Populer Bilim Çiftçiye 'tasarruf' eğitimi

Çiftçiye 'tasarruf' eğitimi

16.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

AB projesiyle kurulan Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin çalışmaları kapsamında, AB fonlarıyla 250 çiftçiye çevre dostu sulama teknikleri öğretiliyor.

Çiftçiye tasarruf eğitimi
Özlem DOĞAN

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Kenan Peker, AB projesiyle kurdukları Tarımsal  Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin çalışmaları kapsamında, AB fonlarıyla 250 çiftçiye çevre dostu sulama teknikleri konusunda eğitim verdiklerini söyledi. Konya'nın seçilmiş 11 İlçesi ve 20 köyünde toplam 250 çiftçiyi kuraklık döneminde suyun iyi kullanımı, su yönetimi ve su tasarrufu konusunda bilgilendirdiklerini belirten Doç. Dr. Peker, “Konya havzası kuraklıktan en çok etkilenen iller arasında yer alıyor. Projemizle AB fonlarından aldığımız 67 bin 784 Euro'luk destekle çiftçiyi bilinçlendirdik. Eğitime atılan 200 çiftçiye de her gün 10 Euro verdik” dedi.

Dünyanın ortak kaynakları arasında özellikle su konusunda AB'nin birçok projeye destek verdiğini söyleyen Doç. Dr. Peker, bu kapsamda aldıkları destekleri çiftçinin yararına kullandıklarını ifade etti. Kuraklığın arttığı özellikle Konya Havzası’nda tehlike çanlarının çaldığı bir dönemde çiftçiye çevre dostu sulama tekniklerini anlattıklarını belirten Doç.Dr. Peker, çiftçiye salma sulama yerine yağmurlama ya da damla sulama yöntemini önerdiklerini anlattı. Sulama hibeleri, kredi olanakları, destek ve teşvik hakkında da çiftçiyi bilgilendirdiklerini kaydeden Doç. Dr. Peker, çevre sulama tekniklerini kullanmak isteyen çiftçilere Ziraat Bankası’nın düşük faizli kredi, Dünya Bankası ise hibe verdiğini, bu kapsamda 64 çiftçinin damla sulama ile yağmurlama sulama hibelerinden yararlandığını kaydetti.

MISIR SU DÜŞMANI

Kuraklığın yaygınlaştığı günümüzde su tüketimini azaltmak için çiftçilerin mısır, şekerpancarı, soya fasulyesi ve yonca üretiminden vazgeçmeleri gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Peker, tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da çiftçilerin kuraklığa dayanıklı yüksek verimli buğday tohumlarını kullanmalarını istedi. Özellikle hibrit mısırının son yıllarda çiftçiler tarafından rağbet gördüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Peker, “Hibrit mısırı su düşmanıdır. Ekiminden hasadına kadar suya ihtiyacı vardır. Bu nedenle artık çiftçilerin mısır üretiminden vazgeçmesi gerekir. Bunun yerine suya daha az ihtiyacı olan bitkiler tercih edilmelidir” dedi.

ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULMALI

Doç. Dr. Peker, Konya'nın kuraklık sorununun çözümü için daha büyük projelere ihtiyaç olduğunu da belirterek, şunları söyledi:
“Öncelikle kuraklık konusunda uygun tekniklerin geliştirilmesi ve uygun teknolojiyi kullandıracak AB işbirliğinde Araştırma Merkezi'nin kurulması gerekir. Bu konuda AB hibe kullandırmaktadır. Ayrıca ulusal kaynaklardan desteklenen DPT, TÜBİTAK gibi projelerde su kaynakları kullanımının azaltılmasına yönelik etik kurulların oluşturulması uygun olacaktır. Çiftçiyi de içerisine alan bütün kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla kuraklıkla mücadele eylem planı hazırlamalıdır.”