Teknoloji 2010'un en garip anları!

2010'un en garip anları!

04.01.2011 - 00:45 | Son Güncellenme:

Büyük başarısızlıklar, garip kararlar, manasız davalar ve diğerleri... İşte 2010'un en garip anları!

2010un en garip anları
Büyük başarısızlıklar, garip kararlar, manasız davalar ve diğer acayiplikler - 2010 bütün bu gariplikler açısından gayet iyi bir yıldı.

General Electric'in 'İlerlemek, en önemli ürünümüzdür' sloganını doğru sayarsak, herhalde ikinci en önemli ürün de gaflar olacaktır! Bu ikisinin iç içe olduğunu ve ayrılamayacağını söylüyor olabilirsiniz. Zira hata yapmaktan dikkatle sakınan bir sanayi, yaratıcı olmaktan da geri kalabiliyor.

Demek istediğimiz şu ki, aslında şirketlerin topalladığı anlar aynı zamanda önemli de olabilir. Biz de CHIP Online olarak 2010'un en garip ve yavan anlarından en dikkat çekici 30 tanesini bu makalemizde sizler için bir araya getirdik.

Micosoft, Lady Gaga, bulut, Kodak, Google ve Buzz

1. Microsoft geleneği bozmadı

Steve Jobs'un iPad'i ortaya çıkarmasına üç hafta kala Microsoft CEO'su Steve Ballmer, CES açılış konuşmasında Windows 7'li "Slate PC"leri gösterdi. "Bu cihazla okumak, web sitelerini gezmek kusursuz" diyen Ballmer, elindeki HP tanıtım modelini kullanmayı başaramadı.

2. Polaroid, CES'de Lady Gaga'dan ürünleri için yaratıcı yönetmen olarak yararlanacağını açıklamıştı.

3. Hırsız buluta yakalandı!

Wilsonville, Orgeon'daki birkaç genç, birkaç elektronik cihaz ve iki Motorola Android cihaz çalmıştı. Hırsızlardan biri telefonlardan birini kullanarak kendi fotoğraflarını çekti, ancak telefonda Lookout adlı programın yüklü olduğundan habersizdi. Bu program resimleri 'bulut' üzerinde otomatik olarak yedekliyordu. Wilsonville polisi bu kanıtları kullanarak hırsızı tutukladı.

4. Kodak'ın Apple ve RIM davası

Kodak, Apple ve RIM'e resimleri görüntülemek için kullanılan teknolojilerin izinsiz şekilde kullanıldığını öne sürdü ve dava açtı.

5. Buzz

Google, Twitter benzeri hizmeti Buzz'ı hizmete açtı. Hizmet Gmail'e entregre olarak çalışıyor ve kişinin adres defterini bir sosyal ağa dönüştürüyordu. Ancak bu, adres defterinin açık hale gelmesini istemeyen kullanıcılardan sert bir tepki aldı.


WP7 Serileri(!), Apple ve HTC, kayıp iPhone...

6. Bu kelimeye gerçekten gerek var mı?

Microsoft, Barcelona'daki Dünya Mobil Kongresi'nde Windows Mobile'ın yeni sürümünü duyurmuştu. Harika, ama "Windows Phone 7 Serileri" sizce de biraz uzun değil mi? İsmin neredeyse herkes tarafından alay konusu olmasının ardında şirket, işletim sisteminin adını "Windows Phone 7" olarak değiştirmişti.

7. Apple, HTC'den şikayetçi oldu


Apple, iPhone için almış olduğu 20'den fazla ürün patentini ihlal ettiği gerekçesiyle Tayvanlı HTC firmasını Amerikan Uluslararası Ticaret Komisyonuna şikayet etti.

8. Unutulan iPhone

Apple mühendisi Gray Powell, Redwood City, Kaliforiya'daki bir bardan kalkerken arkasında bir iPhone bıraktı: henüz çıkmamış bir iPhone protitipi!

9. App Store engeli

Pulitzer ödüllü Mark Fiore'un ünlü kişileri eğlence konusu yaptığı iPhone yazılımının App Store'a girişi engellenmişti.

10. Que ne?

E-reader üreticisi Plastic Logic, Ocak ayında tanıttığı ve oldukça hoş görünen Que ProReader'inin çıkış tarihini ileri almıştı ancak iPad'den üç hafta önce çıkan cihaz, artık çok geç kalmıştı.

Kin, McAfee'den yanlış alarm, 'Beğen' düğmesi...

11. Kin One ve Kin Two

Microsoft, entegre sosyal ağ işlevlerine sahip Kin One ve Kin Two'yu tanıttı. Eleştirmenler ise telefonun ne Windows Mobile 6.5'e ne de Windows Phone 7'ye sahip olduğunu, uygulama mağazasının bulunmadığını öne sürerek onu eleştirmişlerdi.

12. McAfee, Windows'u virus sandı


McAfee güvenlik yazılımı bazı durumlarda Windows XP çekirdek bileşenlerini zararlı olarak algılamış ve silmişti. Bu, PC'lerin defalarca baştan başlamasına neden olmuştu. Şirketin ilk açıklamalarındaki rahat tavrı ise kullanıcılarını oldukça kızdırmıştı.

13. 'Beğen' düğmesi her yerde


Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, Facebook F8 konferansında her sitede görünen bir "Beğen" düğmesinden bahsetmişti. Bu değişikliğin gizlilik üzerindeki etkisi haftalarca tartışılmıştı.

14. Desteğin de desteğe ihtiyacı var

JooJoo adlı tabletin yapımcısı Fusion Garage, cihazla ilgili yardıma ihtiyacı olan kullanıcılarına e-posta gönderirken, adresleri BCC satırı yerine yanlışlıkla 'Kime' satırına yazmıştı. Sonuç olarak e-postayı alanlar, bu e-postayı alan herkesi görmüştü.

