Teknoloji Dikkat! video-kulak

Dikkat! video-kulak

27.07.2009 - 00:08 | Son Güncellenme:

3 gün sonra hayatımıza girecek olan 3G teknolojisi, telekulak ve e-kulak olaylarını farklı boyuta taşıyacak. Artık cep’ten yapılan görüntülü (video) görüşmeler de takibe takılacak

Dikkat video-kulak

Son yılların en önemli gündem konularından birisi telefonların dinlenmesiydi. Sonradan buna internet kayıtlarının takibi eklendi. Bu konularda teknolojiyle yargının buluşmasına çok farklı örneklerle tanıklık ettik. Kamuoyunda çok farklı örnekler (Deniz Seki olayı, Dink cinayeti, Ergenekon zanlıları...) tartışıldı.
En önemli sorunlardan biri kimin kimi dinlediğinin açıkça belli olmamasıydı. Hatta polisin şirketlere, şahıslara ait konuşma ve mesajları izinsiz izleyip birçok özel bilgiyi aldığı ortaya çıktı. Ayrıca ses kayıtları açıklandığı zaman montaj iddiaları gündeme geldi. 

Kareye girenler yandı!
Türkiye’de 3 gün sonra hayatımıza girecek olan cep telefonlarındaki 3G (üçüncü nesil) teknolojisi telefon dinlemeye, teknik takibe yepyeni bir boyut getirecek.

Dikkat video-kulak

3G’yle artık cep telefonlarından görüntülü görüşme yapmak mümkün olacak.
Bu yeni durum artık sadece ses değil video görüntülerinin de (görüntülü iletişim, video-telefon) kaydedilmesinin önünü açacak.
Telekulak ve e-kulak’ta iki tarafı ilgilendiren takibin boyutu 3G’yle birlikte daha da genişleyecek. Videonun arka planında bulunan kişilerle, ilgili mekân da artık yargılama sürecine dahil olacak. 
Bu yeni teknoloji montaj iddialarının da artmasına yol açabilir. Çünkü görüntülerde de aynen seste olduğu gibi montaj yaparak söylenenleri farklı biçimde sunma imkânı var. 

Görüntüler net’e düşebilir
Teknik takibin yanı sıra 3G’yle birlikte taraflar birbiriyle olan görüntülü görüşmelerini de kaydedebilecek.
Bunun için karşı tarafın iznine gerek olmayacak. Bu da kaydedilen görüntülerin kötüye kullanılmasına (başkalarıyla paylaşımı ya da internette yayılması gibi...) yol açabilir.
O yüzden 3G’de görüntülü iletişim kurarken her zamankinden daha dikkatli olmak gerekecek.

Haberin Devamı

3G teknolojisi cep faturalarını kabartacak mı?
Cep telefonlarında üçüncü nesil şebeke olarak adlandırılan 3G (3rd Generation) teknoloji 3 gün sonra kullanıma sunuluyor. Turkcell, Vodafone ve Avea önce 3G lisansı aldılar ardından da altyapı yatırımlarını tamamlayarak bu teknolojiye hazır hale geldiler. Tüm bunların, 3 operatöre toplam maliyeti 5 milyar doları buluyor.
3G konusunda abonelerin kafası karışık, sorusu çok. Merak edilen konuların başında ilk maddeyi “Faturam kabaracak mı?” sorusu oluşturuyor.
Operatörlerin “idealist” olduğu fikrinden yola çıkarsak tüketicilerin yeni nesil hizmetlerle (cep’ten müzik-film indirme, TV izleme, online oyun oynama, her an her yerden hızlı internete girme...) tanışması için krizde de olsa bu yatırımlara katlanıldığını, bunun da Türkiye’yi dünya liginde üst sıralara çıkaracağını söyleyebiliriz.
Ama idealist bir hareket tarzı yoksa operatörlerin bu yatırımları katıyla tüketicilerden çıkaracağını düşünmek pek de sürpriz olmaz. Bu durumda da “3G faturaları kabartacak” diyenlere kesinlikle hak vermek gerekecek.
Operatörler 3G tarifelerini 30 Temmuz’da açıklayacaklar fakat şunu açıkça söylemek gerekiyor ki, ‘Evet kabaracak’...
Cep telefonu abonelerinin ses tarafında seçtiği dakika fiyatları 3G ile birlikte değişmeyecek. Bu teknolojiye geçiş için herhangi bir ücret de alınmayacak. Buna karşılık data (veri) kullanımına bağlı olarak farklı paketler hazırlayacak olan operatörler bu yolla abonelerin faturalarında artışa yol açacak. 

