Teknoloji Apple Watch kalp krizi geçiren adamın hayatını kurtardı

Apple Watch kalp krizi geçiren adamın hayatını kurtardı

20.12.2017 - 14:10 | Son Güncellenme:

Bi kullanıcı Apple Watch'un hayatını kurtarabileceğini hiç düşünmemişti, ancak birkaç hafta önce kalp krizi geçirdiğinde tam olarak böyle oldu. Apple Watch'un hayatını nasıl kurtardığını paylaşan Scott Killian'ın hikayesindeki ayrıntılar ise muhteşem.

Apple Watch kalp krizi geçiren adamın hayatını kurtardı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Apple Watch 3'ün 49 yaşındaki sörfçüyü köpek balığı saldırısından kurtardığını sizlere aktarmıştık. Apple Watch 3 ile ailesini ve cankurtaranları arayan adam potansiyel saldırıdan kurtarıldı. Adam, sahil koruyucusunu aramak ve kendisini doğru yönlendirmek için Apple Watch 3'ünü kullandı. Şimdiyse Apple Watch'un kalp atışı sayısını ölçüp acil bir duruma karşı kullanıcısını uyarabilme özelliği 50 yaşındaki Scott Killian'ın hayatını kurtardı.

50 yaşından sonra Killian, yakın geçmişte yaşıyla ilişkili sağlık kaygılarını gidermek için bazı testler yaptırdı. Binlerce dolarlık testlerden sonra, sorunsuz olarak temizlendi.

Killian bir avukat. Bu nedenle işi epey stresli. Yine de kalp krizi geçirmek için ise herhangi bir sebebi yoktu ve beklenen tıbbi sorunları önceden önlemek adına önemli adımlar attı.

Haberin Devamı

Uyku izleme için haftada 3-4 gece Apple Watch'unu takan Killian, saatte yüklü olan, HeartWatch uygulamasının uyuduğu sırada kalp atış hızlarının yükseldiğine dair uyarı vermeye başladığını ifade etti. Killian, kalp krizinin belirtileri olabilecek hafif hazımsızlık yaşıyordu, ancak genelde hasta hissetmediğini söyledi.

Apple Watch, gece ortasında kalp atış hızını dakika başı 121 atım ile göstererken, daha önce çekilen veriler ortalama dinlenme kalp atış hızını dakikada yaklaşık 49 atımla gösterdi. Veriler ayrıca, Apple Watch kullanmaya başladığından beri dinlenme kalp atış hızının bu seviyeye ilk kez geldiğini gösterdi ve bu nedenle tedbir olarak acil servise gitmeye karar verdi.

Killian, karısının acil serviste beklerken zaman ve para harcadıklarını, hastanenin onu bir EKG makinesine bağladığını söyledi. Sonuçlar normal çıksa da saat kalp atış hızının hala yükseldiğini fark ettiğini belirtti.

Killian, durumu doktorlara bildiren adama, bu kez kan testi yapılıyor ve böylece gerçek ortaya çıkıyor. Zira, kan testinde enzimlerde ortaya çıkan yükseliş kalp krizi oluştuğunu gösterirken, dört damarın tıkandığı tespit ediliyor.

"On binlerce dolarlık testlerin bunların hiçbiri ortaya çıkarmadığını" diyen Killian olaydan sonra "şu anda Apple İzleyicisinin büyük hayranıyım" dedi. Nedenini anlamak ise kolay.