Teknoloji Haberleri Biri bizi gözetliyor!

Biri bizi gözetliyor!

17.02.2010 - 21:00 | Son Güncellenme:

Ortada suç yokken ve haberiniz bile olmadan cebinizden takip edilmek sizi de sinirlendirir mi?

Biri bizi gözetliyor

Cep telefonlarının ve telekomünikasyon teknik alt yapılarının sayesinde aslında her bir kullanıcının herhangi bir zamanda nerede olduğunu tespit etmek mümkün. Fakat bunun mümkün olması, hükümetlerin diledikleri gibi kullanabilmeleri için yeterli bir sebep mi? ABD Adalet Bakanlığı'nın geçenlerde görülen bir davada verdiği karara bakılırsa yargıçlar böyle düşünüyor. Her ne kadar bu şu anda resmen uygulanan bir yöntem olmasa da, eğer bu karar onaylanırsa ABD hükümeti herhangi bir vatandaşının cep telefonunu, ortada geçerli bir suç şüphesi olmadığı durumlarda bile, izin almadan ve kullanıcıya haber vermeden takip edebilecek.

Her şey bu kadarla sınırlı değil...

Fakat olay bu kadar kolay değil. Çünkü bu kararın ortaya çıkmasının ardından kısa sürede büyük tepki topladı. 11 Eylül saldırılarının ardından artan küresel terör endişesinin halen durulmadığı ABD'de artan güvenlik önlemlerinin kapsamına böylesine bir maddeyi daha eklemek başta kişisel hakların savucusu olan gruplar olmak üzere, pek çok kesimin protestosu ile karşılandı. Tasarıya itiraz edenler arasında senatörler de bulunuyor.

Hukukçular ise olaya farklı bir açıdan yaklaşıyorlar ve güvenlik kuvvetlerinin potansiyel suçluları takip etmek için önce izin almaları gerektiğini ve sonra gerekirse GSM operatörlerinden geçmişe yönelik takip raporları istemelerinin en akla yatkın çözüm olduğunu söylüyorlar.


Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.