Bir ADSL parası daha!
Basit anlatımla bilgisayarlardan hızlı internet bağlantısı (ADSL) için aylık ortalama 29 lira ödeyen aboneler, 3G bağlantı için de böylesine bir ücreti gözden çıkarmak zorunda kalacak. 3G, hem cep hem de bilgisayarlarda kullanılacağı için ileride ADSL aboneliğinin iptali de gündeme gelebilir. Cep operatörleri de işte buna onayacak.
Burada Türk Telekom, kontrolündeki Avea ile birlikte hareket edecek, bu durum beraberinde rekabet tartışmalarını getirecek...

Haberin Devamı

Sınırsız paket şebekeyi çökertebilir
3G tarifeleri nasıl olacak? İşte tahminlerimiz. Operatörler 3G’de sınırsız internet paketi hazırlamayacak. Çünkü aşırı yük sistemin kolayca çökmesine yol açabilir. (Avea’nın sistemi ses tarafında bile çökmüştü ki, data kullanımında bu ihtimal çok daha yüksek!)
Avrupa örneklerine bakıldığında aylık 5GB kotalı paketin fiyatı 40 euro’nun üzerinde fiyatlandırılırken, 1 GB’lık paket için 20 euro gibi bir bedelin ödendiği görülüyor. Türkiye’de fiyatlar merak konusu. Abonelerin Türkiye’de en çok 3 GB kotalı paketi kullanacağı tahmin ediliyor. Buradaki fiyatın da ADSL’deki tarifeye yakın çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

İŞTE 3G HAKKINDAKİ SORULARINIZIN YANITLARI
3G sayesinde cep’te hiç donmadan televizyon izleyecek miyiz? / Şahin Sansar
Televizyon yayınlarının kesintisiz olarak izlenebilmesi için 3G teknolojisi yeterli oluyor. Ancak yoğun data (veri) kullanımı olacağından maliyeti yüksek olabilir. Ayrıca bölgedeki sinyal kalitesi ve yoğunluğa göre, zaman zaman kesintiler yaşanabilir.

Ben 3G’ye geçtiğim takdirde operatörümün bana uyguladığı tarifeleri aynen kullanabiliyor muyum? / Muhammet Erel
Ses tarafında bir değişiklik olmayacak. Data paketinin tarifesi değişecek.

Haberin Devamı

EDGE uyumlu bir telefonum var, 3G’yi bununla kullanabilir miyiz? / Onur ÇİÇEK

Dikkat video-kulak

Hayır, bu teknoloji için HSPA, UMTS veya 3G destekli telefon modelinin bulunması gerekiyor.

Görüntülü iletişim için mevcut telefonumuzun veya alacağımız telefonun çift kameralı olup, olmadığını nasıl anlarız? / Alaattin Kılıç
Çift kameralı modellerde iki farklı dijital kamera yer alıyor. Bunlardan biri telefonun arka tarafında biri de ön yüzünde bulunuyor.

Blackberry Bold kullanıyorum. Bu telefonda tek kamera var. Görüntülü konuşma yapılamaz mı? / Erdal ŞenGörüntülü görüşme için çift kamera olması şart. Tek kameralı modeller bu hizmeti desteklemiyor.

Ben 3G hizmetini bilgisayarımda kullanmak istiyorum fakat bağlantının hızlanması ve film, videolara ilgim olması nedeniyle kotanın sınırsız olması gerekir. Acaba 3G sınırsız kullanımı beraberinde getirecek mi? / Şevki TepeSisteme aşırı yük getireceğinden operatörlerin sınırsız 3G paketi vermesi beklenmiyor. 3G’nin kotalarla sınırlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

Laptop kullanıyorum. Evdeki ADSL’yi iptal edip 3G ile interneti kullanabilir miyim, ücret açısından çok büyük bir fark olur mu? / Ali Ömer GüneşŞu anda operatörlerin 3G için uygulayacakları fiyatlar belli olmadı. Ancak yurtdışı örneklerinde 3G teknolojisi ADSL’in en önemli alternatifi konumunda. Fiyatlara bakıldıktan sonra iki teknoloji arasında karar vermek gerekiyor.

3G’ye hangi illerde geçilecek. Ben Sivas’ta yaşıyorum, operatörden almış olduğum “mobil stick” burada işime yarayacak mı? / Çağdaş Gayretli
Türkiye’deki her üç operatör de (Turkcell, Vodafone, Avea) tüm Türkiye’de 3G hizmetini vermeye başlayacaklar.

3G ile laptop’tan internete bağlantı nasıl olacak? / Yunus NalbantTaşınabilir bilgisayarlardan (laptop) 3G teknolojisiyle internet bağlantısı için iki yöntem kullanılıyor. SIM kart okuyucusu içinde gelen laptop’lar 3G’ye herhangi bir ek donanım olmaksızın bağlanabilecek. Bunun dışındaki laptop modellerinde, 3G bağlantı için USB bellek tarzı cihazlar kullanılacak.

Teknoloji konusunda soruları olan okurlarımız, bunları
e-posta adresime () gönderirlerse, pazartesi günleri çıkan Teknoloji Sayfası’nda yanıtlarını verebiliriz...