15. Davalar...

Nokia, Apple'a mobil patentleriyle ilgili dava açmıştı.

Davalar, StreetView, gerçek isim tartışması...

16. Davalar sürüyor

HTC de Apple'a mobil patenti konusunda bir dava açmıştı.

17. Biz yapmadık! Ama galiba biz yaptık

StreetView arabalarının Wi-Fi ağlarından bilgi topladığını reddettiği blog yayınından sonra Google, bu bilgileri üç senedir 'yanlışlıkla' topladığını farketmişti.

18. Gerçek isim tartışması

World of Warcraft ve Starcraft'ın yapımcısı Blizzard, Battle.net forumlarına kayıt olan kullanıcıların, konuşmaların kalitesini yükseltmek amacıyla gerçek adlarını kullanmalarını şart koşmuştu. Ancak şirket, kalabalık bir Battle.net üye grubunun bir forum moderatörünün gerçek adını ve kişisel bilgilerini ve hala annesiyle yaşadığını yayınladıktan sonra geri adım atmıştı.

19. Bu kez de Steve Jobs


Kusursuz ürün tanıtımlarının adamı Steve Jobs, iPhone 4'ü binlerce geliştirici ve basın üyesine tanırıken ufak bir sorunla karşılaştı. Jobs, 527 MiFi türü mobil router mevcut olduğunu ve bunun Apple'ın Wi-Fi ağında soruna yol açtığını söylemişti. Jobs ardından katılımcılardan bağlantılarını kapatmalarını rica etmişti.

20. Beyaz model kayıplara karıştı

Apple, 15 ocakta iPhone 4 için ön-siparişleri almaya başladığında siyah model mevcuttu ancak Steve Jobs'un Evrensel Geliştirici Konferansı'nda belirttiği beyaz model ortada yoktu.

Slate'ler, MS'un tarihi başarısızlığı, Wave...

21. Slate de ne!?

HP'nin Windows 7 slate'inin ortaya çıkışının ardından HP, Palm ve onun WebOS mobil işletim sistemini satın almakta anlaşmıştı. Şirket aniden Windows slate'le ilgili açıklama yapmayı reddetmeye başlamış, hatta yayınlamayı planladığı konusunda da hiçbir şey söylememişti.

22. Microsoft'un tarihi başarısızlığı


Kin telefonların dağıtımına başladıktan iki ay sonra dağıtımı iptal eden Microsoft, tarihindeki en hızlı başarasızlıklarından birine imza atmıştı. Toplam Kin satışlarının birkaç yüz ile birkaç bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

23. Apple: Anten sorunu değil yazılım bug'u!


Bazı iPhone 4 kullanıcılarının telefonun sol alt kısmına dokunulduğunda çağrıların sonlandığını ve çeşitli bağlantı sorunlarının ortaya çıktığını bildirmesi üzerine Apple çok uzun süredir var olan bir bug'un iPhone'un sinyal gücünü gösterme konusunda fazlasıyla iyimser davrandığını söylemişti.

24. Wave'den pes etti.

Yenilikçi, güçlü ve karışık Wave platformunu tanıttıktan 14 ay sonra Google, dünyaya Wave'in büyük bir yenilik olduğunu ikna etmeye çalışmaktan artık vazgeçmiş ve bu hizmeti kapatmıştı.

25. Eric Schmidt: gençler ileride ismini değiştirecek!

Google CEO'su Eric Schmidt, Wall Street Journal ile yaptığı bir röportajda gençlerin, gelecekte isimlerini değiştirmek zorunda kalabileceklerine inandığını çünkü geçmişte düşüncesizce yaptıkları şeylerin çevrim içi olarak bulunmasından kendilerini korumak isteyeceklerini söylemişti.

Herkesten şikayetçi!, Verizon, inanılmaz bug...

26. Patent davaları devam ediyor

Oracle, Google'dan Java patentleriyle ilgili bir konuda davacı olmuştu.

27. Herkesten şikayetçi!

Microsoft kurucu ortağı Paul Allen, AOL, Apple, eBay, Facebook, Google, Netflix, Yahoo, YouTube ve daha da fazla şirketten, batan şirketi Interval Reseach'e ait patentler konusunda şikayetçi olmuştu.

28. Google arama motorunu Android'den kaldırdı!


Verizon Wireless, Google'ın mobil işletim sistemi Android'in açık yapısını kullanarak Fascinate adlı akıllı telefonunda Bing'i varsayılan arama motoru haline getirmiş ve Google arama motorunu telefondan kaldırmıştı. Üstelik arama motorunu Google yapmanın bir yolunu da sunmuyordu.

29. Arabaları neden insanlar sürüyor?

Google CEO'su Eric Schmidt, TechCrunch 50 konferasında insanların neden araba sürmesine izin verildiğini anlamadığını söylemiş, bunun bilgisayarlar tarafından çok daha güvenli olarak yapılabileceğini savunmuştu. Ancak nedense bilgisayar tarafından kontrol edilen arabaları Kaliforniya caddelerinde test ettiğini söylemeyi atlamıştı.

30. Bug'ın böylesi!

EA, NBA Elite 2011'in planlı yayınlanma tarihine birkaç gün kala oyunu bug'larının çok olması nedeniyle 2011'deki bir tarihe ertelemişti. Ön-izleme sürümünde bulunan sorunların biri ise Lakers oyuncusu Andrew Bynum'un sahanın ortasına kollarının açık bir şekilde durmasına neden oluyordu!

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.