Teknoloji Bush Türkiye'ye nasıl bakıyor?

Bush Türkiye'ye nasıl bakıyor?

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bush Türkiye'ye nasıl bakıyor?

Bush Türkiyeye nasıl bakıyor

Bush Türkiye'ye nasıl bakıyor?

Bush Türkiyeye nasıl bakıyor
ABD'de Başkanlık seçimini yargı sürecinin de dahil olduğu, 36 gün süren yarışın ardından kazanan Cumhuriyetçi Parti adayı George W. Bush ile Bush'un Başkan Yardımcısı seçtiği eski Savunma Bakanı Dick Cheney'in, Ocak 2001'de resmen devralınacak yeni iktidar dönemlerinde Türkiye-ABD ilişkilerinin olumlu seyrini korumaları bekleniyor.
George Bush, ABD'nin, Kıbrıs ve İsrail-Filistin sorunu gibi konularda ''dışarıdan çözüm dayatmasına'' karşı olduğu mesajları vermişti. Bush'un ABD'nin Kıbrıs konusuna, Clinton dönemindeki kadar ilgi göstermesi beklenmiyor. Bush yönetimi için Türkiye'nin AB üyeliğinin desteklenmesinin de öncelikli dış politika yaklaşımları arasında yer alması muhtemel değil.
Amerikan ordusunu Balkanlar'dan çekmek istediğini defalarca belirten Bush başkanlığındaki yeni yönetimin, Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği girişiminde yer alma çabasına ''zararı dokunabileceği'' öne sürülüyor. Diplomatik gözlemciler, seçim konuşmalarında Demokrat Parti adayı Al Gore'a nazaran Irak'a karşı daha köklü bir yaklaşım sergilediği görülen Bush'un, zamanla Türkiye'nin hassasiyetlerini daha iyi anlayabileceğini belirtiyorlar.
Bu çerçevede, Clinton döneminden sonra Irak'ta özel bir politika değişikliği beklenmiyor. Bush iktidarında, Türkiye'ye silah satışlarında sorun çıkması beklenmiyor.