Teknoloji Dijital müzikçalarlar, işitme sorununa davetiye çıkarıyor

Dijital müzikçalarlar, işitme sorununa davetiye çıkarıyor

15.03.2006 - 13:48 | Son Güncellenme:

ABD’de yapılan bir araştırma, özellikle dijital müzikçalar kullanan gençlerin yarısından fazlasının işitme sorunuyla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu

Dijital müzikçalarlar, işitme sorununa davetiye çıkarıyor
Araştırmayı yapan, işitme sorunları konusunda uzman ASHA kuruluşunun Washington’da düzenlediği basın toplantısına katılan siyasetçiler de soruna dikkat çekti.

Toplantıda söz alan New Jersey milletvekili Mike Ferguson, müziğin yüksek sesle dinlenmesinin sağlık sorunlarına yol açtığını ve bunun üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu söyledi.

Araştırmaya göre, Amerikalı gençlerin yarısından fazlası işitme zorluğu çektiği için dijital müzikçalarları kullanırken sesi daha fazla açıyor ve konuşma sırasında karşısındakini anlayamadığı için söylediklerini tekrarlatıyor.

Araştırmada, özellikle gençlerin çok fazla kullandığı iPod gibi dijital müzikçalarların işitme kaybına yol açma riski üzerinde duruldu.

Geçen yıl dünya genelinde 22 milyondan fazla iPod satıldığı belirtilen araştırmaya göre, 2009’a kadar dünya genelinde kullanılan dijital müzikçalarların sayısının 1 milyara yaklaşacağı tahmin ediliyor.
      
Ara vermeden müzik dinlemek daha riskli
Uzmanlara göre, bu tür cihazları kullananlar için hem ses, hem müzik dinleme süresi sorun yaratıyor. Gençlerin müziği yüksek sesle dinlemeyi tercih ettikleri, yetişkinlerin ise daha kısık sesle, ama daha uzun süre müzik dinledikleri belirtiliyor.

Ara vermeden saatlerce müzik dinlenmesini sağlayan yeni cihazların piyasaya sürülmesi de uzmanlara göre işitme kaybı riskini artırıyor.

Walkman ya da discman gibi eski müzikçalarlarda kaset ya da cd’yi değiştirmek için müziğe ara verildiğini hatırlatan uzmanlar, yeni müzikçalarlarda buna gerek olmaması nedeniyle müzik dinleme süresinin arttığını belirterek, yüksek sesle müzik dinlemeye mutlaka ara verilmesi gerektiğini kaydediyor.
      
"Müzik cihazı üretenler önlem almalı"
Northwestern Üniversitesi tıp uzmanlarından Dean Garstecki, müzik dinlenirken sesin cihazın ses sınırının en fazla yüzde 60’ı kadar açılmasını ve bu şekilde günde en fazla bir saat müzik dinlenmesini tavsiye ediyor.

Garstecki’ye göre müzik cihazlarının üretimini yapan firmalar da bu konuda önlem almak zorunda. Fransa’yı örnek gösteren Garstecki, bu ülkede 2002’den beri dijital müzikçalarların 100 desibelin üzerinde ses veremediğini, ABD’de ise bu sınırın 115 desibel olduğunu söyledi.

ABD’de iPod MP3 çaların üreticisi Apple firmasına, cihazın işitme kaybına yol açabileceği gerekçesiyle dava açılmıştı.

California eyaletinde açılan davada, davacı John Kiel Patterson’ın avukatı, iPod’un tasarımında işitme kaybına yol açmaması konusunda gerekli özenin gösterilmediği ve işitme kaybına yol açabileceği konusunda da gerekli uyarının yapılmadığını savunmuştu.

iPod’un 115 desibelden fazla ses üretebildiği ve günde 28 saniyeden fazla bu düzeyde sese maruz kalmanın işitme kaybına neden olabileceği belirtilen davada, davacının bu nedenle tazmin edilmesi ve müzik çalarların daha güvenli olması için gerekli düzenlemelerin yapılması talep edilmişti.