Teknoloji Bitcoin fiyatını veya değerini belirleyen şey nedir?

Bitcoin fiyatını veya değerini belirleyen şey nedir?

25.01.2018 - 15:41 | Son Güncellenme:

Bitcoin fiyatını takip eden herkes muhtemelen oldukça yoruluyor. İnişini veya çıkışını kestiremediğimiz Bitcoin'in fiyatını belirleyen şey ne? Bitcoin'in fiyatı neye göre inip çıkıyor?

Bitcoin fiyatını veya değerini belirleyen şey nedir

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Bitcoin'in değerindeki dalgalanmalar hız treni gibi. Bir inip bir çıkıyor. Bu yüzden Bitcoin fiyatını takip eden herkes muhtemelen oldukça yoruluyor. Geçen yılın Aralık ayında 19.000 dolarken bugünlerde yaklaşık 11.000 dolar seviyelerinde gidip gelen Bitcoin'in fiyatı o kadar hızlı değişiyor ki, haberler de hızla eskiyor. İnişini veya çıkışını kestiremediğimiz Bitcoin'in fiyatını belirleyen şey ne? Bitcoin'in fiyatı neye göre inip çıkıyor?

Fiyatlardaki anlık değişimin ana sebebi fiyat keşfi olarak adlandırılan kriptokrasideki alışveriş üzerinde gerçekleşen ticaretten kaynaklanıyor.

Her an değişen fiyat, şifreleme borsası alışverişi üzerinde gerçekleşen ticaretin doğal da bir sonucu. Örneğin, Coinbase'i düşünün. Bitcoin'i satın almak ya da satmak isteyenler için popüler bir merkez ya da aracı kurum. Orada satın alırsanız, size kriptokrasi satan varlık aslında Coinbase'tir.

Haberin Devamı

Bitcoin'e yeni başlayanlar için 3 önemli tavsiye

Coinbase.com'un kardeş sitesi ise Global Digital Asset Exchange (GDAX). Burası profesyonel tüccarlar ve kurumlar için bir pazar ortamı. Fiyat keşfi olarak adlandırılan şeyin gerçekleştiği yer. GDAX üzerindeki son ticaretin fiyatı şu anda Bitcoin'in değerini ve bu da Coinbase.com'da gördüğünüz fiyatın temelini oluşturuyor.

Peki Bitcoin ticaretini ya da Ethereum fiyatını belirleyen şey ne? GDAX'ın genel müdürü Adam White bu soruya şöyle cevap veriyor, "Onu belirleyen hiçbir şirket yok. Bu fiyat, açık borsalarda, bir diğeriyle ticaret yapan kişiler ve kurumlar vasıtasıyla keşfedildi."

Kısacası, Coinbase.com'da gördüğünüz Bitcoin fiyatı GDAX değişimindeki ticaret faaliyetinden kaynaklanıyor. Birisi Coinbase.com'dan Bitcoin'i satın almak istediğinde, Coinbase, müşteriye bir fiyat teklif etmek için GDAX pazarına bakıyor.

Tabii ki, Coinbase ve GDAX pazardaki tek oyuncu değil. Diğer tanınmış borsalar Bitstamp, Poloniex ve Kraken'dir. Sonra CoinDesk gibi toplayıcılar da var. Bunlar birden çok borsada olup bitenlere bakıyor ve daha sonra bir sayı almak için ortalamaları alıyor.

Haberin Devamı

Bu nedenle fiyatlar değişebilir. CoinDesk gibi bir yer birden fazla kaynağa bakarken, her değişim, son ticaret fiyatına bağlı olarak biraz farklı tutar gösterebilir.