Teknoloji Alo deme hüp de!..

Alo deme hüp de!..

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Teknolojide yaşanan tasarım çılgınlığı tüm hızıyla devam ediyor. Şimdi de cep telefonu olarak kullanılan çay fincanı geliştirildi.

Alo deme hüp de..

Teknonet / ŞÜKRÜ ANDAÇ

Cep telefonlarında birbiri ardına gelen çılgın tasarımlara bir yenisi daha eklendi. Merkezi Cambridge’de bulunan Bango.net firması cep telefonu olarak da kullanılan çay fincanı tasarladı. İç ve dış yüzeyi porselen kaplı fincan, cep telefonu olarak kullanımın yanısıra, aynı zamanda üzerindeki minyatür ekranı sayesinde televizyon olarak da kullanılmakta.

İnternette surf, MP3’den müzik dinleme, video klipleri izleme, mobil internet, bu çılgın tasarımlı ürünün yapabildiklerinden yalnızca bir kaçı. Adeta teknolojiye meydan okuyan bu ürün, GPRS özelliği sayesinde internete bağlanabiliyor, multi - media aracı olarak kullanılıyor ve bir sonraki nesil şebeke sistemi olan 3G (üçüncü kuşak - görüntülü konuşma) sistemiyle de uyumlu çalışıyor.

MP3 çaları da var
Bango.net tarafından geliştirilen çay fincanı şeklindeki cep telefonu, ses ve müzik formatı MP3 dosyalarını, video görüntü formatı MPEG - 4’ü, ve grafik ve resim formatları Gif ve Tif’i destekliyor. Yeni model telefonun hem içi hem de dışı porselenle kaplı. Ürünün tasarımında kullanılan gelişmiş seramik yapı, iç ve dış yüzey arasındaki ısı farkını, termodinamiğini yükseltecek şekilde dağıtıyor.

Telefonu sarj etmek için, termodinamik tabanlı ısı enerjisi çift yönlü kaynak olarak kullanılıyor. Fincan sıcak bir sıvıyla doldurulduktan sonra bir kaç dakika bekleniyor. Ve ardından şarj ünitesi devreye girerek telefon şarj ediliyor.

Online senaryo dönemi

Sinema tutkunları için internette çok sayıda site var. www.sinemakolik.com, zengin içeriğiyle sinema tutkunlarının ilgisini çekebilecek bir site. Sitede vizyondaki filmler ve geçmiş dönemdeki filmler hakkında ayrıntılı bilgilere ve uzman yorumlarına ulaşmak mümkün. Sitenin en ilgi çekici özelliği ise ‘interaktif senaryo’ bölümü. Bu bölümde kendi senaryonuzu uzmanlarla birlikte yaratabiliyorsunuz. Şu an sitede polisiye bir filmin senaryosu yazılmakta ve siz de bu senaryoya katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca sitenin arşivinde yüzlerce filmin afişleri de var. Buradan kendi arşivinizi yapabilir ya da istediğiniz afişi duvarkağıdı olarak belirleyebilirsiniz.

SORU - CEVAP
Apple’ın ürettiği Mac bilgisayarlarda kullanılan disketlerin PC’lerde de açılması mümkün mü?
Mac disketlerinizi, herhangi bir PC’de açabilmeniz mümkün. Bunun için Windows 95, 98, NT, 2000 ve XP programlarına uyumlu DataViz MacOpener 2000 programını yüklemeniz gerekiyor. Bu programı bilgisayarınıza yükledikten sonra Mac disketlerini, diğer PC disketlerde olduğu gibi bilgisayarınızdaki A: sürücüsünden okutmanız gerekiyor. Bu program www.dataviz.com/ products/macopener adresinden bilgisayara kısa bir sürede yüklenebiliyor. Programın fiyatı ise 49.95 dolar.

DİJİTAL OYUNCAKLAR

Artık ‘zapping’ tek elden
Sony, el bilgisayarı Clie modellerine bir yenisi daha eklendi. Clie NR70V, evdeki televizyon, klima, müzik seti gibi tüm uzaktan kumandalı elektronik cihazlarınızın kumandasını çöpe attıracak. Uzaktan kumanda için InfraRed girişlerine sahip olan Sony Clie NR70V ile evdeki bütün kumandalı elektronik aletlerinizi kontrol edebilir, diğer Clie ve bilgisayarınızla bağlantı kurabilir, InfraRed özelliği bulunan bir cep telefonu ile internete bağlanabilirsiniz. Ayrıca yeni ürünün üzerindeki kamerayla fotoğraf çekimi de yapılmakta. 16 MB (DRAM) / 8 MB flash belleğe sahip olan Clie NR70V, yüksek çözünürlükte TFT renkli ekrana sahip. 200 gram ağırlığındaki Sony Clie NR70V’deki MP3 çalardan 2 saat 40 dakika müzik dinleyebilirsiniz. Sony Clie NR70V’nin fiyatı KDV hariç 699 Euro. www.ozel.com

Tuş takımı evrim geçirdi

Cep telefonları için hızlı ve kolay mesaj yazılımını sağlayan yeni bir tuş takımı tasarlandı. Kanadalı cep telefonu operatörü Telus Mobility tarafından geliştirilen yeni model cep telefonunda, tuş takımında bulunan standart 12 adet tuşun yanı sıra metinlerin kolay yazılımında kullanılması için extra tuşlar da bulunmakta. Firma tarafından özel olarak üretilen ve ‘Fastap keypad’ adı verilen tuş takımı, kullanıcıya özellikle mesaj yazılımında kolaylık sağlıyor. Çünkü diğer cep telefonlarında kullanılan sistemden farklı olarak yeni tuş takımında her harf için bir tuş tasarlanmış. Yeni model cep telefonu şimdilik sadece İngilizce yazı ve rakam karakterlerden oluşuyor. www.telusmobility.com

Kodak’tan yeni dijital makine

Kodak’ın yeni ürünü olan EasyShare CX4230 dijital fotoğraf makinesi, renk kalitesi, ışık ölçme özelliği ve birinci sınıf kaliteye sahip lensiyle, net, renkli resimler elde etmeyi sağlıyor. Kodak teknolojisine sahip makineyle çekilen fotoğraflar tek tuşla, fotoğraf makinesi üzerinden e - posta olarak gönderilebiliyor ve bilgisayardan 20 x 25 santimetre boyutlarında kaliteli çıktılar elde edilebiliyor. Otomatik odaklama özelliğine sahip bu ürün üç kat optik, iki kat dijital olmak üzere toplam altı kata kadar zoom yapabiliyor. Yeni ürün hafıza deposunda genişletilebilir 16 MB’lık hafıza kartı var. www.kodak.com.tr

Mercedes’ten bilgisayar oyunu

Otomobil firması Mercedes, E Serisi’nin rol aldığı ‘Man in Black II’ filmi üzerine kurulmuş bir bilgisayar oyununu piyasaya çıkardı. İnternet üzerinden oynanabilen oyun Mercedes Benz’in ileri yakıt hücresi teknolojisini çalmak için yaptıkları plan sonucu dünyaya gelen uzaylılarla ilgili. Oyunu başarıyla tamamlayan yarışmacılar arasından seçilecek olan iki ekip Los Angeles’ta Men in Black II’nin stüdyolarını gezme şansın elde edecekler. Mercedes’in ‘Become a MIB Agent’ adlı bu oyununa katılmak için internette www.mercedes - benz.com/MIB2 adresine girmeniz yeterli.

Yazarlar