Teknoloji Haberleri Cep hırsızlığına karşı geniş teknolojik önlemler

Cep hırsızlığına karşı geniş teknolojik önlemler

21.01.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cep telefonu hırsızlıklarına karşı caydırıcı önlemler arayışındaki teknoloji dünyası, yeni birtakım uygulamaları devreye almış durumda. Son olarak 'çığlık atan’ ya da 'sahibinin sesini tanıyarak çalışan’ telefonların kullanımına başlandı

Cep hırsızlığına karşı geniş teknolojik önlemler

ŞÜKRÜ ANDAÇ

Cep telefonlarının çalınması durumunda işi yalnızca güvenlik güçlerine bırakmak istemeyen cep operatörleri farklı uygulamaların altına imza atıyor.
Hırsızları caydırmak için geliştirilen yeni teknolojiler arasında, çalınma durumunda çığlık atan telefon, sahibinin sesini tanıyarak çalışan cep, kılıfıyla birlikte çalışan sistem ve GPS sistemi (konum belirleme) yerleştirilen telefon uygulamaları yer alıyor.
Geliştirilen sistemlerin çoğu operatör destekli olarak üzerinde çalışılan uygulamalar durumunda.
Bunun için Ar - Ge kuruluşlarıyla işbirliği yapılıyor. İngiltere’de Remote XT firması tarafından geliştirilen 'çığlık’ uygulaması İngiliz cep operatörleri, Finlandiya’da VTT Teknoloji Araştırma Merkezi’nin geliştirdiği projede Finlandiyalı operatörler tarafından kullanılıyor.

İyi hizmet yarışı
Böylesine yeni teknolojiler geliştirilmesinde cep telefonunda yaşanan yoğun rekabetin de etkisi bulunuyor. Abonelerine daha iyi hizmet verebilme yarışına giren operatörler bunun için hırsızlık karşısında kullanıcıların mağdur olmaması için yeni uygulamaları devreye alma yarışına girmiş durumda.
Türkiye’de ise cep telefonu çalınması durumunda, kullanıcının teknolojik olarak müdahale edeceği bir uygulama bulunmuyor.
Operatörler aranarak telefonun çalındığı bildirilmesi durumunda, hat geçici olarak iptal ediliyor. Ardından kullanıcı hattını aktif hale getirmek istediğinde ücret talep ediliyor.

Çığlık atan telefon

Remote XT firmasının geliştirdiği sistemde, cep telefonu çalındığında çığlık atması sağlanıyor. Bunun için özel bir yazılım kullanılıyor. Kullanıcı, cep telefonu çalındığında operatörün çağrı merkezini arayarak veya internetten vereceği bir komutla telefonun aktif haldeyken yüksek sesle 'çığlık’ atmasını sağlıyor. Firma sisteme yüksek seste çığlık atan bir kadın sesi yüklüyor. Bu sayede çalındıktan sonra telefon kullanımının önüne geçilmesi planlanıyor.

Sensörlü kılıf dönemi

Özellikle ABD’de iş dünyasının en popüler ürünü olan Blackberry adlı cep telefonunun yaratıcısı Kanadalı Research in Motion (RIM) firmasının geliştirdiği yeni bir sistem, telefonun kılıfı ile bir bütün halinde çalışmasını sağlıyor.
Özel olarak tasarlanan kılıf ile kablosuz iletişim kullanılarak aktif hale gelen telefon, kılıftan uzak olduğu durumlarda otomatik olarak devre dışı kalıyor. Cihazın kapanması durumunda şifre uygulaması devreye giriyor.

Sahibinin sesini tanıyor

VTT Research’ün geliştirdiği ses tanıma teknolojisi sayesinde, cep telefonu sahibinin sesini tanıyarak, yabancı bir kullanıcı olması durumunda sistemi kapatıyor. Kişinin yürüyüş hızı dikkate alınarak yapılan kaydın ardından cep telefonlarındaki program sayesinde sistem aktif hale geliyor.
Kullanıcının geçici bir süre için başka birisine telefonu vermesi durumunda da kapanan cep telefonu, değiştirilebilir şifre sayesinde tekrar kullanılabiliyor.

Cep telefonunu GPS’den bul

Dünyanın önde gelen mobil telekom operatörlerinden Japon NTT DoCoMo’nun piyasaya çıkardığı 6 yeni modelinde kullandığı yön belirleme teknolojisi sayesinde, kullanıcı, telefonu çalındığında nerede olduğu bilgisine online olarak ulaşıyor ve telefonun kapatılmasını sağlıyor. Geçtiğimiz ekim ayında devreye giren uygulama sayesinde kullanıcıların güvenlik güçleriyle oldukça detaylı bilgi paylaşarak, telefonun bulunmasını kolaylaştırdığı sonucuna varılmış durumda.

DİJİTAL GÜNDEM

Ciliv Turkcell’de başarılı olur mu?

