Dünya Tayvan'dan Çin'e İnterpol tepkisi

Tayvan'dan Çin'e İnterpol tepkisi

05.11.2016 - 16:03 | Son Güncellenme:

Tayvan, İnterpol zirvesine katılamamasından Çin'i sorumlu tuttu.

Tayvandan Çine İnterpol tepkisi

Tayvan'ın Çin İşleri İdaresinden yapılan açıklamada, Uluslararası Polis Teşkilatının (İnterpol) Endonezya'da düzenleyeceği Genel Kurul toplantısına Tayvan'ın katılma başvurusunun Çin'in karşı çıkmasından dolayı reddedildiğini savunarak, Tayvan'ın uluslararası aktivitelere katılma çabalarını engellememesi konusunda Çin'e çağrıda bulunuldu.

Haberin Devamı

İnterpol'den hariç tutulması çabalarının, Tayvan'ın uluslararası toplum içinde geniş yer bulması ve Tayvan halkının çıkarlarına karşı bir durum olduğuna işaret edilen açıklamada, Tayvan'ın onurlu bir şekilde uluslararası toplumda yer alma hakkı olduğunun altı çizildi.

Tayvan ve Çin'in, halklarının refahı ve çıkarları konusunda karşılıklı diyalog aracılığıyla düşünce farklılıklarına çözüm araması ve uluslararası toplumda birbirlerine dostane yaklaşmaları gerektiği vurgulandı.

Çin'in 1984 yılında üye olmasıyla birlikte Tayvan İnterpol'den çıkarılmış ve geçen 32 yılın ardından Tayvan, ilk kez İnterpol zirvesine gözlemci olarak katılma başvurusu yapmıştı.

İnterpol Genel Kurulu, 7-11 Kasım arasında Endonezya'nın Bali Adası'nda gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Çin'de 1949'da Mao Zıdong liderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve Çiang Kay-şek liderliğindeki KMT taraftarları arasındaki çatışmalar çıkmış, ülkeden kaçan Çiang ve destekçileri, milliyetçi Çin olarak da bilinen Tayvan'ı kurmuştu. Tayvan'ın bağımsızlık isteğine karşı siyasi tıkanıklığı yumuşatmak amacıyla 1992'de de "tek Çin" temeline dayanan ve Tayvan ilişkilerinde barışçıl gelişmeyi amaçlayan 1992 Mutabakatı imzalanmıştı. Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin, Ada'yı uluslararası toplumda yalnızca kendisinin temsil edebileceğini iddia ediyor.