Teknoloji Apple ile patent kavgası Qualcomm'un üst düzey yöneticisini koltuğundan etti

Apple ile patent kavgası Qualcomm'un üst düzey yöneticisini koltuğundan etti

30.08.2017 - 10:05 | Son Güncellenme:

Qualcomm’un son yıllarda tekelleşme ve haksız rekabet konusunda çeşitli ülkelerde yaşadığı problemler ve Apple ile aralarında patent davaları Derek Aberle'nin görevi bırakmasına neden oldu.

Apple ile patent kavgası Qualcommun üst düzey yöneticisini koltuğundan etti

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Qualcomm, Qualcomm başkanı Derek Aberle 31 Aralık'ta yollarını ayıracağını açıkladı. Ayrılma nedeni olarak Aberle'nin yaklaşık on yıldır sürdüğü QUALCOMM lisanslama bölümü olan Qualcomm Technology Licensing'in (QTL) birçok yasal savaşın ortasında bulunması gösteriliyor.

Qualcomm CEO'su Steve Mollenkopf, yaptığı bir açıklamada, Aberle'nin "vizyonu, yaratıcılığı, özveri ve kararlılığı" ile övgüde bulundu.

Yetkili, "Yetenekli liderliğinde QTL bölümü hem gelir hem de kazanç açısından önemli ölçüde büyüdü, 4G lisans programını kurdu ve sektör genelinde önemli rekabeti sağladı. Şirketin Derek'in başarı kaydını oluşturmak ve ileride sağlam sonuçlar vermeye devam etmek için iyi bir konumda olduğuna inanıyorum." dedi.

Haberin Devamı

Aberle, 2000 yılında Qualcomm'a katıldı ve 2008'den itibaren QTL bölümüne liderlik etti. QTL, Qualcomm'un kazançlarının çoğunu oluşturuyor ancak diğer iş bölümü QCT (Qualcomm CDA Technologies) gelirinin çoğunu oluşturuyor.

QTL, Apple'la devam eden ve devam eden bir hukuki ihtilaf nedeniyle baskı altındaydı. Qualcomm Mayıs ayı içerisinde, lisans anlaşmalarını ihlal ettiği için birden fazla Apple iPhone ve iPad üreticisi için dava açtı. Qualcomm, Apple'ın "her sanığın davranışını düzenlediğini" iddia ediyor. Apple ve Qualcomm arasındaki yasal işlemler Ocak ayında başladı. Apple bu yarı iletken devini çipsetler için fazla ücretle suçladı ve sözleşmeli indirimli ödemelerde yaklaşık 1 milyar dolar tutarında bir tazminat talep etti. on aylarda iki firmanın uzlaşabileceği gündeme gelmişti.

Ayrıca, bu yılın başlarında ABD Federal Ticaret Komisyonu, Qualcomm'a lisans verme uygulamaları hakkında dava açtı.

31 Aralık itibariyle görevi sonlanacak olan Aberle gidene kadar başkan yardımcısı Alex Rogers yetkili olacak ve firmanın patronu Steve Mallenkopf’a rapor verecek.