Süreyya Ciliv, Turkcell’in ince eleyip sık dokuduktan sonra yerli, yabancı dört isimle görüşülmesinin ardından Muzaffer Akpınar’ın yerine atadığı yeni genel müdürü oldu. Çukurova Grubu’ndan Bülent Ergin ile Rus Alfa yetkilisinin görüşüp onayladıktan sonra yazılım devi Microsoft’un Redmond’daki kampusundan transfer edilen Ciliv’in performansını herkes merakla bekliyor.
Süreyya Ciliv’le en son, Microsoft’un 'Office 2003’ ürününün lansmanında New York’ta görüştük. Bir gece önce Office lansmanında Bill Gates’in hazırladığı sunum için birlikte çalıştığını ve Gates’le yakınlıklarını orada kendi ağzından dinlemiştik.
Aradan neredeyse dört yıl geçti. Gates, tepe yönetimdeki (Başyazılımcı) işleri bırakacağını açıkladı. Yerine Ray Ozzie atanacak. Ozzie, Microsoft’un dışından gelen ve ekibe yeni katılan bir isim. İçeride başka bir ismin Gates’in yerine gelmesi beklenirken, Ozzie’nin gelişi süpriz olmuştu.
Bu arada Ciliv’in pozisyonunun değiştiği, kendisinin memnun olmadığı işlerle uğraşır olduğunu öğrendik. Ve sonunda da Turkcell’le el sıkıştı.

'Profesyonel’ şartlarda...
Son zamanlarda kiminle karşılaşsam, 'Süreyya Ciliv Turkcell’de başarılı olur mu’ sorusuna muhatap oluyorum. Bir tarafta yazılım diğer tarafta mobil iletişim. Son yıllarda iç içe giren sektörler. Ama sektörel bakıştan çok, şu noktaya da dikkat çekmekte yarar var.
Ciliv, Microsoft gibi birçok pazarda tekel konumunda dolayı başı derde giren bir şirketin üst yönetiminde yer aldı. Tekel şartlarında nasıl davranılması gerektiğini çok iyi biliyor.
Turkcell de son dönemde 'tekel’ adıyla anılmaya başlar oldu. Hatta geçtiğimiz haftalarda Vodafone Türkiye’nin (Telsim) CEO’su Attila Vitai, 'Turkcell’in tekelini kıracağız’ dedi.
Ardından da Turkcell, Vodafone ve Avea’ya karşı art arda yaptığı onlarca yeni kampanyalarla adını duyurmaya başladı. Geçmişte böylesine kampanyaları yapma yolunu pek tercih etmeyen Turkcell, bir anda müşterisine cazip fırsat sunma yarışına girdi. Rekabetin etkisi olsa gerek.
Sonuç olarak Ciliv, Microsoft tecrübesini elbette Turkcell’de sonuna kadar kullanacaktır. Ayrıca başarılı bir Türk yöneticidir.
'Profesyonel’ şartlarda Turkcell’de de başarılı olması kaçınılmaz. Bu akşam ilk kez basının karşısına çıkmaya hazırlanan Ciliv’e başarılar.

YENİ EKONOMİ

Aramacı siteler alternatif peşinde

Google, Microsoft, Ask.com, Yahoo gibi internetin önde gelen arama motorları yeni arama özelliklerini test etmek için farklı isimlerde yeni arama siteleri kurmaya başladılar.
Google tarafından kurulan SearchMash.com yapılan arama sonuçlarında linklerin yanı sıra sayfanın yan tarafında mönü altında resim, blog, video ve Wikipedia sonuçları da getiriliyor.
Google’ın yanısıra Yahoo Alltheweb.com, Microsoft MsDewey.com ve
AskX.com sitelerini test
amacıyla kullanıyorlar.

İnternetin yıldızı Youtube TV işinde

Google’un satın aldığı video gösterim sitesi YouTube, kullanıcılar tarafından gönderilen videoların yayınlandığı bir televizyon kanalı kurmayı planlıyor.
Bunun ilk adımı olarak da 15 saniye kampanyası düzenlenecek. Yeni proje kapsamında Youtube kullanıcılarından iletilen 15 saniyelik video kliplerin en iyi 5 tanesi seçilecek. Ardından cbs.com’da daha sonra ise ulusal TV yayınında bu videolar gösterilecek.

2007, cepte virüs yılı olabilir

Red Herring dergisi 2007 yılıyla ilgili önemli tahminlerini yayımladı. Tahminlere göre; Google CEO’su Eric Schmidt’in daha önce açıkladığı reklamın olduğu her yerde olma stratejisinin bir parçası olarak gazete ve radyolarla yapılan anlaşmayı televizyonlar da izleyecek. Cep telefonlarında
artan veri paylaşımı nedeniyle
2007 yılında bu alanda yoğun
olarak virüs saldırıları olabileceği tahmin ediliyor.
Bu arada veri depolama donanımı konusunda lider ve 29.6 milyar dolar piyasa değerine sahip olan EMC firması, 58.5 milyar dolar piyasa değerine sahip Dell ve 34.6 milyar dolar piyasa değerine sahip Yahoo’nun da 2007 yılı içerisinde el değiştirebileceği tahmin ediliyor.

