Populer Bilim Dijital mamografi ile erken teşhis mümkün

Dijital mamografi ile erken teşhis mümkün

20.03.2006 - 10:07 | Son Güncellenme:

Meme kanseri teşhisinde dijital mamografinin, klasik yöntemlerin aksine, kanserin bazı erken belirtilerini de gösterebildiği bildirildi

Dijital mamografi ile erken teşhis mümkün

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Kabaalioğlu, mamografinin, memenin "x ışınlarıyla" görüntülenmesinde kullanılan temel bir cihaz olduğunu belirtti.

Meme kanserini görüntülemede "en iyi silahlardan" biri olan mamografi cihazının sürekli geliştirildiğini ifade eden Kabaalioğlu, son ürünlerden olan ve hastanelerinde de kullanılan dijital mamografinin, klasik yöntemlerin aksine kanserin bazı erken bulgularını gösterebildiğini bildirdi.

Dijital mamografide, memeyi baskılayarak, "x ışını" verdiklerini anlatan Kabaalioğlu, görüntülerin anında ekrana yansıdığını kaydetti.

Kabaalioğlu, şunları söyledi: "Böylece hastayı gereksiz tekrarlardan kurtarıyoruz. Aynı zamanda görüntüleri bilgisayar hafızasında uzun süre saklayabiliyoruz. Film tekrarı, film banyosu gibi problemler olmuyor. Film üstünde de istediğimiz gibi parlaklığı ayarlayabiliyoruz."

"40 yaşından sonra yılda bir kez"
AÜ Radyoloji Anabilim Dalı’ndan Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Emel Alinoğlu da meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirtti. Meme kanserinin sık görülmesine rağmen, ülkemizde bu konuda yeterli bilincin gelişmediğine işaret eden Alinoğlu, "Bazı kadınlar hiç kontrol yaptırmadan 50-60 yaşlarına ulaşıp, bize çok büyük tümörlerle geliyorlar. Oysa 40 yaşından sonra düzenli olarak en azından yılda bir kez mamografi çekilmesi lazım" dedi.

Bazı kanserlerin henüz klinik olarak saptanamayan dönemde olabileceğini ifade eden Alinoğlu, bu kanserleri saptamadaki en önemli tetkikin mamografi olduğunu belirtti. Alinoğlu, dijital mamografi cihazıyla birlikte teşhiste de bazı kolaylıkların ortaya çıktığını vurgulayarak, mamografinin yanında ultrason tetkiklerinin de kullanıldığını bildirdi.

Klinik olarak saptanamayan dönemlerde, yani erken evrede kanserin teşhis edilmesi halinde kadının daha uzun yaşayabildiğini ifade eden Alinoğlu, "Bu durumda tedaviler de daha kısa ve kolay oluyor. Kadının hayatta kalma süresi 3 yıldan 15 yıla kadar uzayabiliyor. Meme kanserini saklı evrede yakalarsak ve koltukaltında henüz lenf oluşmamışsa, hasta basit cerrahi yöntemlerde iyileştirilebilir" diye konuştu.