Teknoloji CES 2009 başlıyor

CES 2009 başlıyor

09.01.2009 - 12:00 | Son Güncellenme:

Haftalardır sayıkladığımız CES 2009 elektronik fuarı, başladı.. İyi de bu CES'den bize ne? Neler dönüyor orada? Gruplaşmayın gençler!

CES 2009 başlıyor

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı olarak kabul edilen ve video kasetten CD'ye, Nintendo Entertainment System'dan Xbox'a, Amiga'ya, hatta Commodore 64'e kadar pek çok efsanevi cihazın Batı dünyasına ilk defa tanıtıldığı yer olan International Consumer Electronics Show (CES) 2009, bugün Amerika'nın Las Vegas şehrinde başlıyor. Fuarın özelliği, sadece basın ve ticaret çevresine açık olması, dolayısıyla çoğunlukla piyasaya çıkmamış ürünlerin yer alması. İlgi çekmesinin sebebi de, biraz da bu gizlilik havası zaten.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıllara göre önem kaybettiği ve ekonomik krizden etkilendiği için eskisine göre sönük geçeceği söylense de, bu yıl da CES'e 2700'den fazla firma katılıyor. Her firmanın ilgiye değer bir şeyler getirmesi imkansız. İlginç ürünlerden bazıları ise prototip halinde gelecek ve belki de üretime hiç giremeyecek. Ama yine de çoğu marka bu fırsatı kaçırmayarak, bu yıl ve önümüzdeki yıllarda sıkça ve/veya beğeniyle haşır neşir olmamız muhtemel ürünler sergileyecek. Bu yıl CES'in en önemli olayları sayılan bazı kalemler şunlar:

Windows 7: Özgür yazılımı ne kadar sevsek de, Windows 7 hala pek çok kullanıcının ilk göz ağrısı ve hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Bill Gates'siz ilk Windows sürümü olan Windows 7'nin ilk betası, CES'de tanıtılacak. Ha tabii biz kendisiyle çoktan müşerref olduk, ama çaktırmayın, ayıp olmasın.

Haberin Devamı

Televizyon Yarışı: Elektronik üreticileri, bu yıl televizyonları üçüncü düzlemde olabildiğince az yer kaplamaya teşvik ediyor. Prototipiyle, seri üretileniyle bir alay manken kılıklı LCD TV, bu yıl CES'de boy gösterecek. "Kim daha kontrastlı", "Kimin OLED'i daha fütüristik" gibi kategoriler de mevcut.

USB 3.0: Kısmetse önümüzdeki sene hayatımıza girip veri transferi hızlarımızı coşturacak olan USB 3.0, geçen yılki CES'den bu yana ne kadar yol katettiğini gösterecek.

İnternet ve Televizyon: Bu iki ortamı görücü usulü başgöz etme çabaları, Intel'in CE3100 yongasının olanak sağladığı, Yahoo ve Adobe destekli girişimlerle başladı. CES'de, bu çalışmaların ilk meyvelerine rastlamak olası.

Dizüstü ve Taşınabilir: 2008'in mini dizüstü sağanağı, henüz dinmedi ve hatta CES 2009'a da sirayet etti. Ancak AMD'nin Yukon'u, bu cihazlara "Savulun tıfıllar!" demeye geliyor. "İnce yaparım ince, ince yakışır mobile" eğilimi, LG sağolsun dizüstülerde de devam ediyor. HP'nin, çoklu dokunuşlu ekrana sahip ilk dizüstü bilgisayar olan TouchSmart tx2'si de ilgi toplayacak olaylar arasında. Günlerdir çenemizi yoran Sony VAIO P de arz-ı endam edecek tabii.

Yahoyt