Populer Bilim Barbekü yapıp, MIR'ı bekleyecekler

Barbekü yapıp, MIR'ı bekleyecekler

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Macereperest turistlerin, tüm tehlikeyi göze alarak, barbekü partisi eşliğinde MIR uzay istasyonunun dünyaya düşüşünü izlemek üzere Güney Pasifik Okyanusu'na doğru yola çıktıkları bildirildi.

Barbekü yapıp, MIRı bekleyecekler

Barbekü yapıp, MIRı bekleyecekler
Rus uzay istasyonu yetkililerinin, MIR istasyonunun düşürülmesine karar verdiklerini açıklamalarının ardından, merkezi Kaliforniya‘nın Sausalito kentinde bulunan bir halkla ilişkiler şirketi, uçak kiralayarak bölgeye gezi düzenledi.
Geziye, uzay meraklılarının yanı sıra bir televizyon kamera ekibinin de katıldığı bildirildi. Ancak grubun bölgeye yapacağı gezi, Rus uzay ajansı başkanı Yuri Koptev tarafından "köprüden intihar atlayışı yapmaya" benzetildi. Buna rağmen organizatörler, "yolculuğun güvenlikli olduğunu ve uzay istasyonunun parçalarının yanarak yeryüzüne düşüşünün filmini çekmenin çok etkileyici olacağını" savundular.

130 ton ağırlığındaki MIR istasyonunun, "şimdiye kadar dünyaya düşecek en büyük insan yapısı parça olacağı" ifade ediliyor. MIR‘in 22 Mart‘ta Avustralya ile Sili arasına çekilecek hayali bir hattın tam ortalarına düşmesi bekleniyor.

Kişi başına 6500 dolar
MIR‘in dünyaya düşüşünü izlemek üzere düzenlenen barbekü ve içki partisine katılmanın bedeli kişi başına 6.500 dolar. Bu fiyata, Pasifik‘teki Fiji adasında birkaç gecelik konaklama dahil bulunuyor. Uçakta, pencere kenarı isteyenlerin ayrıca fark ödeyecekleri bildirildi.

Düşüşü izleyecek uçakta, bir zamanlar MIR uzay istasyonunda kalan 4 Rus kozmonotunun da bulunacağı belirtildi. Geziyi düzenleyen halkla ilişkiler şirketi müdürü Marc Herring, "arkasında dumandan uzun bir kuyruk bulunan meteora benzer parlak bir cisim göreceğiz. Bunu bir seri patlama izleyecek. Daha sonra MIR‘in parçaları yağmur gibi denize yağacak" şeklinde konuştu.
Artık içinde insan yaşamayan MIR uzay istasyonunda sadece, kozmonotların vakit geçirmek üzere yanlarında götürüp terkettikleri bir gitar bulunuyor.