Teknoloji ‘3 boyutlu’ oyunları gözlüksüz oynatacak

‘3 boyutlu’ oyunları gözlüksüz oynatacak

21.06.2010 - 01:22 | Son Güncellenme:

Nintendo’nun yeni nesil taşınabilir konsolu “3DS”, 3 boyutlu oyun oynatıyor, 3 boyutlu fotoğraf çekiyor, 3 boyutlu film ve videoların izlenmesini sağlıyor

‘3 boyutlu’ oyunları  gözlüksüz oynatacak

Oyun dünyasının en etkili fuarı E3’ün bu yılki bombası Japon oyun devi Nintendo’dan geldi. Böylece yakın geçmişte “dokunmatik ekran” ve “hareket sensörü” gibi teknolojileri oyun alanında sessiz sedasız pazara sunan, bu yeniliklerin “çok tutmasıyla” uzaktan rakiplerin kopyalama yarışını seyreden Nintendo’nun bu süreyi boş geçirmediği ortaya çıktı.
Şirket son dönemin en popüler teknolojik uygulaması 3D’yi (üç boyut) taşınabilir oyun konsolunun içine soktu. Üstelik televizyon piyasasında “gözlüksüzü ne zaman çıkacak?” sorusunun tartışıldığı bir dönemde, “gözlüksüz”ünü yapmayı başararak...
Nintendo’nun tanıttığı 3DS adlı model, 3 boyutlu oyunların gözlüksüz olarak her an her yerde oynanmasını sağlıyor. Ayrıca cihaz 3 boyutlu fotoğraf çekip görüntülüyor. 3 boyutlu videoların ve filmlerin izlenmesine aracılık ediyor.

Çift ekranlı, dokunmatik
İki farklı ekrana sahip olan yeni model cihazdaki ana ekran 3.5 inç boyutunda. 3D destekli ve gözlüksüz olarak üç boyutlu görüntüyü işte bu ekran sunuyor.
Cihazdaki bir modül sayesinde kullanıcının görüş açısı ve uzaklığına göre en net 3D görüntüyü yakalaması mümkün oluyor.
İkinci ekran ise 3 inç boyutunda, bunun üzerinde 3D teknoloji bulunmuyor. Her iki ekran da “dokunmatik” teknolojisiyle birlikte geliyor. Hareket algılayıcı sistemlerle yüklü gelen konsolda 3 farklı dijital kamera yer alıyor. Konsolun arka tarafına yerleştirilen iki kamera 3 boyutlu fotoğraf çekimi için eklenen bir özellik.

Sezona yetişecek mi?
Nintendo cihazın piyasa çıkış tarihini önümüzdeki yılın mart ayı öncesi olarak duyurdu. Şirket içinden sızan bilgiler ise cihazın bu yılın sonunda, ‘sezon’da pazara sunulacağı yönünde.
Nintendo, 3DS’le birlikte piyasaya çıkacak olan 3DS oyunları da açıkladı. Mario Kart, Kid Icarus, Nintendogs+cats, Paper Mario bu oyunlardan bir kaçı.
Nintendo DS modelinin pazara ilk çıkış tarihi olan 2005’ten bu yana dünyada 125 milyon adetlik satış rakamı yakaladığını hatırlatalım.

İşte yeni 3D oyunlar

Haberin Devamı

-Kid Icarus
- Mario Kart
- Nintendogs + cats
- PilotWings Resort
- Animal Crossing
- StarFox 64
- Steel Diver
- Paper Mario


Rakipler boş durmuyor...

E3 fuarında Nintendo’nun yanı sıra Sony, Wii’de bulunan hareket sensörünün bir benzerini PS3’e eklediğini ve yakında pazara çıkaracağını duyururken, Microsoft uzun süreden bu yana üzerinde çalıştığı Project Natal kontrol sistemini tanıttı. Microsoft bu yılın sonunda bu ürünün çıkacağını açıkladı.
Nintendo’nun DS3’ü tanıtarak bir adım öne geçtiği 3D alanında Sony, Killzone’un 3 boyutlu versiyonunun 2011’de pazara sunulacağını açıkladı. iPhone modeliyle mobil oyun konsollarından yavaş yavaş pazar payı kapmaya başlayan Apple ise henüz 3D alanında adım atmış değil.


3DS, 226 gram ağırlığında

Haberin Devamı

- Ekran: 3.53 inç LCD (3D), 3.02 inç LCD
- Kamera: Üç dijital kamera
- Hafıza: 2GB kart
- Kablosuz teknoloji: 2.4 GHz. Kablosuz ağ üzerinden çoklu oyun. LAN bağlantı üzerinden internet.
- Kontrol sistemi: Hareket sensörü, ivmeölçer, dokunmatik ekran, dahili mikrofon sistemi.
- Diğer özellikler: SD kart yuvası AC adaptor bağlantısı, stereo kulaklık girişi.
- Ağırlık: 226 gram



E3’TE ÖNE ÇIKANLAR

Oyun dünyasında yeni dönemin yıldız adayları


XBox (Microsoft)
- Halo: Reach
- Gears of War 3
- Fable 3
- Call of Duty: Black Ops
- Dance Central

PS3 (Sony)
- Infamous 2
- Twisted Metal
- Little Big Planet 2
- Killzone 3
- Portal 2

Wii (Nintendo)
- Kirby’s Epic Yarn
- Epic Mickey
- Donkey Kong Country Returns
- The Legend of Zelda: Skyward Sword
- Metroid: Other M