Apple Apple, iki yeni patent ihlali gerekçesiyle yine davalık oldu

Apple, iki yeni patent ihlali gerekçesiyle yine davalık oldu

01.05.2018 - 16:48 | Son Güncellenme:

Apple bir değil, iki ayrı patent ihlali ile karşı karşıya. İlki iPhone X de dahil olmak üzere çeşitli modellerin arkasındaki çift kamera kurulumuyla ilgili. İkinciyse Apple'ın Sürüş Sırasında Rahatsız Etme özelliğini ilgilendiriyor.

Apple, iki yeni patent ihlali gerekçesiyle yine davalık oldu

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Apple'ın patentler davaları yeniden gündeme geldi. Cupertinolu şirketin başı iki ayrı patent ihlali davası ile dertte. Corephotonics şirketi, Apple’ın çift kamera teknolojisinin; Allied Signal ise Apple’ın ‘Araba Kullanırken Rahatsız Etme’ özelliğinin kendilerine ait olduğunu iddia ediyor.

Apple'a karşı Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesi'nde, Corephotonics tarafından dava dosyalandı. Kamera şirketi Apple'ı İsrail'e kadar dayanan ve “Minyatür Telefoto Lens Meclisi” ile ilgili iki patenti ihlal etmekle suçluyor. Apple'ın çift ??kameralı bir kurulumla donatılmış modelleri iPhone 7 Plus , iPhone 8 Plus ve iPhone X ile iki patenti ihlal ettiğini iddia ediyor.

Corephotonics çift diyafram kamera teknolojisinin akıllı telefon kamera modülüne uyan ve akıllı telefon tüketicilerinin talep ettiği kalite, ışık hassasiyetini sağlayan minyatür bir telefoto lens yarattığını belirtti. Kötü çözünürlük sunan bir dijital zoom kullanmak yerine, Corephotonics teknolojisi telefonun arkasındaki iki kamerayı kullanıyor. Algoritma kullanımı sayesinde dijital ve optik zumun bir kombinasyonunu oluşturuyor. Bu, görüntüyü bozmadan daha güçlü bir büyütme sağlıyor.

Haberin Devamı

Apple ilk olarak 2012 yılında patentlere ilgi gösterdi ve Haziran 2014'te Tel Aviv'de patentleri almak için şirket ile bir araya geldi. Apple incelemek için bir prototip istedi. Daha sonra görüşmelere ara verildi, iki yıl sonra yeniden başladı. Ancak müzakereler bir lisans anlaşması olmaksızın sona erdi. Şirket, Apple'ın patentlerini kasten ihlal ettiğini iddia ediyor ve zararlarının karşılanmasını talep ediyor.

İkinci dava, Apple'ın hak ihlali yapmakla suçlandığı dört patentin verildiği Allied Signal adlı bir şirket tarafından Doğu Teksas Bölge Mahkemesi'nde dosyalandı. Şirketin sistemi telefonun hızı, hareket halindeki bir otomobilin hızıyla eşleştiğinde aktif hale geliyor. Sistem, mesaj bildirimlerini engellemek ve sık kullanılanlarda olmayan kişilerin aramalarını göstermemek gibi tanıdık özelliklere sahip.

Allied Signal, Apple'ın dört adet patenti, Sürüş Sırasında Rahatsız Etme özelliği ile ihlal ettiğini ve bir iPhone'un harekete geçtiğini algıladığında, bildirimleri ve metinleri engellediğini iddia ediyor. Arayanın, kullanıcının "Sık Kullanılanlar" listesinden olması veya aynı kişinin üst üste iki kez çağırması dışında aramalar engelleniyor. Apple, bunu 11 Eylül'de iOS 11 sürümü ile piyasaya sürdü.

Haberin Devamı

Allied Signal, zararının, faizinin, avukat ve mahkeme masraflarının karşılanmasını istiyor. İlginç bir şekilde,
Allied Signal, bu dört patentin üçünü, AT&T'ye karşı 2015 yılında ihlal davası açmak için de kullandı.