Teknoloji Haberleri Dizüstü bilgisayarlar aldı başını gidiyor

Dizüstü bilgisayarlar aldı başını gidiyor

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bilgisayar devi Apple'ın Başkanı Steve Jobs, sattıkları bilgisayarlar içinde dizüstü bilgisayarların (laptop) payının yüzde 42'lere yükseldiğini söyledi.

Dizüstü bilgisayarlar aldı başını gidiyor

Teknonet
ŞÜKRÜ ANDAÇ

Dizüstü bilgisayarlar aldı başını gidiyor

Apple, geçtiğimiz hafta Paris’te düzenlediği AppleExpo fuarında üç farklı ekran boyutundaki dizüstü bilgisayarların (laptop) yanı sıra kablosuz klavye ve kablosuz mouse’unu tanıttı. Apple Başkanı Steve Jobs, yaptığı sunumda piyasaya çıkardıkları üç yeni model laptopun pek çok üstün özelliğini art arda sıraladıktan sonra, geçtiğimiz yıl sattıkları tüm bilgisayarların içinde laptopların payının yüzde 28’lerde iken, bu yılın son çeyreğinde bu rakamın yüzde 42’lere kadar çıktığını söyledi. Jobs ayrıca, yakın zamanda masaüstü ve dizüstü bilgisayar satışlarının eşitleneceğine inandığını da açıkladı.

Tasarım etkili oldu
Steve Jobs’un yaptığı bu açıklama sektör için oldukça ilginç bir veri. Çünkü diğer bilgisayar üreticilerinin ortalamalarına bakıldığında laptopların genel ortalamadaki payı yüzde 20’leri pek geçmiyor. Aslında Jobs’un verdiği bu rakama bakarak, taşınabilir bilgisayar kavramının yakın gelecekte kullanıcıların çoğunluğunu etkisi altına alacağını söyleyebiliriz. Jobs, laptop tarafında yaşanan bu gelişmede özellikle geliştirdikleri farklı tasarım ve teknolojinin rol oynadığını sözlerine ekledi.

Yeni sistem ‘panter’ gibi hızlı

Apple’ın yeni ürünleri, Steve Jobs’un yaptığı sunumda bizzat kendisi tarafından test edilerek tanıtıldı. Yeni ürünler arasındaki Powerbook serisi laptopların 12 inç, 15 inç ve 17 inç’lik modelleri, makyajlanarak çok daha güçlü hale getirildi. Apple ayrıca Panther adını verdiği yeni işletim sistemini de tanıttı. Yeni işletim sistemi kullanım kolaylığı ve sade tasarımın yanı sıra içindeki farklı uygulamalarla dikkat çekiyor. Özellikle tek bir bilgisayarda farklı ‘kullanıcılara özel masaüstü’ kavramı, çoklu kullanıcılar için ideal. Sistemdeki iChat AV programı sayesinde ise yazılı, sesli ve görüntülü mesajlaşabilmek mümkün.

Apple’ın kabloları artık yok
Jobs’un lansmanda tanıttığı son ürünler yeni model kablosuz klavye ve mouse oldu. Çoğu sunumunda yaptığı gibi ‘Bir şey daha var’ diyerek konuşmasının sonunda yeni ürünleri açıklayan Jobs, her iki ürünün de Bluetooth (10 metre çapında cihazların kablosuz olarak veri alışverişi yapabilmesi) destekli olduğunu ve bilgisayarın kullanımını oldukça kolaylaştıracağını söyledi. Kablosuz klavye dört adet pil, kablosuz mouse ise 2 adet pil ile çalışıyor. Avrupa’da piyasaya çıkan ürünlerin her ikisi de 79 euro fiyattan satışa çıkarıldı.

DİJİTAL OYUNCAKLAR

Harley Davidson’a özel cep telefonu
Motorola firması, Harley Davidson’un 100. yıldönümü için özel olarak V60i model cep telefonu üretti. Siyah - deri ve krom renklerde tasarlanan iki ayrı model Motorola V60i, ABD’de Harley Davidson bayilerinde satılmaya başladı. Telefon, normal telefon görüşmelerinin yanı sıra, Harley Davidson tutkunlarının popüler yol şarkıları kullanılarak yaratılmış özel zil seslerini kullanmalarına da olanak sağlıyor. Cep telefonunun standart özellikleri arasında yeni zil sesleri yaratmak ya da hazır zil seslerini yüklemek; anında chat yapabilmek; önceden yüklenmiş oyunları oynayabilmek yer alıyor. Telefon ayrıca üç farklı kablosuz iletişim teknolojisine de sahip. www.journeymoto.com

Bu tuşlar çok daha hızlı yazdıracak
Cep telefonları için geliştirilen yeni bir tuş takımı, ABD’nin Silikon Vadisi olarak bilinen San Jose bölgesinde çip üreticisi Intel’in düzenlediği ‘Intel Developer Forum’da tanıtıldı. Yeni model tuş takımı, oldukça hızlı veri girişi sağlanabilmesi amacıyla tasarlandı. Gelecekte cep telefonlarının artık birbirleriyle değil, diğer pek çok elektronik cihazla uyum içerisinde çalışacağı göz önünde bulundurularak geliştirilen tuş takımı, özelllikle e - posta ve metin yazarken kullanım kolaylığı ve hız için tasarlandı.

Türk uydusu uzay yolcusu
TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü’nün (BiLTEN) projesiyle üretilen BİLSAT uydusu, 26 Eylül Cuma günü fırlatılacak. İngiltere’deki Surrey Üniversitesi Satellite Teknology Limited (SSTL) şirketiyle yürütülen ortak çalışmanın sonuncunda üretilen uydunun fırlatma öncesi son testleri Rusya’da sürüyor. Hava koşullarının uygun olması halinde BİLSAT, 4 ayrı uyduyu daha taşıyacak roketle uzaya gönderilecek.