Populer Bilim Astronotlar artık daha rahat!

Astronotlar artık daha rahat!

18.07.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Amerikalı bilim insanları, astronotlara gelecekteki yolculuklarında daha fazla hareket olanağı sağlayan yeni uzay kıyafeti geliştiriyor.

Astronotlar artık daha rahat

ABD’nin itibarlı üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsünün (MIT) araştırmacıları tarafından son 7 yılda üzerinde çalışılan kıyafetlerin, henüz uzay yolculuğuna hazır olmasa da, hafifliği ve vücudu saran biçimiyle astronotlara daha fazla hareket olanağı sağlaması hedefleniyor.

İnsanlığın uzay macerasının başladığı yaklaşık 40 yıldır uzay adamlarının kıyafetlerinin pek fazla değişmediğini belirten MIT araştırmacıları, hantal uzay kıyafetlerinin astronotların hareket kabiliyetini kısıtlarken, çok da fazla koruma sağlamadığına işaret ediyor.

Spandex adı verilen sentetik elastiki kumaşla naylon karışımı uzay kıyafeti BioSuit projesinin başında yer alan uzay ve astronot mühendisliği sistemleri profesörü Dava Newman liderliğinde bir ekip tarafından geliştirilmekte olan kıyafetin 10 yıl içinde Ay ve Mars’ı fethedecek astronotların kullanımına hazır olması bekleniyor.