Teknoloji Bu 5 telefon ufalmalı!

Bu 5 telefon ufalmalı!

17.05.2010 - 00:03 | Son Güncellenme:

Cepler büyüdükçe büyüyor! İşte "Mini'si yapılmalı" dedirten 5 cep telefonu modeli...

Bu 5 telefon ufalmalı

Cep telefonları gittikçe irileşiyor. Yakında ele avuca sığmayacak, tabletleri aratmayacak hale gelecekler gibi duruyor.

Dokunmatik ekranda daha geniş alanın, daha rahat bir kullanım alanı sunduğu bir gerçek. Bununla birlikte cep telefonları ilk yaygınlaşırken trend daha küçük, daha taşınabilir cep telefonlarıydı. Sıcak yaz aylarının gelmesiyle ve insanların cep telefonlarının bile artık ağır gelmesiyle birlikte insanlar bu trendleri de hatırlamaya başlıyor.

Üçte bir oranında daha küçük cep telefonları, yeni bir kod isim ile piyasaya çıkartılıyor. Örneğin Nokia N97'nin Mini'si, biraz daha küçük, eksiklikleri gideren daha rafine bir cep telefonu olarak piyasaya çıktı ve ilgi de gördü.

Şimdi Sony Ericsson Xperia X10 Mini, HTC HD Mini ve T-Mobile Pulse Mini bu yeni akıma katılıyor. Peki hangi cep telefonlarının Mini'si çıksa ilgi görür? Techradar da bu soruya yanıt aramış ve 5 cep telefonunu seçmiş.

İşte Mini'si çıksa ağırlık ve ergonomi dertlerine deva olabilecek 5 cep telefonu modeli...

Nokia X6 Mini

Nokia akıllı cep telefonu pazarında bir türlü istediği üstünlüğü yakalayamıyor.

Bu yüzden yeni ve daha gelişmiş cep telefonlarıyla sahneye çıkmayı sürdürüyor. Nokia X6 da kullanıcıların kapasitif dokunmatik ekran istekleri göz önüne alınarak hazırlanmış bir cep telefonu oldı.

32GB bellek ve Comes With Music servisine abonelik ile gelen bu cep telefonu, özellikle müzik dinlemeyi sevenlere hitap ediyor.

Ancak hem Comes With Music hizmetinin arayüzünün karışıklığı, hem de kullandığı Symbian sürümünün yavaşlığı ile eleştiri alan bu modelin bir Mini'si çıkmalı.

Daha küçük, daha hızlı, arayüzü daha derli toplu ve yeni Symbian ile güncellenmiş bir Nokia X6 Mini hiç de fena olmaz.

HTC Desire Mini

Bu yılın en iyi cep telefonlarından biri kabul edilen HTC Desire, HTC'nin ününün daha da yayılmasını sağladı.

3.7 inç ekranıyla pek ufak tefek bir cep telefonu değil. Ayrıca fiyatı da bu geniş ekran yüzünden kabarıyor ve özelliklerini beğenen pek çok kullanıcı bu telefona erişemiyor.

Daha ucuz, daha küçük ve yeni Android 2.2 işletim sistemiyle yetenekleri daha da arttırılmış bir HTC Desire tüketicilerin hoşuna gidebilir.

Bu cep telefonu 600 MHz işlemciyle bile Sense arayüzünü rahatlıkça çalıştırabilir.

iPhone Nano/Mini

iPhone nesillerdir değişmiyor ve kabul etmek gerekiyor ki Mini bir iPhone'un piyasaya çıkma ihtimali oldukça düşük.

Peki çıksa ne olur? iPhone Nano ya da iPhone Mini neler getirir? Her şeyden önce iPhone işletim sistemini kullanan yeni ve daha ucuz bir cep telefonu, Apple'ın piyasa payını arttırmasına yardımcı olur.

iPhone uygulamaları var, dokunmatik ve akıcılık olayları zaten çözülmüş durumda, bu rafine cep telefonunun özelliklerini farklı modellerde de görmek oldukça güzel olur.

Dokunmatik ekranı daha dar olacaktır ama kullanımdaki akıcılık ve optimizasyon göz önüne alınırsa Apple aslında Mini bir iPhone modelini alnının akıyla yapabilir.

Sony Ericsson Vivaz Mini

Sony Ericsson Vivaz Mini

Sony Ericsson'un da akıllı cep telefonları arasında adını duyuran modelleri var. Ama markanın bu alanda biraz gölgede kaldığı da bir gerçek.

Symbian işletim sistemi kullanan cep telefonu biraz yavaş olarak eleştirildi. Buna karşılık 8MP kamerası ve HD video kaydetme özellikleri kullanıcıların hoşuna gitti. Elbette bunda Sony'nin kameralarda olan tecrübe ve kalitesinin büyük payı var.

Sony Ericsson bu cep telefonunu gelişmiş video ve fotoğraf özelliklerini bozmadan küçültüp ucuzlatabilirse hiç de fena olmaz. Ama o zaman kompakt dijital fotoğraf makinesi satışlarını baltalar mı belli değil.

Samsung Wave Mini

Samsung Wave Mini

Samsung model yarışında oldukça başarılı. Hem dev ekranlı, gelişmiş akıllı telefonlar üretiyor, hem de ucuz alternatif cep telefonları ile piyasada önemli bir oyuncu olarak ulaştığı kitleyi genişletiyor.

Yeni Bada işletim sistemini kullanan ve henüz piyasaya çıkmamış olan Wave modeli de çok etkileyici görünüyor.

Bunun başlıca sebebi elbette büyük SuperAMOLED ekranı. Güneş veya parlak spot ışığı altında bile canlı görüntüler sunan bu ekranı, daha küçük, daha ucuz bir modelde görmek isteriz.

HD video, entegre sosyal ağ, push e-posta, hassas dokunmatik gibi özellikleri de unutmamak gerekiyor...

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.