Teknoloji Çek bir dijital...

Çek bir dijital...

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kullandıkları yüksek teknoloji sayesinde geleneksel fotoğraf makinelerinin yerini alan dijital makinelerin renkli ve teknoloji yüklü dünyasına girmeye hazır olun.

Çek bir dijital...

Teknonet
ŞÜKRÜ ANDAÇ

Çek bir dijital...

Kullanım pratikliği, görüntü kalitesi, satınalma sonrası maliyet düşüklüğü, yüksek teknoloji... Dijital fotoğraf makinelerinin, geleneksel fotoğraf makineleriyle karşılaştırıldığı zaman öne çıkan özelliklerinden sadece birkaçı. Piyasada, Sony, Kodak, Nikon gibi firmalarının ürettiği ve birbirinden farklı teknolojilerin kullanıldığı pekçok dijital fotoğraf makinesi var. Bu makineler ile, yüksek çözünürlük ile son derece kaliteli fotoğraf çekilebilir, dijital odaklama özelliği sayesinde yakın çekimler rahatlıkla yapılabilir, renkli LCD ekranla fotoğrafların anında görüntülenmesi sağlanabilir.

MP3 çalıyor...
Dijital fotoğraf makinelerinde kullanılan teknoloji ve resim kalitesi oldukça önemli. Makinelerde çekim kalitesini etkileyen pekçok teknik özellik bulunuyor. Çözünürlük kalitesinin yanı sıra, kullanılan objektif, teknolojik yapı ve ışığı algılama hassasiyeti fotoğrafın kalitesinde etkili oluyor.

Dijital makineler farklı teknolojileri de içerisinde taşımakta. Bunlar arasında MP3 formatında müzik çalabilme, ses kaydı, video çekimi yapmak, çekilen resimlerin bilgisayar olmadan e - posta olarak gönderilmesi gibi teknolojiler var.

Dijital fotoğrafın tüm bu özelliklerin yanı sıra, diğer avantajı da, çektiğiniz an görülebilmesi ve ardından yenisini çekme imkânı sağlaması. İçindeki teknolojiler sayesinde film kullanımına son veren dijital fotoğraf makinelerine olan ilginin yaz aylarıyla birlikte artması bekleniyor. Dev teknoloji firmaları da bu dönemde ardı ardına yeni ürünlerini tanıtmaya, kampanyalar düzenlemeye başladılar.

Yeni nesil fotoğrafçı
Geçtiğimiz aylarda internette açılan ve yeni nesil fotoğrafçı olarak adlandırılan www.fotoport.com adresine, e - posta veya CD yoluyla gönderilen fotoğraflar, istenilen boyutta basılarak adrese teslim edilebiliyor.
Dijital fotoğraf makinesi ile çekilen resimler bilgisayarda toplanabileceği gibi, buradan CD’ye aktarılarak arşivlemek de mümkün. Böylelikle, binlerce fotoğraf tek bir CD’ye sığdırılarak, kolaylıkla saklanabiliyor.

Sony DSC - F77
4 megapiksel çözünürlük
1.5 inç LCD ekran
1.4x zoom
USB 2.0 bağlantı
16 MB memory flash kart
180 gram ağırlık t Fiyatı: 560 dolar www.sony.com.tr


Canon PowerShot A100
1.2 megapiksel çözünürlük
1.5 inç LCD ekran
3.2x dijital zoom
Dört farklı flaş modu
30 saniye video çekimi
Otomatik netleme
176 gram ağırlık t Fiyatı: 223 euro www.erkayalar.com.tr


Fujifilm Finepix 30i
2.0 megapiksel çözünürlük
1.8 inç LCD ekran
2.5x dijital zoom
Kısa sesli video çekimi
Ses kayıt
MP3 çalar
150 gram ağırlık
Fiyatı: 665 euro www.fujifilm.com.tr


Nikon Coolpix 3100
3.2 megapiksel çözünürlük
1.5 inç LCD ekran
4x dijital zoom
16 MB compact flash kart
Ses kayıt özelliği
215 gram ağırlık
Fiyatı: 545 dolar www.nikon.com.tr


HP Photosmart 850
4.1 megapiksel çözünürlük
8x optik zoom
2 inç LCD ekran
30 saniye ses kaydı
Video çekimi
388 gram ağırlık
Fiyatı: 595 dolar www.hp.com.tr


Kodak Easyshare DX4330
3.1 megapiksel çözünürlük
1.8 inç LCD ekran
3x dijital zoom
16 MB dahili bellek
USB bağlantısı
Otomatik çekim modu
200 gram ağırlık
Fiyatı: 550 dolar www.kodak.com.tr


Aria’dan üç yeni servis

Cep operatörü Aria, geçtiğimiz hafta üç yeni servisini tanıttı. Aria, cep telefonlarında kullanılan 16K ve 32K SIM kartlara göre daha fazla kapasiteye sahip 64K SIM kartları piyasaya çıkardı. Karttaki ‘YedekRehber’ adlı bölüm sayesinde SIM karttaki telefon numaraları yedeklenebiliyor. Böylelikle cep telefonu kaybolsa bile, Aria sistemleri üzerinden telefonda kayıtlı numaralara kolaylıkla ulaşılabiliyor. Aria’nın tanıttığı bir diğer servis ise ‘SMS Uyarılarım’. Aria aboneleri, Portaria’da yer alan bu servisle; haber, fal, finans, talih - oyun, hava durumu gibi farklı kategorilerdeki güncel içerikleri 30 Haziran’a kadar ücretsiz alabilecekler.

Aria ayrıca, yeni servisleri arasında bulunan ‘MobilSipariş’ servisi ile cep telefonlarından pizza sipariş edilebilmesini sağlıyor. Aria kullanıcıları, bundan böyle cep telefonlarındaki InfoMobil+ menüsünü kullanarak, Dominos Pizza’dan pizza siparişi verebilecekler.

‘Solucan’ geri döndü

Bilgisayarlarda Internet Explorer üzerinden yayılan ‘BugBear’ adlı solucan yeniden yayılmaya başladı. e - posta ile yayılan solucan, kendini yaymak için bilgisayarda kayıtlı e - posta adreslerine kendini göndermeye başlıyor. Bilgisayarlara virüsünün geldiği ise ‘konu’ başlıklarından anlaşılabiliyor. Virüs içeren konu başlıkları şöyle: ‘Greets’, ‘Your Gift’, ‘Your News Alert’, ‘Free Shipping’, ‘Membership Confirmation’, ‘update’, ‘history screen’, ‘bad news’, ‘I need help about script’, ‘Stats’. Virüsten korunmak için internetten gerekli yamaları yüklemek gerekiyor.

Virüsü etkisiz hale getirmek için www.trendmicro.com/vinfo/virusencyclo/default5.asp?VName=PE_BUGBEAR.B adresinden yararlanılabilir.