Teknoloji Dhcp Nedir, Ne İşe Yarar? Dhcp Nasıl Etkinleştirilir?

Dhcp Nedir, Ne İşe Yarar? Dhcp Nasıl Etkinleştirilir?

28.02.2021 - 04:18 | Son Güncellenme:

Teknolojinin ilerlemesi yeni yeni terimlerin hayatımıza girmesine neden olmuştur. Bu terimlerden bir tanesi de DHCP terimidir. DHCP bilgisayarlar da ve ağlarda ne amaçla kullanılmaktadır? Kullanımı oldukça merak konusu olan bu terim ile ilgili araştırmalar yapıldığı tespit edilmiştir. Bir teknoloji deyimi olarak hayatımıza gire bu ifade ne işe yaramaktadır? Hani görevi üstlenerek, hangi servisleri kullanmaktadır? İşte DHCP hakkında merak edilen tüm detaylar.

Dhcp Nedir, Ne İşe Yarar Dhcp Nasıl Etkinleştirilir


DHCP bilgisayar ağında bulunan IP adresi, DNS adresi, kullanılan ağ geçidi, ağ maskesi gibi durumları, burada geçen bilgileri otomatik olarak atayan bir sistemdir. Görüldüğü üzere bilgisayar ağlarında gerekli ve işlemi kolaylaştıran bir servis olarak göze çarpmaktadır.

DHCP Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgisayar ağında bulunan bütün elemanlara gerekli bilgileri otomatik olarak veren servise DHCP denmektedir. Bu servis ağda bulunan bütün parametrelerin tek tek girilmesini önlemek için geliştirilmiştir. Böylece zamandan tasarruf etmek amaçlanmıştır. Böylece sistem yöneticilerinin sistemi yönetmesi daha kolay bir hale gelmiştir. Manuel olarak tek tek bilgi girmekten ve bunu her defasında tekrarlamaktan kurtulmuş olacaktır. Hem zaman hem de iş tasarrufu sağlanacaktır.

DHCP Nasıl Etkinleştirilir?

Ağ yöneticisi için kolaylık sağlayan bu sistemi etkinleştirmek için başlangıç menüsünden ayarlara, oradan da ağ ve interneti seçerek wifi'ye geçeriz. Ardından bilinen ağları yönet kısmından, ayarlanmak istenen ağın seçeriz. Devamın da özelliklere gelerek IP atamasın da bulunan düzenle kısmını seçeriz. Bu kısmı geldiğimizde karşımıza otomatik yani DHCP ve elle seçin bölümleri gelir. DHCP servisini işaretlediğimiz de bütün IP, DNS sunucu ayarları otomatik olarak yapılır. Böylece önerilen işlemi seçmiş oluruz. El ile kısmının seçilmesi durumun da ise DNS sunucu adresleri ile IP adres ayarlarının manuel olarak kullanıcı tarafından ayarlanması gerekmektedir.