Tatil Van Gölü Bitlis'de Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Van Gölü Bitlis'de Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

24.09.2020 - 02:03 | Son Güncellenme:

Ülkemizde pek çok göl bulunmaktadır. Göl bakımından zengin olan ülkemizin en büyük gölleri arasında Van gölü yer almaktadır. Van gölü Türkiye'nin en meşhur gölleri arasında yerini almaktadır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Van Gölü oldukça fazla tercih edilen bir göldür. Van gölünün oluşumu ve gölün özellikleri internette en çok aratılanlar arasına girmiştir. Van gölünün oluşumu oldukça eski çağa dayanmaktadır. Son aylarda Van gölü ile ilgili yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Peki, Van gölü nerededir? Van gölünün özellikleri nelerdir? Van gölü nasıl oluşmuştur? Van gölünün tarihçesi nedir? İşte Van gölüne dair tüm detaylı bilgiler.

Van Gölü Bitlisde Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Van Gölü ülkemizin en büyük gölüdür. Bitlis il sınırları içerisinde yer alan bir göldür. Van gölü özellikle iç turizmin en çok tercih etiği bir yer olmakla birlikte gezilecek yerler arasında bulunan bir göldür. Van gölü etrafında sönmüş olan volkanik dağlar bulunmaktadır.

Van Gölü Nerede?

Van gölü Bitlis ve Van illerinin sınırlarında yer almaktadır. Bitlis'in Tatvan ilçesinin sınırlarında yer almaktadır.

Van Gölü'ne Nasıl Gidilir?

Van gölünün büyük bir bölümüne ulaşmak için öncelikle Van şehrini ziyaret etmek gerekiyor. Van'a geldikten sonra kara yolları aracılığı ile kolay bir noktada bulunan bu göle ulaşım sağlayabilirsiniz. Gölün bir kısmı da Bitlis sınırları içerisinde yer almaktadır. Dilerseniz Bitlis'e de geldikten sonra bu göle ulaşabilirsiniz. Bitlis ve Van'ın şehir merkezlerinde bulunan otobüsler aracılığı ile Van gölüne ulaşım sağlayabilirsiniz.

Van Gölü Tarihi

Van gölünün tarihi eski Yunan medeniyetlerine kadar uzanır. Gölün adı Van ilinin sınırlarına da kaldığı için adını bu ilden almıştır. Anadolu'da yaşamış olan Urartularında başkentliğini yapmış olduğu bu bölge, başkenti tam olarak gölün doğusuna kurulmuştur. Van gölünün sahilleri oldukça uzundur. Sahil boyunca adalarda Ermeni kiliseleri ve birkaç manastır bulunmaktadır. 10. yüzyıldan burada kalmış olan Kutsal Haç Kilisesi bölgede en iyi korunmuş tarihi yapılardan birisidir. Bu kilise gölde bulunan Akdamar Adası içerisinde bulunmaktadır.

Gölün tarihini en iyi yansıtan bir diğer anıt ise çevresinde bulunan Van kalesidir. Denizden yüksekliği yaklaşık olarak bu kalenin 1.600 metredir. Akdamar, Adır ve Kuş bu gölün çevresinde bulunan adalardır. Tarihte sit alanı olarak inşa edilen bu adalar turistlerin en çok uğradığı yerlerden biri olmuştur.

Van Gölü Özellikleri

- Türkiye'nin en büyük gölüdür.
- Dünya'nın en büyük sodalı gölüdür.
- Tuzlu ve sodalı bir özelliğe sahiptir.
- Tuzlu ve sodalı olmasından ötürü gölde ki biyoçeşitlilik sınırlıdır.
- Göl içerisinde yaşayan canlıların çeşitliliği bundan ötürü azdır.
- Van gölü toplamda 3713 kilometrelik bir alana sahiptir.
- Van gölü denizden tam olarak 1684 metre yükseklikte bulunur.
- Gölün en derin noktası 451 metredir.
- Van gölünün ortalama derinliği 175 metredir.
- Gölde en fazla rastlanan balık inci kefalidir.
- Göl içerisinde adalar da bulunmaktadır.

Van Gölü Hakkında Bilgiler

Tarihte Nemrut dağının patlaması sonucu Van gölünün kalan boşluklar neticesinde oluştuğu bilinmektedir. Bundan dolayı Van gölü için bir volkanik gölde denilmesi doğru olacaktır. Gölün oluşumu yıllar boyu devam etmiştir.