Teknoloji Haberleri 10 bin Türk ‘yasak elma’yı yedi

10 bin Türk ‘yasak elma’yı yedi

18.11.2010 - 22:57 | Son Güncellenme:

iPad'in Türkiye macerası Cennet Bahçesi'ndeki “yasak elma”yı andırıyor. Apple 20 ülkede satış rekorları kıran iPad'i 7 aydır Türkiye'ye getirmedi. Buna rağmen Türkiye'deki iPad sayısı 10 bin rakamına ulaştı

10 bin Türk ‘yasak elma’yı yedi

"Tanrı önce Adem’i yaratır. Kendisine bir eş olarak yaradılış sırası Havva’ya gelir. Ardından tanrı onları cennete alır, bahçede gezmelerine, bahçedeki ağaçlardan istedikleri kadar meyve yemelerine izin verir. Sadece bahçenin ortasındaki elma ağacını yasaklar..." Kutsal kitaplar böyle anlatır. Markasını "elma"dan alan Apple'ın son oyuncağı iPad'in Türkiye macerası da adeta kutsal kitaptaki "yasak elma"yı andırıyor. Cihazın Türkiye'ye gelişi konusunda yedi aydan bu yana iPad'ten bir haber yok.
Apple'ın bir devrime imza atarak teknolojide tablet çağını başlattığı yeni model bilgisayarı iPad'in ABD'de piyasaya çıkışının ardından yedi ay geçti. Buna karşılık Türkiye'deki Apple mağazalarında bu ürünler hâlâ satılmıyor. Önce ABD'de ardından 19 ülkede daha pazara sunulan iPad'in tüm dünyadaki toplam satışları 8 milyonu buldu.
Türkiye'de ise Apple'ın Türkiye kolu olan Bilkom, iPad için merkezden haber bekliyor. Bugüne kadar Migros, Avea ve bazı perakende noktaları paralel ihracat yoluyla 3 bine yakın iPad'i Türkiye'ye getirdi. Yurtdışından gelenlerin beraberlerinde getirdikleri cihazlarla birlikte Türkiye'deki iPad sayısının 10 binli rakamlara ulaştığı tahmin ediliyor.
Yılbaşına yetişir mi?
Türkiye'deki Apple mağazalarından yetkililer "iPad geldi mi? Peki ne zaman gelecek?" sorularıyla sıkça karşılaştıklarını belirterek bu konuya net yanıt verememekten yakınıyor.
Yetkililer şu anda kendilerine verilen tarihin aralık ayına işaret ettiğini, en kötü ihtimal yılbaşı dönemine yetiştirilmesini beklediklerini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Apple, Türkiye'de Bilkom'u aradan çıkarmak mı istiyor?
ABD'li teknoloji devi Apple’ın Türkiye operasyonlarını uzun zamandan bu yana Koç grubu bünyesindeki “Bilkom” adlı şirket yürütüyor. Ancak ABD'li şirket bu yılın ortalarına doğru Türkiye ilişkisini farklı noktaya taşıyacak bir adım attı.
Apple, Mayıs 2010'da İstanbul merkezli bir şirket kurdu, böylece Türkiye'ye kendisi de gelmiş oldu. “Apple Teknoloji” adıyla kurulan bu firmayı Fransız merkezli “Apple Europe” yönetiyor. Koç grubu yetkilileri o dönem Apple’ın Türkiye’de kurduğu şirketin Bilkom’la birlikte hareket etmek üzere yapılandığını belirtmişti. Kurulan şirketin satış amaçlı olmadığı bu adımın büyüyen Türkiye bölgesinde daha hızlı olmak ve pazar payını artırmak adına atıldığı ifade edilmişti.
Ancak bu yapıda Apple'ın en iddialı ürününün Türkiye'de hâlâ yer almıyor olması dikkat çekiyor. Hatta sektörde iPad'in Türkiye'ye gelmeyişinin arkasında işte bu yeni operasyonun yattığı konuşuluyor ve “Bilkom'un aradan çekilmesi için bu yola başvurulduğu” iddia ediliyor.

Haberin Devamı

ABD’den Çin’e, İrlanda’dan Singapur’a 20 ülkede piyasada
- Apple'ın iPad'i ilk olarak 12 Mart 2010 tarihinde ABD pazarında ön sipariş toplamaya başladı.
- Bundan yaklaşık üç hafta sonra 3 Nisan'da sadece Wi-Fi destekli modeli ABD'de satışa çıktı.
- 3G'li (sim kartlı) model ise ABD'de nisan ayının sonunda pazara sunuldu.
- Mayıs ayının sonunda (28 Mayıs) ise iPad, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İspanya, İsviçre, İngiltere pazarlarında yerini aldı.
- 28 Temmuz'da iPad'in bir sonraki durağı ise Avusturya, Belçika, Hong Kong, İrlanda, Lüksemburg, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda ve Singapur oldu. (Bu tarihte İsrail de listede yer aldı ancak Wi-Fi sisteminin güvenlik standartlarına uymaması nedeniyle hükümet iPod modellerinin ülkeye girişini yasakladı)
- Apple firması, iPad'i son olarak da 17 Eylül 2010 tarihinde Çin'de piyasaya çıkardı.

Tüm dünyada 7 ayda 8 milyon iPad satıldı
- Apple'ın teknoloji çevrelerinde merakla beklenen cihazı iPad ilk gününde 300 bin adet sattı.
- 3 Mayıs'a gelindiğinde, bir diğer ifadeyle ilk ayında iPad’lerin satışı 1 milyonu yakaladı.
- 22 Haziran'da da 3 milyonluk satış rakamına ulaşıldı.
- Temmuz-Eylül dönemini kapsayan 3 aydaki satış rakamı da 4.2 milyon olarak açıklandı.
- Apple'ın yedi ayda yaklaşık 8 milyon iPad sattığı hesaplanıyor.