Populer Bilim “Apophis, 2036 yılında dünyamıza çarpabilir”

“Apophis, 2036 yılında dünyamıza çarpabilir”

08.05.2009 - 16:37 | Son Güncellenme:

Nanoteknoloji uzman Detlef Kuschel, 2029 yılında dünyanın yakınından geçmesi beklenen Apophis adlı asteroidin 2036 yılında yörüngesini değiştirip dünyaya çarpabileceğini söyledi.

“Apophis, 2036 yılında dünyamıza çarpabilir”

Kütahya'da Bilim ve Sanat Merkezi tarafından Öğretmenevi salonunda düzenlenen ‘Nanoteknoloji ve Popüler Astronomi Bilgi Günü’ konulu toplantıya konuşmacı olarak nanoteknoloji uzmanı Detlef Kuschel katıldı. Çok sayıda kişinin izlediği toplantıda slayt gösteriler eşliğinde konuşan Detlef Kuschel, 2004 yılında gökbilimcilerin keşfettikleri ve Yunanca’da yok edici anlamına gelen Apophis adını verdikleri asteroidin, 2029 yılında dünyanın 30 bin kilometre yakınından geçmesinin beklendiğini söyledi. Apophisin güneşin etrafından dönüp yörüngesini değiştirebileceğini ve 2036 yılında dünyaya çarpabileceğini öne süren Detlef Kuschel şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“300 metre çapında olduğu tahmin edilen Apophis’in dünyaya çarpması halinde Hiroşima’ya atılan atom bombasının 65 bin katı şiddetinde etki yapacağı düşünülüyor. Çarpma nedeniyle 300 kilometrekarelik alanda hiçbir canlıya yaşama ihtimali verilmiyor. Apophis denize düşecek olursa boyu 100 metreyi aşacak tusunami tehlikesi oluşturabilir. 8 şiddetindeki bir depremin bin megatonluk etki yaptığı düşünülürse Apophis’in dünyaya düşmesi halinde bin 480 megatonluk etki yapacağı tahmin ediliyor. Asıl tehlike ise Apophis’in 2029 yılında 30 bin kilometre yakından geçecek olması değil güneşin etrafından dönüp yörüngesi değişebileceğinden 2036’da tehlike oluşturmasıdır. Apophis, 2029 yılında geçip gidecek ancak güneşin etrafından dönüp gelirken şayet yörüngesi değişirse 2036 yılında dünyamıza çarpabilir. Çarpma olursa atmosfere gaz ve toz parçaları dağılır. Bu da çok tehlikelidir. Çünkü kalın toz bulutundan dolayı bitkiler fotosentez yapamaz. Bitkiler yetişemeyeceği için de insanların ve hayvanların yaşama şansı azalır. Umarım, bilim adamları evrendeki bu tür tehlikelere karşı dünyamızı savunmak için silahlar bulurlar ve gerekli tedbirleri alırlar.”