Online DVD’de yeni bir dönem başladı

Online DVD kiralama hizmeti sunan Netflix üyelerinin PC’den DVD izleyebilecekleri 'streaming’ teknolojisi kullanan yeni bir hizmetini devreye aldı. Netfilix’in yeni servisi mevcut
üyelerine ücretsiz olarak sunuluyor. Şirkete aylık 18 dolar ödeyen bir üye evinde 3 filmi aynı anda bulundurabiliyor ve yeni servisten 18 saatlik izleme hakkı elde ediyor. Üyeler beğenmedikleri filmi yarıda kestiklerinde sadece izlenen kadar kısmı üye hesabından düşülüyor.
Netflix, 2006 yılında üye sayısını 6.3 milyona, cirosunu da 1 milyar dolara çıkararak şu anda DVD kiralama pazarının yüzde 12’sini elinde bulunduruyor.

DİJİTAL OYUNCAKLAR

Müzik destekli  fotoğraf çerçevesi

Dijital fotoğraf makinelerinin son dönemde oldukça popüler olması, dijital fotoğraf çerçevesi pazarında da art arda yeri ürünlerin çıkmasına sebep oluyor. Son olarak Kodak firması, dört yeni EasyShare dijital fotoğraf çerçevesi tanıttı. Bu ürünler, fotoğraf ve videoların müzik eşliğinde canlı bir slayt gösterisi olarak oynatılmasını sağlıyor.
10 ve 8 inçlik Wi-Fi ile 8 ve 7 inçlik standart sürümler halinde sunulan çerçeveler değiştirilebilir yüzeylere sahip.
Kablosuz internet bağlantısı (Wi-Fi) olan kullanıcılar, fotoğraflarını ev bilgisayarlarından izleyebiliyor ya da online fotoğraf albümlerini çerçeve üzerinde gösterebiliyorlar.

MP3 pazarının yeni renkleri

Apple iPod’un piyasadaki en önemli rakiplerinden biri olarak gösterilen Creative’in Zen serisindeki yeni MP3 çaları Zen V, farklı bellek kapasitesi ve farklı renk seçenekleriyle tanıtıldı. Creative Zen V’nin her bellek kapasitesi için farklı renklerde üretilen gövdesi var. Ürünün 1.5 inçlik OLED ekranı, 128x128 piksel çözünürlüğe sahip. 4 GB bellek kapasiteli ürün, MP3 formatında yaklaşık bin adet, WMA formatında ise 2 bin adet şarkı saklayabiliyor.
Zen V’nin Li-ion polimer pili, 15 saat boyunca kesintisiz müzik dinlemeyi sağlıyor. Cihazın üzerindeki mikrofonla ses kaydı yapılabiliyor.
Creative Zen V’nin ağırlığı ise 43.5 gram. 4 GB kapasiteli modelin yanı sıra, 1GB ve 2GB seçenekleri de var.

1.5 gramda 2 GB’lık hafıza kapasitesi

1.5 gram ağırlığında olan Sony Micro Vault Tiny, 512 MB ile 2 GB arasında bellek kapasitesi seçenekleri ile piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Sony’nin ince tasarıma ve yüksek aktarım hızına sahip Micro Vault Tiny modeli, 2.4 milimetre kalınlığa ve 1.5 gram ağırlığa sahip. Üründeki Virtual Expander sıkıştırma yazılımı, normalin üç katına kadar veri saklamayı olanaklı kılıyor.
Micro Vault Tiny, USB 2.0 uyumlu arabirimleri destekliyor ve belgeleri ya da yüksek kalitede resimleri kaydederken yüksek aktarım hızı sağlıyor. Ürünün, güvenli taşıma için klips ve askı ile donatılmış renkli bir taşıma çantası da bulunuyor.

DİJİTAL EĞLENCE

Oyun pazarında hedefler büyüyor

Nintendo, 2006 yılında Wii’de yakaladığı 4 milyon adetlik satış rakamıyla 2007 için hedef büyüttüğünü açıkladı. Nintendo Ekim 2006’da duyurduğu sonuçlara göre satışları ve kârını yüzde 20’yi aşan oranlarda artırdı. Firmanın hedef büyütme stratejisi çerçevesinde Nintendo’nun mart sonuna kadar adet bazındaki satış hedefleri ise şöyle oluştu: Nintendo DS oyun konsolları 20 milyon adetten 23 milyon adet, Nintendo DS oyun yazılımları 82 milyon 100 milyon adet, Wii konsolu için yazılımlar 17 milyon adetten 21 milyon adet.
Nintendo’nun bu hedefleri gerçekleştirmesi durumunda şirket tarihinde yeni bir rekora imza atılacağı bildiriliyor.
Nintendo Wii, hareketlere karşı duyarlılığı ve oyun oynanırken kullanıcının hareketlerinin aktif olarak kullanılmasıyla öne çıkan bir konsol olmuştu.

Yazarlar