Teknoloji Bu Senenin Turing Ödülü Sahibi Buldu

Bu Senenin Turing Ödülü Sahibi Buldu

02.03.2016 - 14:10 | Son Güncellenme:

Bu yılın Turing Ödülüne internet çağının ilk kriptografisini geliştiren programcı Whitfield Diffie ve Martin E. Hellman layık görüldü.

Bu Senenin Turing Ödülü Sahibi Buldu

İngiliz matematikçi Alan Turing’den adını alan ödül 1 milyon dolarlık para ödülü var. Google’ın sponsoru olduğu ödüller her yıl bilgisayar alanında önemli bir adım atan bilim adamlarına ve mühendislere veriliyor. Whitfield Diffie ve Martin E. Hellman 1970’li yıllarda ilk defa halka açık kriptografi anahtarını geliştiren insanlar olarak onurlandırıldı.

Haberin Devamı

Diffie-Hellman anahtar değişimi olarak bilinen protokol halka açık kanallardan kriptolu mesajlar gönderip almaya yarıyor. Bu değişim kriptolamayı ikiye bölüyor. Herkese açık bir şifreleme anahtarı ve gizli bir şifreyi açmaya yarayan anahtar. Halka açık anahtara sahip olan herhangi bir kimse online olarak bir mesajı şifreleyebilir ancak sadece özel anahtara sahip olan birisi bu mesajın şifresini çözebilir.

‘Kuantum Kriptoloji’ye Geçiliyor

Turing Ödülünü dağıtan Association for Computer Machinery kuruluşu Diffie-Hellman değişim anahtarının bilgisayar dünyasında çok büyük bir kırılma yarattığını ve günümüz de bile en sık kullanılan güvenlik protokollerinden biri olduğunu açıkladı. Geliştirilen bu protokolü kullanmak ve kriptolanmış bilgiyi paylaşmak için öncelikle gizli bir şekilde hem kriptolamaya yarayan hem de kriptoyu açan anahtarı değişiyor. Kriptolama anahtarını herkese açık yapan Diffie ve Hellman bu sayede iki kişinin hiçbir şekilde buluşmasına gerek kalmadan şifrelenmiş bilgi alış verişi yapabilmesinin önünü açtı.

Haberin Devamı

Vakıf, Turing ödülünü Haziran ayında San Franciso’da düzenli olarak düzenlenen ziyafette Diffie ve Hellman’a verecek.