Teknoloji Dokun dokun bitmiyor

Dokun dokun bitmiyor

16.02.2010 - 00:47 | Son Güncellenme:

Dünya GSM Kongresi’ne katılan birçok cep telefonu üreticisinin bu yılki en büyük kozu ‘dokunmatik’ ekranlı modeller oldu

Dokun dokun bitmiyor

Cep telefonu endüstrisinin önde gelen oyuncularını Barcelona’da buluşturan Dünya GSM Kongresi ‘dokunmatik’ savaşlarına sahne oluyor. Son yıllarda ‘megapiksel’, ‘video’ ve ‘internet’ alanlarında kıyasıya rekabete giren firmalar Apple’ın iPhone modelinde yakaladığı çıkışın ardından yüksek kalitede görüntü sağlayan dokunmatik ekranlı ürünleriyle fuarda öne çıkmaya çalışıyor. Bu arada son dönemin modası ‘sosyal medya’ (Facebook, Gmail, Twitter) ile Google’un açık tabanlı mobil işletim sistemi Android, onlarca telefonun içine girmiş durumda.
Koblosuz internet tarafında ise Wi-Fi teknolojisi yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Firmaların fuarda sergilediği yeni modellerin 2010 yılının ilk yarısında çıkması planlanıyor. Fiyatların bölgelere göre farklılık göstereceği ve henüz baz rakamların belirlenmediği açıklanıyor. Barcelona’da GSM Kongresi ile eş zamanlı başlayan fuarda öne çıkan, 2010’un trend listesinde yarışması beklenen cep telefonları arasında şu modeller yer alıyor:

Haberin Devamı

Dokun dokun bitmiyor

VODAFONE ŞAPKADAN ‘15 DOLARLIK CEP’ ÇIKARDI
İngiliz cep telefonu operatörü Vodafone, Dünya GSM Kongresi’nde ‘dünyanın en ucuz telefonu’ sloganıyla yeni model ürününü duyurdu. Vodafone 150 adlı modelin 15 doların altında fiyat etiketiyle yakın zamanda satılması planlanıyor. İlk etapta Hindistan, Türkiye ve Afrika bölgesindeki 8 ülkede piyasaya çıkarılacak olan telefon sade bir ekran, sesli iletişim, SMS ve mobil ödeme sistemine sahip olacak.
Vodafone ayrıca 250 adlı altında 20 dolarlık bir cihazını daha duyurdu. 150 modelinin bir seviye üstündeki 250 modeli, renkli ekran ve FM radyo özelliklerini destekliyor. Her iki modelin fiyatına da da operatör paketleri dahil değil.
Dünyanın en büyük cep telefonu operatörü Vodafone’un bu adımı gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde cep telefonu kullanımını yaygınlaştırmada önemli bir atak olarak değerlendiriliyor. Vodafone’da terminal grubunun Direktörü Patrick Chomet, ucuz fiyatlı ürünlerin satılacağı ülkelerde cep telefonu kullanımının yaygınlaştırılmasında önemli rol oynayacağını vurguladı. Açıklanan bu fiyatların pazarlardaki gümrük-vergi uygulamalarıyla bir miktar artabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Dokun dokun bitmiyor

HD videolar direkt TV’de
Motorola’nın XT800 adlı dokunmatik ekranlı modeli TV’lere HDMI girişi üzerinden kabloyla direkt olarak bağlanarak video içeriğinin yüksek kalitede TV üzerinden de izlenmesine aracılık ediyor. HDMI girişi ile video görüntülerinin aktarımını ve görüntülenmesini hızlandırıyor. Bu ürün de Google’ın Android işletim sistemi üzerinde çalışıyor.

Dokun dokun bitmiyor

Çinliler de dokunduruyor
Çinli Huawei’nin Android işletim sistemini destekleyen yeni model telefonu da dokunmatik ekranla birlikte geliyor. 3.5 inç boyutunda ekranı bulunan ve 3G şebekede çalışan ürünün 4G versiyonu hazırlık aşamasında.

Parçalayarak kullan
Japon cep telefonu operatörü NTT DoCoMo fuarda göz hareketlerini algılayan yeni ürünüyle birlikte iki parçaya ayrılarak da kullanılabilen telefon medelini sergiliyor. Tuş takımı ile ekran bölümleri birbirinden ayrılarak kullanılan cihaz bu sayede bir yandan telefon görüşmesi yaparken diğer taraftan da not alımasını sağlıyor. Bu ürün de dokunmatik ekran destekli.

Haberin Devamı

10 ekranda Bada...
Samsung’un dokunmatik ekranlı modeli Wave S8500, yüksek kalitede HD video çekim özelliğiyle öne çıkıyor. Samsung bu modelde ilk kez Bada işletim sistemini kullanıyor. Böylece 10 farklı ana ekran ve Flash desteğiyle başta iPhone olmak üzere rakiplerine önemli fark atıyor. 1GHz işlemci sayesinde programların hızlı kullanımına imkân sağlayan cihaz, 2-8 GB arası yerleşik hafızaya sahip. Ürünün Türkiye’de 1400 TL’den satılması planlanıyor.

Cep abone sayısı 4.6 milyara çıktı
Dünyada cep telefonu kullanan sayısı 4.6 milyara ulaştı. Birleşmiş Milletler Telekomünikasyon Ajansı’nın verilerine göre, bu yıl cep telefonu kullanan abonelerin toplam sayısının 5 milyara ulaşması bekleniyor. Bu arada, taşınabilir genişband kullanan abone sayısının da bu yıl 1 milyarı aşacağı tahmin ediliyor.

Bu teknolojiler ne anlama geliyor?
HD: Yüksek kalitede görüntü teknolojisi.
HDMI: Bilgisayar ve telefonların HD TV’lerle iletişim kurmasını sağlayan sistem.
3G: Üçüncü nesil iletişim teknolojisi. Hızlı ve görüntülü iletişim imkanı sağlıyor.
Wi-Fi: Hızlı internet erişimi. Laptopların ardından cep telefonlarından da bu yolla internete bağlanılıyor.
Bluetooth: Cihazların karşılıklı olarak veri transferi yapmasını sağlayan teknoloji.
Android: Google’un Symbian ve Windows Mobile, İPhone OS’a karşı çıkardığı işletim sistemi.

Haberin Devamı

Sanal klavye şart değil
Sony Ericsson’un dokunmatik ekranlı modeli Vivaz serisinin ‘Pro’ adlı yeni modeli, ince formlu tasarımının içine yüksek tanımlı HD video teknolojisini sığdırıyor. HD video çekimi yapabilen ürün 3.2 inçlik ekran, 16 milyon renkli TFT ekran, kablosuz bağlantı tarafında Wi-Fi ve Bluetooth teknolojilerini destekliyor. 16 GB’lık hafıza kapasitesine sahip olan cihazda yana doğru kayarak açılan tuş takımı da yer alıyor.