Uzundere, Erzurum 

2016 yılında sakin şehir statüsü kazanan Erzurum'un bu şirin ilçesi, sakinliği ve doğa ile iç içe yapısıyla dikkat çekiyor. Ağlayan ve Diyar gibi mutlaka görülmesi gereken köylere ev sahipliği yapan Uzundere'nin doğası da insanı kendisine hayran bırakıyor. Başta ünlü Tortum Şelalesi olmak üzere çok sayıda doğa güzelliğine ev sahipliği yapan Uzundere, özellikle ilkbahar aylarında turistlerin ilgi odağı haline geliyor.

Türkiyede mutlaka görülmesi gereken 10 sakin şehir

Taraklı, Sakarya 

Haberin Devamı

Sakarya'nın güneydoğusunda bulunan Taraklı, tarihi evleri ve doğasıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Bolu'nun Göynük ilçesine de oldukça yakın bir konumda bulunan Taraklı, günübirlik turların gözde rotaları arasında. 1987'de ilçe olan Taraklı'da pek çoğu Osmanlı döneminden kalma ve sivil mimarinin en güzel örnekleri olan evler dikkat çekiyor.

Türkiyede mutlaka görülmesi gereken 10 sakin şehir

Akyaka, Muğla 

Türkiye'nin en çok turist çeken illerinden biri olan Muğla'daki Akyaka, aslında tüm o kalabalıklardan uzakta bir yer. Gökova Körfezi'nin doğu ucunda yer alan Akyaka, doğasıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Gidenler tarafından asla dönmek istenmeyen yer olarak tanımlanan Akyaka, yeşil ve mavinin buluştuğu bir coğrafyaya sahip. 2011 yılında cittaslow ilan edilen Akyaka, alternatif turizm rotalarından biri olarak öne çıkıyor.

Türkiyede mutlaka görülmesi gereken 10 sakin şehir

Vize, Kırklareli 

Türkiye'nin kuzeybatı noktası olan Vize, dünyada eşi benzeri az bulunur güzelliklere ev sahipliği yapıyor. İstanbul'a olan yakınlığı nedeniyle özellikle hafta sonu turistlerin uğrak rotası olan Vize, oldukça eski bir yerleşim. Bu şirin kasabayı özel kılan noktalardan biri de longoz ormanlarıyla kaplı olması.

Haberin Devamı

Cehennem Şelaleleri'nin yanı sıra Kıyıköy ve bir diğer doğa güzelliği olan İğneada'ya olan yakınlığıyla Vize, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Türkiyede mutlaka görülmesi gereken 10 sakin şehir

Seferihisar, İzmir 

İzmir'deki Seferihisar, son yılların en gözde rotalarından biri. Bölge aynı zamanda Cittaslow'da yer alıyor. Hatta Seferihisar cittaslow için gerekli olan 70 kuralın tamamını karşılayan Türkiye'deki ilk ilçe olma özelliği de taşıyor.

Son yıllarda özellikle alternatif turizm yönüyle ön plana çıkan Seferihisar, Sığacık gibi doğa harikalarına ev sahipliği yapmasının yanı sıra Ege mutfağının en sağlıklı çeşitlerini de ziyaretçilerine sunuyor.

Türkiyede mutlaka görülmesi gereken 10 sakin şehir

Göynük, Bolu 

Bolu'nun Göynük ilçesi, korunmuş mimarisiyle sizi yolculuğa çıkaran sokaklarıyla ünlü. Özellikle hafta sonu İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerden çok sayıda turist Göynük'e gidiyor. Sakin şehir bakımından Türkiye'nin en önde gelen yerlerinden biri olan Bolu'da bulunan Göynük, sokaklarında keşfe çıkmayı hak eden tarihi birikimiyle hayranlık uyandıran bir yer.